Aurinkoinen Helsingin Senaatintori täyttyi mielenosoittajista 1.2.2024.

Suurmielenosoitus täytti Senaatintorin: ”Ottakaa hallituksessa järki käteen”

TEKSTI JA VIDEO ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT PEKKA ELOMAA

Joukkovoima näkyi ja kuului Helsingissä Senaatintorilla järjestetyssä Stop nyt! -suurmielenosoituksessa. Teollisuusliiton jäsenet ja liittojen puheenjohtajat korostivat, että Suomessa tarvitaan nyt sopimista.

Stop! Nyt! -huudot raikuivat torstaina 1.2.2024 Helsingissä Senaatintorilla, kun suurmielenosoituksen väki kertoi mielipiteensä Orpon-Purran hallituksen suunnitelmista. Hallitus ajaa ennennäkemättömiä heikennyksiä sosiaaliturvaan ja työntekijän asemaan yhteiskunnassa.

Teollisuusliittolaisia saapui mielenosoitukseen sankoin joukoin eri puolilta Suomea. Nesteen Porvoon jalostamolla työskentelevä Karl-Johan Hjelm toteaa, että toimettomaksi ei kannata jäädä.

– Ei voi syyttää ketään muuta, jos ei itse tee mitään, Hjelm sanoo.

Videolla suurmielenosoituksen tunnelmia ja teollisuusliittolaisten osallistujien pohdintoja.

40 vuotta työelämässä ollut Hjelm on huolissaan hallituksen suunnitelmista. Muun muassa irtisanomisten helpottaminen ja lakko-oikeuden rajaaminen olisivat rajuja toimia.

– Minulla ei ole enää pitkästi työelämässä, mutta heille, jotka jäävät tekemään töitä, asia on todella tärkeä, Hjelm sanoo.

Senaatintori täyttyi ammattiliittojen tunnuksista, ilmapalloista, banderolleista ja päättäväisistä ihmisistä. Hjelm oli iloisesti yllättynyt väkimäärästä ja toivoo viestin menevän perille.

– Ottakaa hallituksessa järki käteen ja koettakaa keskustella, että löydetään parempi ratkaisu, Hjelm sanoo.

Porvoolainen Karl-Johan Hjelm yllättyi iloisesti mielenosoituksen väenpaljoudesta.

HALLITUKSEN ENSITOIMET JO TUNTUVAT

– Yhteiset asiat ja hallituksen heikennykset työntekijöitä ja heikompituloisia kohtaan saivat tulemaan torille, kertoo savonlinnalainen Tiia-Mari Härkänen.

Metsä Woodin Punkaharjun kertotehtaalla työskentelevä Härkänen kertoo, että hallituksen ensimmäiset toimenpiteet jo tuntuvat arjessa.

– Karenssipäivät vaikuttavat itseenikin tällä hetkellä, kun on lomautuksia, Härkänen kertoo.

Vuoden alusta lähtien työttömäksi jäävien ja lomautettavien työntekijöiden karenssipäivien määrä nousi viidestä seitsemään. Kahden päivän päivärahan menetys tuntuu kukkarossa.

Savonlinnalainen Tiia-Mari Härkänen arvioi, että tarvitaan vielä kovempia toimia hallituksen taivuttelemiseksi.

Härkänen toivoo paluuta suomalaisen yhteiskunnan vahvuusalueelle, sopimiseen.

– Etsittäisiin yhteistä linjaa, ei mentäisi sanelupolitiikalla. Tuntuu kurjalta, ettei kysytä vaihtoehtoja ja mitä mieltä esimerkiksi ammattiyhdistysväki on, Härkänen sanoo.

Senaatintori täyttyi suurmielenosoituksessa, ja tuhansien ihmisten viesti oli selkeä. Vielä ei kuitenkaan ole näkyvissä merkkejä siitä, että hallitus harkitsisi suunnitelmiaan.

– Tuntuu, että tällaisellakaan määrällä väkeä ei ole vaikutusta. Taitaa vaatia vielä pidemmän ajan seisokit, Härkänen sanoo.

YHTEISESSÄ RINTAMASSA

Kontiolahdelta Pohjois-Karjalasta suurmielenosoitukseen saapuivat Medisize Oy:llä työskentelevä Matti Varis ja Thermo Fisher Scientific Oy:llä työskentelevä Juha Pakarinen.

– Vastustamme työelämäheikennyksiä yhteisessä rintamassa puoluerajoista huolimatta, Varis sanoo.

– Koko hallitusohjelman paketti menee työntekijöitä vastaan, Pakarinen sanoo.

Hallituksen työntekijävastaiset toimet ovat saaneet työväen aktivoitumaan. Varis kertoo, että hänen työpaikallaan noin 250 allekirjoitti hallituksen suunnitelmia vastustavan vetoomuksen, ja liittoon on tullut uusia jäseniä yli 20.

– Kiitos hallitukselle, että järjestäytymisaste nousee. Asia kiinnostaa ja puhututtaa, Varis sanoo.

Matti Varis ja Juha Pakarinen tulivat mielenosoitukseen Pohjois-Karjalasta.

Kärjistynyt tilanne olisi avattavissa maltilla ja aidoilla neuvotteluilla. Tähän asti lakimuutosten tasapuolinen valmistelu ei ole ollut mahdollista, sillä hallitus on asettunut työnantajien puolelle.

– Koko konkkaronkka aidosti sopimispöytään. Neuvotteluhalukkuutta löytyy meidän puoleltamme, Pakarinen sanoo.

– Laitetaan muutokset jäihin ja keskitytään työntekoon. Ei vietettäisi aikaa toreilla ja lakoissa. Ei tämä ole mukavaa meillekään, saati työnantajille, Varis sanoo.

SOPIMISTA, EI ALISTAMISTA

SAK:n ja STTK:n järjestämän Stop nyt! -suurmielenosoituksen lavalle nousi iso joukko ammattiliittojen ja keskusjärjestöjen puheenjohtajia kiittämään torille saapuneita ja painottamaan, että jatkoa seuraa, jos hallitus ei muuta asennettaan.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi, että oikeistohallituksen tavoitteena näyttää olevan suomalaisen sopimusyhteiskunnan rikkominen.

– Hallituksen ja elinkeinoelämän tavoite on alistaa työntekijät mahdollisimman heikkoon asemaan, Aalto sanoi.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto puhui mielenosoituskansalle.

Puheenjohtajat korostivat, että Suomi pärjää yhdessä kehittämällä, ei yksipuolisesti leikkaamalla.

– Tarvitaan parempia työsuhteita, ei leikkauksia, totesi PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen.

– Emme ole täällä maksamassa laskua, jota hallitus meille työntää. Olemme vastustamassa törkeitä leikkauksia työehtoihin ja sosiaaliturvaan, sanoi AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko.

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola totesi, että sopu palkansaajien ja oikeistohallituksen välillä on mahdollinen, mutta se vaatii sanelupolitiikan kuoppaamista.

– Olemme valmiit keskustelemaan ja neuvottelemaan siinä tapauksessa, että meitä aidosti kuunnellaan, Palola sanoi.

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta totesi, että jälleen on näytetty suomalaisten lähtevän liikkeellä kertomaan mielipiteensä, kun siihen on painava syy.

– Viisas hallitus ottaisi aikalisän, pistäisi lakihankkeet hyllylle ja palaisi reiluun tasavertaiseen neuvottelupöytään, Eloranta sanoi.

 

Teollisuusliitto järjestää 1.–2.2.2024 kaksipäiväisen poliittisen lakon, jolla vastustetaan Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Lakko on osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa. Lakon piirissä on 740 toimipaikkaa ja noin 60 000 teollisuuden työntekijää. Lue lisää Teollisuusliiton #PainavaSyy-toimista.