Aamukuudelta UPM:n Kaukaan sahan porteilla lakkovahdissa olivat Kimmo Tankka, Tiia Suikkanen ja Vili Arpiainen.

Lakossa UPM-Kymmenen Kaukaan sahalla: ”Hallituksen esitykset nostavat tunteet pintaan”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT ARI NAKARI

Hallituksen esityksistä sahan työntekijöitä hiertää muun muassa ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus. Se tarkoittaisi, että töihin mennään kipeänä.

Suomen hallituksen suunnittelemia leikkauksia vastustavat Teollisuusliiton lakot jatkuivat torstaina 16.11.2023 yhteensä 11 työpaikalla Kaakkois-Suomen vaalipiirin alueella. Päivän pituiset lakot ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Painava syy oli lakkoilla myös UPM-Kymmenen Kaukaan sahalla Lappeenrannassa. Suoraan yövuorosta sahan porteille lakkovahdiksi asettunut luottamusmies Tiia Suikkanen sanoo, että hallituksen esitykset ja suunnitelmat ovat kuohuttaneet sahan työntekijöitä paljon.

– Todella tunteita herättävää tämä on ollut. Kun hallituksen kaavailuista on keskusteltu, tunteet nousevat monilla pintaan, Suikkanen sanoo.

Pettymystä hallituksen esityksiin on runsaasti.

UPM:n Kaukaan sahalla järjestäytymisaste on sata. Aamulla sahan porteilla ei ollut työpaikalleen pyrkijöitä.

Suikkasen mukaan sahalla Orpon-Purran hallituksen esityksistä moni herättää vastalauseita.

– Pettymystä hallituksen esityksiin on runsaasti, Suikkanen kuvailee työntekijöiden tunteita.

– Esimerkiksi osa perussuomalaisia äänestäneistä sanoo nyt katuvansa äänestystään. Eivät he tällaista ole halunneet. He sanovat, etteivät olisi ikinä äänestäneet perussuomalaisia, jos olisivat tienneet tällaista tulevan.

Luottamusmies Tiia Suikkanen kertoo hallituksen esitysten nostavan monen sahalaisen tunteet pintaan.

KIPEÄNÄ TÖIHIN

Yksi iso sahalaisia hiertävä asia hallitusohjelmassa on ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus. Hallitusohjelmassa esitetään, että työntekijän ensimmäinen sairauspoissaolopäivä olisi omavastuupäivä ellei työehto- tai työsopimuksessa ole toisin sovittu.

Hallitus perustelee ehdotustaan työelämän työllistämisesteiden purkamisella sekä erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytysten vahvistamisella.

Luottamusmies Suikkasen mukaan Kaukaan sahalla moni työntekijä on sanonut, että suunnitelmien toteutuessa sairastamiseen ei ole enää varaa.

– Moni on jo ilmoittanut, että menisi kipeänä töihin, jos ensimmäinen sairauspäivä olisi palkaton. Ei ole varaa jäädä kotiin, Suikkanen kertoo.

– Toinen vaihtoehto on, että sairausajat alkavat pidentyä.

Moni on jo ilmoittanut, että menisi kipeänä töihin.

Kaukaan sahan työntekijöitä hallituksen esityksistä huolettavat myös esitykset irtisanomissuojan heikentämisestä sekä työttömyysturvan romuttamisesta ja lakko-oikeuden rajoittamisesta.

Hallitus esittää muun muassa, että työsopimus voitaisiin jatkossa päättää vain asiallisen syyn perusteella. Nykyinen laki edellyttää irtisanomiselle asiallisen ja painavan syyn.

Ansiosidonnaista työttömyysturvaa hallitus on heikentämässä esimerkiksi pidentämällä karenssipäiviä viidestä seitsemään päivään ja porrastamalla ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Lapsiperheellisiä kuritetaan lisäksi lapsikorotusten poistamisella.

– Koko työttömyysturvan heikennykset mietityttävät työntekijöitä paljon, Suikkanen sanoo.

– Meilläkin on paljon perheellisiä työntekijöitä, joille lapsikorotusten leikkaukset osuisivat.

Suikkanen muistuttaa, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan heikennykset koskevat yhtä lailla lomautettuja ja työttömäksi jääviä. Sahalla oli kesällä seitsemän viikon lomautukset ja edelleen näkymät ovat epävarmat.

Luottamusmies Tiia Suikkasen mukaan työttömyysturvan heikennykset mietityttävät työntekijöitä UPM-Kymmenen Kaukaan sahalla.

TARVITTAESSA MENNÄÄN PITKÄLLE

Kaukaan sahalla riittää yhä lakkointoa. Hallitus ei näytä perääntyvän esityksistään ja siksi tarvetta työntekijöiden lisätoimiin on. Suikkasen mukaan sahalla odotetaan nyt, mitä seuraavaksi tehdään.

­– Kyllä meillä työntekijät ovat sitä mieltä, että niin pitkälle mennään kuin vain on mahdollista. Väläyteltyihin yleislakkoihinkin ollaan valmiita, jos tarve niin vaatii.

UPM:n Kaukaan sahalla työntekijät ovat valmiit jatkamaan lakkoja, jos tarve vaatii. Lakkovaihteina ovat Jasu Silventoinen ja Juha Tuononen.

Teollisuusliitto järjestää marraskuussa 2023 neljän viikon ajan alueellisia päivän mittaisia lakkoja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista