Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto, Nesteen pääluottamusmies Sami Ryynänen ja Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen kertoivat helmikuun alun työtaistelutoimista.

Merkittäviä työtaistelutoimia luvassa Porvoossa ja Kokkolassa – ”Nyt on annettava samalla mitalla takaisin”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT PEKKA ELOMAA

Teollisuusliitto ajaa alas Nesteen Porvoon öljynjalostamon helmikuun alussa. Työtaistelutoimia on luvassa myös Kokkolassa. Toimilla vastustetaan hallituksen esittämiä työelämäheikennyksiä.

Teollisuusliitto ilmoitti torstaina 28.12.2023 uusista poliittisista työtaistelutoimista, jotka ajoittuvat helmikuun alkuun. Ilmoitukset koskevat Porvoon Kilpilahden ja Kokkolan teollisuusalueita. Toimilla vastustetaan Orpon-Purran hallituksen esittämiä työelämäheikennyksiä.

Työtaistelutoimet tarkoittavat muun muassa, että Porvoossa Nesteen öljynjalostamo aiotaan ajaa kokonaan alas helmikuun alkupäiviksi. Tarkemmat tiedot työtaistelutoimista löydät Teollisuusliiton verkkosivuilta.

– Meidän tavoitteenamme on edelleen vaikuttaa lainvalmisteluun. Hallitus ajaa niin megalomaanisia muutoksia työmarkkinoihin, että jos nyt emme toimi ja vastusta näitä esityksiä, meillä on entistä heikommat mahdollisuudet puolustaa työntekijöiden asemaa työehtosopimusneuvotteluissa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi.

Meidän tavoitteenamme on edelleen vaikuttaa lainvalmisteluun.

Työtyötaistelutoimet on ajoitettu helmikuun kahdelle ensimmäiselle päivälle. Nesteen pääluottamusmies Sami Ryynänen kertoi torstain tiedotustilaisuudessa, että jalostamon alasajo kestää useita viikkoja. Siksi työtaistelutoimista on kerrottava nyt.

– Hallitus iskee politiikallaan lujaa työntekijöiden etuuksien, oikeuksien ja työehtojen ytimeen. Siksi työntekijöille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin antaa samalla mitalla takaisin. Päätös öljynjalostamon alasajosta on vastareaktio hallituksen haluttomuuteen neuvotella työntekijäpuolen kanssa, Ryynänen selittää alasajon syitä.

Nesteen pääluottamusmies Sami Ryynänen sanoo jalostamon alasajon kestävän useita viikkoja.

HALLITUS HALUTAAN NEUVOTTELUIHIN

Työtaistelutoimiin osallistuu Porvoon Kilpilahden teollisuusalueen lisäksi Kokkolan suurteollisuusalue KIP. Siellä toimii useita kemian- ja metallienjalostusteollisuuden yrityksiä, kuten sinkkitehdas Boliden Kokkola, akkumateriaalien tuottaja Umicore Finland,,kalsiumkloriditehdas Tetra Chemicals sekä kaliumsulfaatti- ja rehufosfaattitehtaat Yara Suomi.

– Me kerromme näistä toimista jo tässä vaiheessa, jotta tuotannon turvalliseen alasajoon jää riittävästi aikaa. Liiton pyrkimyksenä on kaikissa tilanteissa huolehtia laitosturvallisuudesta ja välttää vahingon aiheutumista niin ihmisille, ympäristölle kuin omaisuudelle, puheenjohtaja Aalto totesi tiedotustilaisuudessa.

– Näin raskaisiin keinoihin ei turvauduttaisi, jos tilanne ei olisi näin vakava työntekijöiden näkökulmasta.

Teollisuusliitto on osana SAK:n #PainavaSyy -kampanjaa järjestänyt syksyn ja talven aikana useita ulosmarsseja ja työnseisauksia ympäri Suomea. Työtaistelutoimiin on osallistunut noin 50 000 teollisuuden työntekijää eri Teollisuusliiton sopimusaloilta.

Työtaistelutoimia siis jatketaan helmikuun alussa. Teollisuusliitto haluaa, että maan hallitus esittäisi aidon kutsun työmarkkinaosapuolille hallituksen esittämistä työelämän muutoksista neuvottelemiseksi.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen muistutti tiedotustilaisuudessa, että Suomen hallituksen esittämät toimet työmarkkinoiden muuttamiseksi ovat aiemmin kuuluneet työmarkkinaosapuolten neuvottelujen piiriin. Nyt maan hallitus on asettanut itse itsensä neuvotteluosapuoleksi.

– Koska hallitus on tehnyt nyt itsestään työmarkkinaosapuolen, katsomme, että on vähintäänkin kohtuullista, että neuvotteluprosessi saataisiin käyntiin, Lehtonen perusteli.

– Näillä toimilla tavoittelemme näitä neuvotteluprosesseja. Toimet ovat mittasuhteiltaan erittäin suuria ja vakavia. Toivomme myös, että tämä laajasti palkansaajien hätähuuto huomioitaisiin ja nähtäisiin, ettei kyse ole vain teollisuusliittolaisten hätähuudosta tai SAK:laisten liittojen hätähuudosta vaan mukana on myös STTK:n ja Akavan liittoja.

Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen kertoo, että työtaistelutoimilla tavoitellaan aitoja neuvotteluja hallituksen kanssa.

TOIMIA ON TULOSSA LISÄÄ

Suomen hallituksen ensimmäiset työttömyysturvan heikennystä koskevat lakiesitykset hyväksyttiin eduskunnassa ennen joulua. Lisää turvaa heikentäviä esityksiä on vireillä. Lisäksi hallitus on tekemässä useita työntekijän asemaa heikentäviä lakimuutosesityksiä.

Pääministeri Petteri Orpo (kok) on useaan otteeseen toistanut, ettei hallitus aio kutsua työmarkkinaosapuolia neuvotteluihin. Orpon mukaan lakiesitykset viedään eteenpäin yksi kerrallaan normaalissa järjestyksessä.

Puheenjohtaja Aalto kuitenkin muistutti, että toisin kuin hallitus on luvannut, lakiesitysten valmistelussa ei työntekijöiden ääni kuulu lainkaan. Työtaistelutoimia on jatkettava, jotta aito neuvotteluyhteys hallitukseen saataisiin.

– On paljon asioita, jotka ovat valmisteluvaiheessa, kuten lakko-oikeuden rajoittamiseen ja paikalliseen sopimiseen liittyviä hankkeita. Se käsitys, joka meillä on näistä niin sanotuista kolmikantaisista prosesseista, ovat luonteeltaan sellaisia, että siellä ei kuunnella työntekijöiden ääntä millään tavalla.

Aallon mukaan nyt ilmoitetut työtaistelutoimet Porvoossa ja Kokkolassa ovat vasta alkusoitto.

– Me emme ole vielä päättäneet muista toimenpiteistä. Mutta oletettavaa on, että muita toimenpiteitä vielä tulee ja ne voivat kohdistua myös tälle samalle ajalle.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo, että helmikuulle voi tulla lisää työtaistelutoimia.