Jenni Uljas: Työntekijöiden lisääntymisterveyttä ja vauvoja pitää suojella työpaikoilla

TEKSTI JENNI ULJAS
KUVA KITI HAILA

Huhtikuun 2024 alussa astui voimaan uutta, entistä tiukempaa lainsäädäntöä työntekijöiden lisääntymisterveyden ja vauvojen suojelemiseksi. Kaikki lisääntymisterveydelle vaaralliset aineet siirtyivät tiukemman sääntelyn piiriin syöpälainsäädännön puolelle. Vanha lisääntymisterveysasetus muutettiin koskemaan myös raskauden ja vauvojen suojelua. Jatkossa työpaikoilla pitää kiinnittää huomiota myös imettävien ja vasta synnyttäneiden suojeluun.

Lisääntymiselle vaaralliset aineet voivat vaikuttaa miehen tai naisen hedelmällisyyteen. Aineet voivat vaikuttaa myös sikiön kehitykseen aiheuttamalla keskenmenoja, synnynnäisiä epämuodostumia tai vaikutuksia sukusoluihin. Lisäksi osa aineista voi erittyä äidinmaitoon ja aiheuttaa haittaa imetettävälle lapselle.

Näitä aineita voi esiintyä monissa teollisuusliittolaisten alojen työtehtävissä. Esimerkiksi monet liuotinaineet ja metallit voivat aiheuttaa haittaa lisääntymisterveydelle. Myös tietyissä työprosesseissa, esimerkiksi hitsaustyössä, voi muodostua lisääntymiselle vaarallisia aineita.

Raskauden suojelua pitää työpaikoilla tehostaa myös muiden kuin kemiallisten altisteiden osalta. Riskien arvioinnissa huomioon otettavia asioita ovat muun muassa yötyö, melu ja liiallinen kuormitus.

Jokaisen lisääntymisterveyttä pitää suojella.

Työnantajan velvollisuus on tunnistaa vaaralliset aineet, arvioida työntekijöiden altistuminen ja minimoida altistumisesta aiheutuvat riskit. Työterveyshuollon tehtävä on arvioida terveysvaikutukset ja ehdottaa toimenpiteitä. Työterveyshuollon apu koko prosessissa kannattaa hyödyntää.

Riskienhallinnassa suuressa roolissa on työntekijöille tiedottaminen. Työntekijöiden täytyy tietää, minkälaisia riskejä töihin liittyy ja miten riskejä hallitaan, jotta ihmiset muistavat kertoa raskaudesta työnantajalle heti alkuvaiheessa. Raskaudensuojelu on myöhäistä, jos toimenpiteitä aletaan tehdä vasta kun työntekijä ilmoittaa äitiysloman tarpeesta.

Lisääntymiselle vaarallisille aineille altistuvista työntekijöistä on täytynyt pitää luetteloa 1.4.2024 alkaen. Vastaavaa listaa tulee pitää myös syöpävaarallisille aineille altistuneista. Lisääntymisterveydelle vaarallisille aineille altistuneita ei kuitenkaan ilmoiteta ASA-rekisteriin. Muutoksia tuli sekä syöpävaara-asetukseen, ASA-lakiin että lisääntymisterveysasetukseen. Muutokset ovat siinä määrin isoja, että myös näiden nimet muuttuivat.

Lakimuutokset tulivat voimaan varsin napakalla aikataululla ja saattoivat mennä monella työpaikalla ohi. Työterveyslaitoksen sivuilta löytyy hyvät ohjeet siitä, mitä pitää huomioida ja kuinka asiat saadaan kuntoon työpaikalla.

 

Kirjoittaja on Teollisuusliiton työympäristöasiantuntija.