Sofia Sura etsi toisen työn, kun häntä uhkasi lomautus. 25-vuotias Sura työskentelee päätyökseen Valmet Automotiven tehtailla ja auttelee viikonloppuisin baarissa. Yksinhuoltajaäiti toivoo etenevänsä urallaan.

Lomautusuhka pakotti etsimään toisen työn

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN
KUVAT VESA-MATTI VÄÄRÄ

Sofia Sura sisätiivistää autoja Uudenkaupungin autotehtaalla arkisin ja auttelee baarissa viikonloppuisin. Kahden työn taitajalle maan hallituksen suunnitelmat tuntuvat pelottavilta.

– Meillä oli isot muutosneuvottelut keväällä. Hommasin valmiiksi itselleni toisen työn, jos kävisikin niin, että joudun lomautetuksi.

Näin kertoo Sofia Sura, tuotantotyöntekijä Valmet Automotive Oyj:n Uudenkaupungin autotehtaan maalaamosta.

Viime maaliskuussa Valmet Automotive ilmoitti vähentävänsä enintään 940 työntekijää, mistä puolet toteutettiin toistaiseksi voimassa olevin lomautuksin ja loput irtisanomisin.

Sura kertoo, että lomautus oli edessä hänelläkin. Mutta ennen kuin lomautus ehti alkaa, hänet pyydettiinkin jäämään töihin. Sura oli kuitenkin saanut jo paikan baarityöntekijänä uusikaupunkilaisessa baarissa.

– Päätin pitää myös baarityön ja näin teen nyt kahta työtä, Sura sanoo.

Tavallaan työ tuo myös omaa aikaa lapsiperhearkeen.

Suran arkipäivät kuluvat Valmet Automotivella päivätöissä. Suralla on yksi lapsi, jonka yksinhuoltaja hän on.

– Hyvin on mennyt. Käyn noin yhdestä kolmeen yötä kuukaudessa tekemässä töitä baarissa. Vanhempani tykkäävät hoitaa lastani sen aikaa, Sura kertoo kahden työn järjestelyistään.

Suurten vähennysten jälkeen Valmet Automotivella tehdään nyt vain yhtä vuoroa, päivävuoroa. Baarissa Sura toimii niin sanottuna blokkarina eli kerää laseja ja auttaa lipunmyynnissä.

Baarityö on yötyötä. Paikka on Uudenkaupungin ainoa, joka on auki aamuneljään.

– En ole kuitenkaan kokenut baarityötä kovin kuormittavana. Kun työni ovat niin erilaisia, ne eivät kuormita. Tuntuu, että oma jaksaminen on ihan kunnossa, Sura miettii.

– Aina olen kuullut siitä, että kyllä tekevälle töitä riittää. En ole yhtään sellainen kotona istuskeleva tyyppi. Tavallaan työ tuo myös omaa aikaa lapsiperhearkeen.

TOINEN TYÖ TUO TALOUDELLISTA LISÄTURVAA

Sura on Teollisuusliiton jäsen, mutta kuuluu vähemmistöön. Hänen kaltaisiaan kahden työn tekijöitä jäsenistössä on vähän.

Teollisuusliiton jäsentutkimuksen mukaan vain 3 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoo tekevänsä useampaa kuin yhtä työtä.

Suran mukaan lomautusuhan alla oli helpottavaa ajatella, että voisi hankkia toisen työn ja tienata enintään 300 euroa kuukaudessa ilman, että se vähentäisi työttömyysturvaa.

– Toisen työn hankkiminen oli välttämätöntä. Ansiopäiväraha ei ole mitenkään iso. Kun kuitenkin pitää maksaa vuokra ja elättää lapsi ja pitäisihän rahaa jäädäkin, oli selvää, että haluan tehdä jotain sen verran, että saan vielä pitää täyden ansiopäivärahan.

Vaikka Suran kohdalta lomautus jäi toteutumatta, hänen mielestään toisen työn säilyttäminen oli järkevää, sillä siitä saatava lisäansio tuo taloudellista liikkumavaraa.

– Kun tekee kahta työtä, tällä pärjää. Silti tuntuu, että ruokakauppaankin menee koko ajan enemmän ja enemmän rahaa, vaikka aina ostaa vain niitä samoja tuotteita. Tuntuu, että käteen jää jatkuvasti vain vähemmän ja vähemmän.

HALLITUKSEN SUUNNITELMAT PELOTTAVAT

Sofia Sura lukeutuu niihin suomalaisiin, joille lomautus tai työttömyys merkitsisi suuria taloudellisia vaikeuksia, mikäli Orpon-Purran hallituksen pohtimat leikkaukset työttömyys- ja sosiaaliturvaan menisivät sellaisenaan lävitse.

Hallitus on muun muassa porrastamassa työttömyysturvaa, nostamassa karenssiaikoja ja poistamassa työttömyysturvan lapsikorotukset. Suran kaltaisia toisen työn hankkijoita hallitus on rankaisemassa poistamalla työttömyysturvan 300 euron suojaosan.

– Nämä kuulostavat aika pelottavilta, kun kaikilla menot nousevat ja ihmisiltä halutaan leikata pois turvakeinoja. En oikein tiedä, mitä tästä mahtaa tulla, Sura pohtii.

Toisen työn hankkiminen oli välttämätöntä. Ansiopäiväraha ei ole mitenkään iso.

Edelleenkään Valmet Automotiven tilauskanta ei ole vahvistunut riittävästi. Marraskuussa alkoivat uudet muutosneuvottelut. Nyt vähennykset kohdistuvat toimihenkilöihin ja ylempiin toimihenkilöihin.

Suran mukaan autotehtaan työntekijöillä on tulevaisuudenusko koetuksella. He toki toivovat, että uusia tilauksia tulisi jälleen ja lisää työväkeä voitaisiin taas palkata tehtaalle. Epävarmuutta on kuitenkin ilmassa paljon.

Sura sanoo, että hänen kohdallaan pitkä lomautus tarkoittaisi väistämättä uuden, vakituisen työn etsintää.

– Varmasti olisi aika nopeasti haettava jotain uutta vakituista työtä. Ansiopäiväraha ei ole iso ja vaikka tekisi toista työtä, käteen ei jäisi paljoa.

Onni on, että Uudenkaupungin ympäristössä, kohtuullisen matkan päässä on isojakin tehtaita, josta työtä olisi mahdollista etsiä.

UUSI KOTI JA HAAVEET KORKEAKOULUTUKSESTA

Sofia Sura on juuri vaihtamassa kotipaikkaa. Yksi hänen haaveistaan on toteutumassa, kun hän sai ostettua edesmenneen mumminsa rivitaloasunnon Laitilasta.

– Nykyisessä vuokra-asunnossa vuokra on nousemassa. Osittain pääsen halvemmalla, kun lyhennän lainaa joka kuukausi, kuin että jäisin vuokralle. Omalla tavalla muutos helpottaa arkeamme.

Sura on vasta 25-vuotias. Häntä kiinnostaisi esimiestyö. Lähiesimiehen ammattitutkinto on jo suoritettuna.

– Toinen haaveeni on se, että pääsisi etenemään pitkälle töissä. Eihän sitä tiedä, mikä se työpaikka tulisi olemaan, mutta hieman ylempi esimies olisi kiva olla.

Suralla on myös opiskeluhaaveita. Aika näyttää, jos vielä mukaan tarttuisi korkeakoulututkintokin.

– Olisi kiva, jos pääsisi vielä korkeakouluttautumaan. Olen miettinyt tradenomia tai tuotantotalouden insinööriä. Mutta tällä hetkellä tuntuu, että opiskeluun jaksaminen ei riitä. Jossain vaiheessa, kun elämä hieman tasaantuu, ehkä sitten.