Nesteen Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen kuvattuna Emäsalossa. Jalostamoalue näkyy takana.

Työtaistelu Porvoon Nesteellä: ”Porteista ei lähde tippaakaan tie- ja lentoliikenteen polttoaineita”

TEKSTI JA VIDEO ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT PEKKA ELOMAA

Oikeistohallituksen politiikkaa vastustava kahden viikon lakko keskeytti polttoaineen toimitukset Nesteen Porvoon jalostamolta. Pääluottamusmies Sami Ryynänen kertoo, että vain turvallisuuteen ja huoltovarmuuteen liittyvät toimitukset hoidetaan.

Teollisuusliitto järjestää 11.–24.3.2024 kaksi viikkoa kestävän poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakon piirissä on 11 toimipaikassa noin 4 000 teollisuuden työntekijää. Lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Nesteen Porvoon jalostamolla kahden viikon poliittinen työtaistelu tarkoittaa polttoaineen toimitusten keskeyttämistä, kertoo pääluottamusmies Sami Ryynänen.

– Kahden viikon aikana porteista ei lähde tippaakaan tie- ja lentoliikenteen polttoaineita, Ryynänen kertoo.

Jalostamolla on noin 700 työntekijää, joista noin 90 prosenttia on Teollisuusliiton jäseniä.

Suomen vientiin ja tuontiin kohdennetussa kaksi viikkoa kestävässä lakossa ovat mukana Teollisuusliiton lisäksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT, Sähköliitto, Rakennusliitto ja Palvelualojen ammattiliitto PAM.

Pääluottamusmies Sami Ryynänen kertoo videolla lakon syistä ja vaikutuksista.

TURVALLISUUS EI VAARANNU

Nesteellä työtaistelu on rajattu koskemaan Porvoon jalostamon satamaa ja jakeluterminaalia. Jalostamon tuotantoa ei ajeta alas työtaistelun aikana. Talviolosuhteissa alasajo olisi riski turvallisuudelle ja laitteille.

Käytännössä myös satamassa ja jakeluterminaalissa tehdään töitä, sillä työtaistelutoimien ulkopuolelle rajatut kriittiset polttoaineen toimitukset hoidetaan. Esimerkiksi puolustusvoimat ja talojen lämmittäjät saavat tarvitsemansa polttoaineen.

– Ei ole tarkoitus palelluttaa ketään kotiinsa.

Julkisuudessa on pohdittu, tarkoittaako Porvoon jalostamon työtaistelu polttoaineen loppumista tankkausasemilta. Etukäteen asian arvioiminen on hankalaa.

– Jos kulutusta on paljon, eikä asemia täydennetä, loppuu polttoaine aikanaan, Ryynänen sanoo.

Sami Ryynänen toivoo, että kiristyneestä tilanteesta huolimatta yhteiskunnassa keskusteltaisiin asiallisesti.

KOMPROMISSI EI KELVANNUT HALLITUKSELLE

Orpon-Purran hallituksen ohjelmassa on muun muassa ansiosidonnaisen työttömyysturvan romutus ja perustavanlaatuisia toimia työntekijöiden neuvotteluaseman heikentämiseksi työmarkkinoilla. Hallituksen puheenvuoroissa kuitenkin vähätellään toimien vaikutusta.

– Vähättely on irvokasta. Jo ennen leikkauksia ihmiset ovat olleet tiukalla korkean inflaation takia.

Oikeistohallitus ei ole tullut työntekijäpuolta vastaan, vaikka SAK on kertonut olevansa valmis merkittäviin kompromisseihin.

– SAK esitti realistisen ja maltillisen toiveen hallitukselle. Siihenkään Orpo ei tarttunut, vaikka olisi ollut paikka rauhoittaa maan tilanne ja lähteä neuvottelemaan, Ryynänen sanoo.

Jo ennen leikkauksia ihmiset ovat olleet tiukalla korkean inflaation takia.

Työnantajapuoli on alkanut vastatoimiin kahden viikon lakon alkumetreillä. Elinkeinoelämän keskusliitto ja Teknologiateollisuus ry ovat ohjeistaneet jäsenyrityksiään keskeyttämään palkanmaksun välittömästi, jos töiden teko estyy työnseisausten takia.

Teollisuusliitto syyttää EK:ta ja Teknologiateollisuutta Suomen historian suurimman työsulun julistamisesta. Lain mukaan työnantajan on maksettava työntekijälle palkka seitsemältä päivältä, jos työnteko estyy työsopimuksen osapuolista riippumattomasta työnseisauksesta.

– Ollaanko menossa hallitsemattomaan sekasortoon, Ryynänen pohtii.

KIELENKÄYTTÖ KOVENEE

Myös yhteiskunnallisessa keskustelukulttuurissa on menty sekavaan suuntaan. Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps) on pidemmän aikaa puhunut julkisuudessa ay-mafiasta, eli hän rinnastaa laillisen kansalaistoiminnan rikollisuuteen.

Viimeisimpänä hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Tere Sammallahti ehdotti viestipalvelu X:ssä, että työnantajien pitäisi perustaa lakonmurtajien liitto, joka toisi työvoimaa lakkokohteisiin.

– Kun hallitus antaa esimerkkiä, millaista kieltä voidaan käyttää, alkaa se näkyä työpaikoillakin. Epäasiallinen kieli ei kuulu millekään työpaikalle eikä eduskuntaan, Ryynänen sanoo.

Epäasiallista kieltä on kuultu myös Porvoon jalostamolla työtaistelun kriitikoilta.

– On yksittäisiä ihmisiä, jotka ovat hyvin kärkkäitä. Muuten on rauhallista ja jäsenistö on päätösten takana, Ryynänen kertoo.

Teollisuusliitto on järjestänyt viime syksystä alkaen ulosmarsseja ja lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto