Toimintapäivän tapahtumassa Hyvinkäällä hallituksen esittämät heikennykset ja leikkaukset puhututtivat liittojen jäsenistöä ja hernekeitolle pysähtyneitä ohikulkijoita.

Toimintapäivänä Hyvinkäällä: ”Meillä on painava syy lakkoilla”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT JA VIDEO HARRI NURMINEN

Hyvinkään toimintapäivän tapahtumassa työntekijöitä puhututtivat oikeistohallituksen leikkaukset ja heikennykset. Pienempien yhtiöiden työntekijät pelkäävät yt-lain muutoksia.

SAK:laisten liittojen yhteiseen #PainavaSyy-toimintapäivään kuului 14.12.2023 noin 100 000 työntekijän poliittinen lakko, jolla vastustetaan oikeistohallituksen suunnittelemia leikkauksia ja työelämäheikennyksiä. Teollisuusliiton julistamien lakkojen piirissä oli noin 40 000 työntekijää.

Toimintapäivässä oli myös tapahtumia eri puolilla Suomea. Hyvinkäällä kaupungin kirjaston eteen osallistui kymmenittäin eri ammattiliittojen edustajia.

Hernekeittopata porisi kuumana. Suomen hallituksen esittämät leikkaukset työttömyys- ja sosiaaliturvaan sekä työelämään liittyvät heikennykset puhututtivat niin liittojen jäseniä kuin hernekeittoa nauttimaan tulleita.

– Meillä on painava syy lakkoilla tänään. Toki on harmillista, että tämä koskettaa montaa ihmistä. Mutta tätä maan hallitus on halunnut ja tässä pisteessä nyt olemme, Hyvinkään Teollisuustyöntekijät ao. 58:n puheenjohtaja Sari Kinisjärvi muotoilee.

Kinisjärven mielestä hallitusohjelmassa on useita ongelmia, mutta yksi pahimmista on torstainakin hyvin esille tullut lakko-oikeuden rajoittaminen. Hallitus esittää, että poliittiset lakot rajattaisiin enintään yhden päivän mittaisiksi.

– Jos se viedään meiltä pois, mitä me sitten teemme, Kinisjärvi kysyy.

Kinisjärven mukaan myös ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikennykset ja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus tuovat isoja ongelmia työtätekeville.

– Kun viedään myös 300 euron suojaosa työttömiltä, se on iso raha heille. Tuntuu, että kaikki viedään. Lisäksi ovat vielä pätkätyöläiset, joiden ansiosidonnaiseen oikeuttava työssäoloehto tuplataan 12 kuukauteen. Rikotaan se vähäinenkin turva, joka ihmisillä on.

Teollisuusliittolaiset Sari Kinisjärvi ja Mikko Sarajärvi lähettävät videolla terveiset Suomen hallitukselle.

TOIMINTAPÄIVÄLLÄ HERÄTELLÄÄN IHMISIÄ

Hallitusohjelman leikkaukset ja heikennykset ovat herättäneet runsaasti huolta Kinisjärven työpaikalla hissiyhtiö Kone Industrial Oy:llä. Yhtiön varapääluottamusmies Mikko Sarajärvi sanoo monien olevan hyvin pettyneitä hallitukseen.

– Osa perussuomalaisia äänestäneistä sanoo, ettei enää ikinä äänestä puoluetta. Takinkääntö on ollut niin raju, Sarajärvi kertoo.

Kone Industrialin varapääluottamusmies Mikko Sarajärvi kehottaa ihmisiä liittymään liittoon.

Sarajärvi katsoo kirjaston edessä ympärilleen. Eri SAK:n liittojen jäseniä näkyy, mutta ei YTK:n jäseniä. Sarajärvi toivoo, että ihmiset liittyisivät liittoihin tai edes työttömyyskassaan, jotta heille olisi tarjolla turvaa.

– Nyt olisi aika liittyä liittoon, Sarajärvi muistuttaa.

Kone Industrialin pääluottamusmies Kari Purmonen on Sarajärven kanssa samoilla linjoilla. Toimintapäivän tapahtumilla ja lakoilla on saatu julkisuutta ja se on Purmosen mukaan hyvä asia. Toimilla herätellään ihmisiä.

– Ennen sanottiin, ettei lypsävää lehmää kannata tappaa. Mutta tässä Orpon ja Satosen linjassa tuntuu olevan vähän tappamisen meininki, Purmonen sanoo.

– Eivät nämä leikkaukset yhtään työpaikkaa tuo eivätkä paranna työllisyyttä. Todella hyvä, että tällaisia tapahtumia on järjestetty. Toivotaan, että kun työministeri Arto Satosen mukaan hallitus ei peräänny, tämän päivän jälkeen he hieman pehmenisivät.

Orpon ja Satosen linjassa tuntuu olevan vähän tappamisen meininki.

Purmonen sanoo, että Kone Industrialilla työntekijöitä ovat puhututtaneet lähes kaikki hallitusohjelman heikennykset ja leikkaukset.

– Suomen pitäisi olla oikeus- ja hyvinvointivaltio, joka on puolustanut eri kansojen ihmisoikeuksia. Esimerkiksi lakko-oikeutta ollaan rajoittamassa, joka on ILO:n perusoikeuksia. Se kuulostaa yhtä uskomattomalta kuin se, kun kerrottiin, että Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kone Industrialin pääluottamusmies Kari Purmonen sanoo hallituksen lakko-oikeuden rajoitusten olevan vastoin kansainvälisiä sopimuksia.

Purmonen uskoo, että monia koskettaa hallituksen toiminnassa myös sanelupolitiikka.

Kuten eräs AKT:n edustaja hyvin sanoi, me haluaisimme sopia, mutta sanelua emme hyväksy.

PIENTEN YHTIÖIDEN TYÖNTEKIJÖITÄ HUOLETTAVAT YT-LAIN MUUTOKSET

Hallitus on poistamassa yt-lain velvoitteet alle 50 hengen yrityksiltä. Myös lomautusilmoitusaikoja hallitus haluaa lyhentää vain seitsemään vuorokauteen.

Hienomekaniikan kokonaistoimittaja Lajupek Oy:n varapääluottamusmies Niko Tuomainen kertoo pieniä työantajia koskevien yt-lain muutosesitysten aiheuttavan pelkoa yrityksen työntekijöissä.

– Tulevaisuudessa työnantajan ilmoitusaika lyhenee viikkoon meidänkin kokoisessa yrityksessä. Eihän siinä jää työntekijälle mitään aikaa varautua, Tuomainen sanoo.

–Jos työnantajalta viedään yt-velvoitteet, eihän meille jää mitään sananvaltaa yrityksessä. Päätöksenteon kanssa meille ei jää mitään sanottavaa ja työnantaja voi tehdä mitä lystää. Jos nämä muutokset saadaan runnottua läpi jo heti alkuvuodessa, meilläkin saattaa olla kovat ajat edessä ensi vuonna.

Lajupekin varapääluottamusmies Niko Tuomainen pelkää hallituksen pieniä yhtiöitä koskevien yt-lain muutosesitysten heikentävän työntekijöiden asemaa oleellisesti.

Tuomainen nostaa esiin myös irtisanomissuojan heikennykset. Hallitus suunnittelee, että jatkossa työntekijän irtisanomiseen ei vaadita enää painavaa syytä.

– Jatkossa työntekijöitä saatetaan irtisanoa pelkän naamakertoimen perusteella.

TOIMIA SAATETAAN TARVITA LISÄÄ

Hyvinkäällä teollisuusliittolaisten ajatukset toimintapäivästä ja sen onnistumisesta olivat positiivisia. Välttämättä taistelutoimet eivät vielä riitä.

– Toivottavasti tällä on jotain vaikutusta. On hieman huvittavaa lukea lehdestä, että näillä toimilla me vaikeutamme tavallisten ihmisten elämää. Näillä toimillahan me taistelemme juuri tavallisten ihmisten puolesta, jotta heillä olisi rauha tehdä työtä ilman suuria pelkoja tulevasta, Lajupekin varapääluottamusmies Tuomainen sanoo.

– Ei meistä kukaan haluaisi olla lakossa. Sopimisen kulttuuri pitäisi saada takaisin, sanoo puolestaan Koneen Sarajärvi.

 

Hyvinkään toimintapäivän tapahtumassa Heini Jaakkola jakoi hernekeittoa.

On pakko tehdä toimia lisää, jos keskusteluyhteyttä ei muuten saada auki.

Teollisuusliitto on järjestänyt syksyn aikana tunnin mittaisia ulosmarsseja ja päivän lakkoja useilla toimipaikoilla ympäri Suomea vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista. PainavaSyy – Teollisuusliitto