Lakkovahdit Outokumpu Stainless Oy:n Tornion terästehtaan pääportilla 14.12.2023.

Toimintapäivänä Tornion terästehtaalla: ”Hallituksen leikkaukset ja työelämän heikennykset ovat perheelliselle työntekijälle murskaisku”

TEKSTI PEKKA JUNTTI
KUVAT JAAKKO HEIKKILÄ

Outokumpu Stainlessin työntekijät näkevät, että palkansaajilla on nyt suuria yhteisiä asioita ajettavana. Työväen rintamaa haastetaan, mutta yhteisiä asioita saadaan ajettua vain yhdessä.

SAK:laisten liittojen yhteiseen #PainavaSyy-toimintapäivään kuului 14.12.2023 noin 100 000 työntekijän poliittinen lakko, jolla vastustetaan oikeistohallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Teollisuusliiton julistamien lakkojen piirissä oli noin 40 000 työntekijää.

Outokumpu Stainless Oy:n Tornion terästehtaan pääportilla käy toimintapäivän aamuna merellisen hyinen talviviima. Portin eteen ryhmittyneet lakkovahdit pitävät tunnelmaa korkealla, vaikka asia on vakava. SAK ja sen jäsenliitot vetäytyivät tämän viikon keskiviikkona työmarkkinamallineuvotteluista liian suurten näkemyserojen vuoksi.

Viininpunainen Mercedes pysähtyy lakkovahtien vierelle. Keskustelujen jälkeen kuljettaja saa luvan ajaa tehdasalueelle. Lakkovahdit painavat pitkää päivää, sillä urakka alkoi jo kello 4.40.

Aamun aikana useampi on käännytetty, kertovat lakkovahdit varaluottamusmies Jouni Kurttio ja työsuojeluvaltuutettu Rami Häkkilä. Muutama virolainen keikkatyöntekijä ei tiennyt lakosta. Samoin muutama paikallinen työntekijä palasi pitkältä vapaalta tietämättä tuon taivaallista työtaistelutoimista. Tiedon saatuaan he lähtivät mukisematta takaisin kotiinsa.

”MURSKAISKU” TYÖTÄTEKEVÄLLE

Tornion terästehtaan pääluottamusmies Tommi Sauvolainen näkee, että juuri nyt on suuria yhteisiä asioita ajettavana. Hallituksen kaavailemat leikkaukset ja työelämän heikennykset ovat rajuja ja niiden lista on pitkä.

– Ne ovat tavallisen työtätekevän perheellisen kannalta murskaisku.

Lakoista on haittaa monelle suomalaiselle, mutta Sauvolaisen mukaan poliittisiin lakkoihin ei Suomessa turhaan ryhdytä. Edellinen oli Sipilän hallituksen aikana.

– Hallitus perustelee näitä heikennyksiä työllisyyden lisäämisellä ja valtiontalouden tasapainottamisella, mutta tutkimuksetkin osoittavat, ettei näillä ole työllisyysvaikutuksia. Se ei muutu työpaikaksi, että työttömältä viedään toimeentulo.

Se ei muutu työpaikaksi, että työttömältä viedään toimeentulo.

Sauvolaisen mukaan irtisanomissuoja aiotaan ”puolittaa”.

– Tällä hetkellä meillä on henkilöperusteinen irtisanomissuoja ja irtisanomiseen pitää olla asiallinen painava syy. Tästä lähtien riittää asiallinen syy. Asiallinen syy taas voi olla jonkun mielestä se, että työntekijä myöhästyy töistä tai jää kotiin hoitamaan sairasta lasta.

Sauvolainen pelkää mielivaltaa ja lisää, että tällä hetkelläkään ei ole työntekijää, josta työnantaja ei halutessaan pääsisi eroon.

– Se vaatii vain vähän vaivaa.

Sauvolainen kertoo, että heikennykset ovat ideologisia, paluuta sotaa edeltävään aikaan, jossa se mitä työnantaja sanoo, on laki.

Pääluottamusmies Tommi Sauvolainen.

TYÖVÄENLIIKETTÄ HAASTETAAN

Tommi Sauvolainen on työskennellyt terästehtaalla 32 vuoden ajan eri tehtävissä. Hänen mielestään työväen rintamaa haastetaan juuri nyt poikkeuksellisen voimakkaasti. Hänen mukaansa taustalla voi olla se, että ihmiset eivät enää tajua, että yhteisiä asioita saadaan ajettua vain yhdessä.

Sauvolaisen mukaan kyseessä on ajan henki. Kaikkialla valtakunnan politiikasta kunnanvaltuustoihin jakolinjat kärjistyvät.

– Koko yhteiskunnassa henki on, että jos et ole minun puolellani, olet minua vastaan. Minusta se vanha maailma, jolla Suomea on rakennettu, on tehty etsimällä yhdistäviä asioita.

Hallituksen tulisi olla neuvotteluissa erotuomari eikä osapuoli.

Sitä maailmaa Sauvolainen kaipaa tänä kylmänä lakkoaamuna.

Nykyisin terästehtaan työväessä on kaikkien puolueen äänestäjiä. Liitot puolestaan ovat vanhastaan vasemmistopuolueiden valtakuntaa. Sauvolaisen mukaan on tärkeää, että työväenliike mukautuu aikaansa ja jättää puoluepolitiikan sivummalle.

– Meillä on muutospainetta. On terävöitettävä edunvalvontaa. Enin osa liiton toimijoista on jo sitä mieltä, että meidän ei pidä tehdä politiikkaa vaan ajaa yhteisiä asioita, Sauvolainen linjaa.

Lakkovahti Janne Hast lämmittelee hetken käsiään portin sisätiloissa.

TERVEISET HALLITUKSELLE

Portille ilmestyy pakettiauto. Nuori nainen kertoo olevansa alihankkijan palveluksessa, ja menossa korjaamaan rikkoutuneita kameroita. Nainen on matkustanut töihinsä Tampereelta saakka ja hänelle on sanottu, että lakko ei vaikuta heidän työhönsä. Nainen ymmärtää hyvin, miksi lakkoillaan. Sauvolainen tekee tarkentavia kysymyksiä, pähkii asiaa ja lopulta päästää kaukaa tulleen reissunaisen työhönsä.

Hankalia asioita, hankalia aikoja.

– Sellaisia terveisiä minulla on maan hallitukselle, että mennään neuvottelupöytään eikä tapella. Puhutaan. Hallituksen tulisi olla neuvotteluissa erotuomari eikä osapuoli.

Sauvolaisen mukaan koko neuvottelujärjestelmä on rikki. Koko ajan neuvotellaan ilman minkäänlaista kuvaa kokonaisuudesta.

Se on aina mukava, kun porvari nukkuu huonosti.

Haikaileeko pääluottamusmies tupoa, tulopoliittista kokonaisratkaisua?

– Voi sanoa, että jossain määrin kaipaan.

Liikenne hiljenee. Lakkovahdit iskevät juttua, jottei vilu ui puseroon.

– Se on aina mukava, kun porvari nukkuu huonosti, joku joukosta huutaa.

Rami Häkkilä esittelee salaista asettaan, kintaiden alla lämmittäviä merinovillahanskoja.

Sulattojen piippujen päässä hehkuu sininen liekki aamunkalpealle taivaalle.

– Nuo tulet ovat huono merkki, työsuojeluasiamies Ari Keskitalo kertoo. Tehtaan alasajon takia prosessista syntyvät kaasut palavat taivaalle eikä käyttöenergiaksi.

– Ne palavat siinä [työministeri] Arto Satosen takia.

Teollisuusliitto on järjestänyt syksyn aikana tunnin mittaisia ulosmarsseja ja päivän lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista: PainavaSyy – Teollisuusliitto.