Keijo Mattila toimii pääluottamusmiehenä Bronto Skyliftin Porin tehtaalla.

Kohti seuraavaa suurlakkoa: ”Orpon ja Purran jutut ovat kuin eri maailmasta”

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVA JUSSI PARTANEN

Teollisuusliittolaiset pääluottamusmiehet eri puolilta maata kertovat, että kahden päivän lakko piti hyvin ja seuraavaa kolmen päivän lakkoa lähestytään yhtenä rintamana.

Teollisuusliitto järjesti 1.–2.2.2024 kaksipäiväisen poliittisen lakon, jolla vastustettiin Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä.

Lakon piirissä oli 740 toimipaikkaa ja noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Lakko oli osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Porissa työntekijät olivat lakossa Bronto Skylift Oy:llä. Nostolaitteita valmistavan tehtaan pääluottamusmies Keijo Mattila kertoo, että kahden päivän lakko hoitui ilman ongelmia.

– Lakko luonnistui hyvin, kaikki olivat poissa työpaikalta, Mattila kertoo.

SAK ja STTK järjestivät torstaina 1.2. Stop nyt! -suurmielenosoituksen Helsingissä Senaatintorilla. Mielenosoitukseen osallistui arviolta yli 13 000 henkeä. Myös Porista Bronto Skyliftiltä oli edustus Senaatintorilla.

– Oli hienoa, että ihmiset uskalsivat lähteä esittämään mielipiteitään ja kannanottojaan asioihin.

Teollisuusliitto ilmoitti perjantaina 2.2. uudesta suurlakosta, joka järjestetään 14.–16. helmikuuta. Kolmipäiväinen lakko koskee noin 60 000 teollisuuden työntekijää.

Mattila kertoo, että työporukassa olisi toivottu vielä laajempaa lakkoa, jotta asiat etenisivät nopeammin. Lakkovalmius on edelleen korkealla.

– Jospa se auttaisi, kun ollaan taas pidempään lakossa.

Oli hienoa, että ihmiset uskalsivat lähteä esittämään mielipiteitään.

Pääministeri Petteri Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra ovat julkisuudessa väittäneet, että hallituksen toimet eivät juuri heikentäisi työntekijöiden toimeentuloa ja asemaa.

Työntekijöiden näkökulmasta todellisuus on hyvin eri näköinen. Muun muassa työttömyysturvan leikkaukset, lakko-oikeuden rajoitukset ja työsuhteen ehtojen heikennykset iskevät suoraan työntekijöihin.

– Orpon ja Purran jutut ovat kuin eri maailmasta.

Lukkiutuneesta tilanteesta päästään ulos, jos maan hallitus aloittaa aidot neuvottelut työntekijäpuolen kanssa.

– Siltä pohjalta saataisiin varmasti kompromisseja, mutta tilanne on nyt vaikean näköinen, Mattila sanoo.

SANELUPOLITIIKKA SEIS

Orionin Kuopion tehtaan pääluottamusmies Terhi Konttinen kertoo, että kahden päivän lakko piti suunnitellusti.

– Lakko onnistui odotusten mukaan eli ketään ei mennyt töihin. Meillä on yhtenäinen porukka, Konttinen kertoo.

Lakkovalmiutta löytyy jatkossakin, sillä hallituksen suunnitelmat osuvat rajusti työntekijöihin.

– Hallituksen järjettömät suunnitelmat herättävät keskustelua. On pöyristynyt fiilis, miten voi olla noin hurjat suunnitelmat.

Mielenosoituksessa oli yhteen hiileen puhaltamisen meininki.

Konttinen osallistui Senaatintorilla järjestettyyn suurmielenosoitukseen kollegan kanssa. Kokemus oli positiivinen, sillä tori täytyi yhteisellä asialla olevista ihmisistä.

– Mielenosoituksessa oli yhteen hiileen puhaltamisen meininki.

Seuraavaan kolmen päivän lakkoon mennään Kuopion Orionilla yhtenä rintamana. Tavoitteena on aitojen neuvottelujen aloittaminen hallituksen ja työmarkkinaosapuolten välillä.

– Ei tuollaisella sanelupolitiikalla saada hyvää aikaan. Pitäisi neuvotella, niin saataisiin molempia osapuolia tyydyttävä ratkaisu, Konttinen sanoo.

KOHTUUTTOMUUS POIS

UPM Plywood Oy:n Savonlinnan vaneritehtaalla kahden päivän lakko sujui suunnitellusti, kertoo pääluottamusmies Kimmo Natunen.

– Lakko meni normaalisti, eli porukka oli kotona, Natunen sanoo.

Vaneritehtaalta oli edustus Helsingissä Senaatintorin suurmielenosoituksessa.

– Mielenosoitus näytti onnistuneelta tapahtumalta. Toivottavasti viesti tavoittaisi maan hallituksen. Olisi syytä stopata toimet ja alkaa keskusteluihin, miten tästä selvitään eteenpäin.

Hallitusohjelman kirjaukset tarkoittavat rajuja heikennyksiä työntekijöiden toimeentuloon sekä asemaan työmarkkinoilla. Hallitus on kuitenkin pyrkinyt vähättelemään suunnitelmiensa vaikutuksia.

– Miksi ei olla rehellisiä, vaan yritetään piilottaa työntekijöille tulevia heikennyksiä, Natunen kysyy.

Asiat ovat niin vakavia, etteivät työntekijät voi hyväksyä niitä.

Hallitusohjelman vaikutukset ovat viimeistään nyt auenneet työntekijöille, joten seuraavaankin kolmen päivän lakkoon löytyy vankka tuki.

– Ihmisillä on taistelutahtoa. Asiat ovat niin vakavia, etteivät työntekijät voi hyväksyä niitä.

Sopiminen ja kompromissikyky ovat avaimia tilanteen ratkaisemiseen.

– Pitäisi yhteisissä neuvotteluissa löytää ratkaisu, ettei kohtuuttomuuksia tapahtuisi kenellekään, Natunen sanoo.

 

Teollisuusliitto on järjestänyt syksyn ja talven 2023–2024 aikana lukuisia ulosmarsseja ja lakkoja vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue lisää Teollisuusliiton #PainavaSyy-toimista