Suomessa kannattaa valmistaa, kirjoittaa erikoistutkija Timo Eklund.

Timo Eklund: Romahtanut ostovoima on korjattava

TEKSTI TIMO EKLUND
KUVA KITI HAILA

Palkkojen ostovoima eli reaaliansiot ovat romahtaneet vuodesta 2022 alkaen. Tuolloin reaalinen ansiotaso laski lähes 5 prosenttia. Valtiovarainministeriö ennustaa, että tänä vuonna takapakkia tulee vielä pari prosenttia. Ensi vuonna menetetystä ostovoimasta kiritään reilu prosentti takaisin.

Palkkojen ostovoimalla tai reaaliansioilla tarkoitetaan palkkakehitystä, josta on poistettu hintojen nousun vaikutus. Hinnat lähtivät nousukiitoon Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Kun samaan aikaan palkat eivät reagoineet, köyhtyivät palkansaajat. Tämä oli monelta osin luonnollista, sillä palkat muuttuvat lähes aina jäykemmin kuin hinnat.

Tilanne on kuitenkin syytä korjata lähivuosina. Itse en keksi mitään järkisyytä sille, että palkansaajat köyhtyisivät pysyvästi sodan ja muiden kriisien takia. Varsinkaan, kun ainakaan teollisuudessa yritykset eivät ole juuri kärsineet hyökkäyksen vaikutuksista. Päinvastoin, yritykset ovat siirtäneet kohonneet kustannukset hintoihinsa ja tehneet lähes ennätyksellisiä voittoja.

Teollisuus kykenee maksamaan ostovoiman palauttavia palkkoja ilman että kilpailukyky vaarantuu.

Yritysten voittojen lisäksi myös kilpailukykymittarit puhuvat samaa kieltä. Teollisuuden kilpailukyky on pysynyt korkealla tasolla Ukrainan sodan ajan. Tämän myötä teollisuus kykenee maksamaan ostovoiman palauttavia palkkoja ilman että kilpailukyky vaarantuu.

Ostovoiman palauttamista ei voi jättää yrityskohtaisten tai henkilökohtaisten palkkaratkaisujen varaan, vaan tilanteen korjaavat prosentit on määriteltävä työehtosopimuksissa. Tämän taustalla on se, että teollisuuden työntekijöiden kohdalla palkkaliukumat ovat jääneet pieniksi viime vuosina. Toisin sanoen työntekijät ovat saaneet palkankorotuksina sen, minkä liitot ovat sopineet ja vain vähän sen päälle.

Työntekijöiden ostovoima romahti Ukrainassa käytävän sodan vaikutusten myötä. Teollisuusyritysten kannattavuus ja kilpailukyky sitä vastoin eivät kärsineet. Ei ole millään järkisyillä perusteltavissa, että palkkojen ostovoiman heikkeneminen jäisi pysyväksi.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton erikoistutkija.

 

Lue myös: Ekonomistit: ”Kilpailukyky sallii ostovoiman kirimisen myös heikommassa tilanteessa” (Tekijä 10.10.2023)