Kerhon kokoontumisessa ei heitetä ainoastaan huulta. Parkkipaikalla voi puhjeta vaikka tulitikunheittokilpailu.

”Pyörät ja jäsenet ovat erilaisia, mutta olemme kaikki tasavertaisesti samalla viivalla” – Moottoripyöräharrastus tuo yhteen koko murteiden kirjon

TEKSTI SEMI SALMIKANNAS

KUVAT TOMMI ANTTONEN

Metal Riders Finland ry on koonnut yhteen moottoripyöräilyn harrastajia jo vuodesta 1998 alkaen. Vuosittaisissa kokoontumisissa tärkeintä ei ole ajaminen, vaan yhdessä ajan viettäminen.

Keurusharjun loma-asunnoilla Keuruulla on pihamaa täynnä kovan luokan rautaa. Vierekkäin parkissa sulassa sovussa seisoo Kawasakeja, Harley-Davidsoneja, Suzukeja, Yamahoita, BMW:itä ja löytyy paraatipaikalta myös yksi Vespa. Tekijän tiimin käyttämät nelipyöräiset pistävät moottoripyörien joukossa lievästi ilmaistuna silmään. Onneksi emme ole eksyneet pahamaineisen liivijengin paikallisjaoston pakeille, vaan Teollisuusliiton jäsenten muodostaman moottoripyöräkerho Metal Riders Finland ry:n syyskokoontumiseen.

Pihalla jatkuu tasainen puheensorina ja joukosta erottuu murre poikineen. Jäseniä riittää ympäri Suomen aina Hangosta Lappiin asti. Tällä kertaa mukaan kokoontumiseen on päässyt 22 henkilöä, vajaa kolmasosa koko kerhon vahvuudesta. Viikonloppua silmällä pitäen on varta vasten järjestetty lomia, sillä kerhon kokoontuminen kuuluu monelle ajokauden tärkeimpiin tapahtumiin.

”Hyvässä porukassa on hyvä liikkua”, tokaisee Ari Saukkokoski.

YHTEISÖLLISYYS KAIKEN YTIMESSÄ

Yhteinen moottoripyöräharrastus tuo jäseniä vuosittaisiin kokouksiin, mutta myös reissulle ympäri Suomea ja Eurooppaa. Yhdessä on käyty ainakin Virossa, Latviassa ja Norjassa. Vaikka merkeissä on eroa, yhteinen sävel löytyy merkkirajojen ylitse.

– Tämä on helppo ja matalan kynnyksen porukka tulla mukaan. Pyörät ja jäsenet ovat erilaisia, mutta olemme kaikki tasavertaisesti samalla viivalla, kertoo Kone Hissit Oy:n varapääluottamusmies Tapio Kuhmonen.

Lämmin yhteisöllisyys paistaa joukosta. Huulenheiton lomassa Lappeenrannan K-Auton työsuojeluvaltuutettu ja varapääluottamusmies Riku Karhunen tarjoaa Kuhmosen Harley-Davidsonista tonnin. Tarjous ei mene lävitse. Innokkaana moottoripyörämiehenä Karhuselta löytyy jo omasta takaa neljä pyörää, tällä kertaa matkaan on lähdetty vuoden 2013 Kawasakilla.

– Täällä on motoristeja, joilla on erilaisia kokemuksia ja samalla erilaisia paikkasuosituksia jaettavana. Kun saa tietää, että kerholainen on omalla lähiseudulla liikkeellä, niin häntä kutsuu herkästi saunomaan. Oma sosiaalisuuskin kehittyy tässä samalla, Karhunen kertoo.

METAL RIDERS FINLAND RY

Perustettu 1998 Murikka-opistolla
Kotipaikka Tampere
www.metalriders.fi

VIIDENKYMPIN VILLITYS TOI MUKAAN

Kerhon ikähaarukka on komea, sillä nuorimmalla ja vanhimmalla jäsenellä on eroa viisikymmentä vuotta. Viisikymmentä on myös muuten tuttu luku, sillä moottoripyörän selkään nousemisen taustalta löytyy usein viidenkympin villitys.

– Nettimotossa tuli vähän seikkailtua, ensin tarttui silmään vähän kevyempää pyörää ja siitä se sitten lähti, kertoo myös viidenkympin villityksen innoittama Josadoor Oy:n pääluottamusmies Ismo Antikainen.

Omassa pääluottamusmiehen roolissa tulee uusia haasteita ja muutoksia vastaan, mutta pyörän selässä Ismo Antikainen pääsee nuortumaan.

Antikainen, kuten moni muu, sai tietää Metal Ridersista Murikka-opiston kurssilla kurssikaverin vinkkaamana. Hän pyrkii olemaan kaikissa kerhon tapahtumissa mukana.

– Onhan tämä kokoontuminen nyt ihan ykkösjuttu. Sattumalta tänne saapuessa Jyväskylässä sattui kerhon jäsen samaan risteykseen, niin siitä sitten jatkettiin yhdessä tänne. Olo tuntuu aina nuoremmalta, kun pääsee pyörän selkään, myhäilee Antikainen.

Koen, että tämä juttuseura on ihan henkisestikin tärkeää.

Pihamaalla puhkeaa käyntiin spontaani tulitikunheittokilpailu. Erilaiset yhteiset pelit ja kisat ovat myös tiivis osa yhteistä ajanviettoa. Pisimmän kaaren kiskaissut siilinjärveläinen Jukka Tuppurainen hymyilee leveästi voiton ratkettua. Valmet Juankosken ensimmäisenä varatyösuojeluvaltuutettuna ja työsuojeluasiamiehenä toimiva Tuppurainen liittyi kerhon jäseneksi viisi vuotta sitten melkein heti moottoripyörän hankittuaan.

– Halu löytää samanhenkisiä kavereita toi mukaan. Parasta on tutuksi tulleiden kavereiden kanssa moottoripyöräaiheista puhuminen, mutta myös ihan kuulumisten vaihtaminen. Koen, että tämä juttuseura on ihan henkisestikin tärkeää. Saunan lauteilla voi välillä vähän syvällisempiäkin puhua, Tuppurainen kertoo.

Moottoripyöräily on Jukka Tuppuraiselle omaa aikaa ja oma juttu. Kerhotoiminnan ulkopuolella hän nauttii yksin ajamisesta.

SYKSYN SUUNNASTA HUOLTA

Puhetta kokoontumisissa riittää laidasta laitaan. Leikkimieliseen pyörämerkkien väliseen nokitteluun yhdistyy myös vinkkejä ajopaikoista sekä juttuja omista ja yhteisistä reissuista. Vaikka ammattiyhdistysaiheet eivät keskiössä olekaan, niin ne nousevat myös täällä aika ajoin esiin. Tuleva syksy ja työehtosopimusneuvottelut puhuttavat erityisesti.

– Hallituksen muutoksethan ovat tässä puhuttaneet ja vielä on kiharainen syksy tulossa, toteaa Porista saapunut Componenta Castings Oy:n luottamusmies ja ensimmäinen varatyösuojelumiesvaltuutettu Ari Saukkokoski.

– Paljon on sopimuksia katkolla ja saa nähdä tuleeko paikallisia sopimuksia, samaa matkaa Porista ja Componentalta matkannut pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu Timo Jokinen komppaa.

– Paljon on saanut työpaikalla vastailla käytännön kysymyksiin heikennyksistä. Keväältä on jäänyt revanssihenkeä, mutta myös epävarmuutta tulevasta, muistelee Tuppurainen.

Vielä on kiharainen syksy tulossa.

Porukassa hymyt hälvenevät ja sävy vakavoituu puheen kääntyessä hallituksen toimiin.

– Työlainsäädännön kannalta olen huolissani, sillä hallituksen ei pitäisi koskaan olla työmarkkinaosapuoli. Mihin nämä hallituksen toimet päättyvät vai päättyvätkö edes? En usko, että tulevat neuvottelut menevät ihan nipsnaps läpi, kertoo puolestaan Kuhmonen.

– Ei syksystä lakkoilematta selvitä, kuuluu vakava tokaisu sivummalta.

Ajankohtaiset aiheet ajavat myös Tapio Kuhmosen vakavaksi. ”Väärällä polulla ollaan”, kuuluu toteamus.

KOHTI TULEVAISUUTTA

Yhteisen ajanvieton lomassa hoidetaan myös sääntömääräisen syyskokouksen merkeissä virallisemmat asiat järjestykseen. Kaksitoista vuotta kerhossa mukana ollut nykyinen Teollisuusliiton Itä-Suomen aluetoimitsija Jussi Rantanen jättää kerhon puheenjohtajan tehtävät kolmen vuoden jälkeen, joten uuden puheenjohtajan valinta on agendan kärkipäässä. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin lopulta Metso Oy:ssä työskentelevä CNC-koneistaja Joni Nurminen. Lisäksi suunnitellaan muun muassa seuraavan vuoden kokoontumisia.

– Ensi vuodelle pyrimme saamaan ennakoivan ajon kouluttajan, eli kustannetaan jäsenelle ihan tätä varten koulutus. Näin voitaisiin esimerkiksi kevään kokoontumisessa järjestää ennakoivan ajon kursseja, Rantanen kertoo.

Pyörät ja jäsenet ovat erilaisia, mutta olemme kaikki tasavertaisesti samalla viivalla.

Uudet jäsenet ovat aina tervetulleita monimerkkisen kerhon toimintaan mukaan. Uusia tulijoita kehotetaan rohkeasti saapumaan päiväkäynnille kokoontumiseen ja tutustumaan toimintaan ja porukkaan. Jäseneksi voi liittyä kuka tahansa Teollisuusliiton jäsen, henkilökuntaan kuuluva tai perheenjäsen sekä kuka tahansa moottoripyöräilystä kiinnostunut, jota kaksi kerhon jäsentä suosittelee jäseneksi. Jäsenyyteen kuuluu myös Suomen motoristit ry:n (SMOTO) jäsenyys.

– Tähän mennessä ei ole ketään tarvinnut pois käännyttää, Rantanen kertoo.

”On mahtavaa, että mukana on niin nuorta kuin vanhempaa polvea”, Jussi Rantanen toteaa.