Arja Salo: Onko sosiaalipolitiikka unohdettu?

TEKSTI ARJA SALO
KUVA KITI HAILA

Sosiaalipolitiikalla tarkoitetaan toimenpiteitä, joilla tasoitetaan hyvinvoinnin jakautumista väestöryhmien ja ihmisten eri elämänvaiheiden välillä. Toisin sanoen se on sovittu palvelurakenne ja turvaverkko, johon kansalaiset ovat voineet luottaa elämän eri vaiheissa. Sosiaalipolitiikan keinoin on voitu ylläpitää oikeudenmukaista ja kohtuullisen reilua yhteiskuntaa, jossa yhteiskuntarauhaan on voinut luottaa.

Sosiaalipolitiikan perustehtävä on työntekijöiden suojelu. Käytännössä se tarkoittaa lapsiperheen arjen turvaamista, lämmintä ruokaa pöydässä, kohtuuhintaista asumista, päivähoitoa, peruskoulua, terveydenhoitoa, ihan arkisia asioita.

Näitä palveluja ovat kansalaiset käyttäneet, kukin tarpeensa mukaan. Erilaisista elämäntilanteista on selviydytty, kun toimeentulo on ollut turvattu.

Nykyinen maan hallitus on aloittanut leikkaukset niiltä ihmisiltä, jotka jo muutenkin elävät niukkuudessa. Voidaanko työttömyysturvan lapsikorotusten poistolla tai asumistuen ja toimeentulotuen leikkauksilla pelastaa maan talous?  Ei voida!

Sosiaalipolitiikan keinoin on voitu ylläpitää oikeudenmukaista ja kohtuullisen reilua yhteiskuntaa, jossa yhteiskuntarauhaan on voinut luottaa.

Kuluvalla hallituskaudella päätökset tehdään lyhytnäköisesti ja raha edellä. Se on unohtunut kokonaan, että kun yhtäällä summittaisesti säästetään, saatetaan toisaalla maksaa kaksinkertaisesti.

Työttömyysturvan heikennykset osuvat palkkatyöntekijöihin, usein myös nuoriin. Nuorten toimeentulo ja hyvinvointi ovat avainasemassa, kun puhutaan tulevaisuuden rakentajista ja veronmaksajista.

Olen ennenkin puhunut arvoista: arvovalintoja ovat poliittiset päätökset siitä, keneltä leikataan. Toivottavasti tulee myös se päivä, jolloin voidaan tasapainottaa yhteiskunnan kuluja ottamalla niiltä, joilla on mistä ottaa.

Itse olisin valmis tiukentamaan verotusta ja jakamaan taakkaa reilummin niiden kesken, joilla on varaa maksaa enemmän. Näin voisimme ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa ja toteuttaa sosiaalipolitiikan perusteita.

Tällä hetkellä kyyti on ihan yhtä kylmää, kuin tämän talven kelit – pelottavan kylmää siis. Palautetaan sosiaalipolitiikan perusasiat hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitoon ja kehittämiseen.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton järjestötoimitsija.