Lakot alkavat hallituksen kurjistamispolitiikkaa vastaan – ”Pysäytetään tuotantolaitoksia”
SAK ja sen suuret jäsenliitot ilmoittivat korkeintaan päivän mittaisista lakoista, joilla pyritään taivuttamaan maan hallitus takaisin sopimusyhteiskunnan puolelle. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto totesi, että oikeistohallituksen tavoitteena on palauttaa työmarkkinat pitkälle menneisyyteen.
SAK:laiset suuret ammattiliitot kertoivat tiistaina 31.10.2023 uusista järjestöllisistä toimista, joilla vastustetaan Orpon-Purran hallituksen politiikkaa. Korkeintaan päivän mittaisia poliittisia lakkoja järjestetään koko maassa marras–joulukuussa 7.11.–3.12.
Oikeistohallitus haluaa muun muassa rajoittaa työntekijöiden lakko-oikeutta, leikata rajusti ansiosidonnaista työttömyysturvaa ja muuta sosiaaliturvaa sekä heikentää työntekijöiden asemaa työmarkkinoilla ja työpaikoilla.
– Jäsenliitot aloittavat lakot ensi viikolla, kertoi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
Hätähuutoa ei ole otettu tosissaan, joten ryhdymme kovempiin toimiin.
Aiemmin syys–lokakuussa SAK:laiset ammattiliitot järjestivät tunnin mittaisia ulosmarsseja ja muita mielenilmauksia oikeistohallituksen herättelemiseksi.
– Halusimme antaa hallitukselle mahdollisuuden muuttaa suuntaa. Hätähuutoa ei ole otettu tosissaan, joten ryhdymme kovempiin toimiin, Eloranta sanoi.
Hallituksen työelämälinja on noudattanut pelkästään työnantajien toiveita, eikä lakien valmistelussa ole annettu työntekijäpuolelle sanan sijaa, joten poliittiset työtaistelut jäävät ainoaksi keinoksi puolustaa työntekijöitä ja heikommassa asemassa olevia.
– Pysäytetään tuotantolaitoksia. Haittaa ja kuluja syntyy, sitä ei voi tällä kertaa välttää, Eloranta sanoo.
Hallitus käytännössä ajaa ihmisiä köyhyyteen, vaikka väittääkin kannustavansa ihmisiä töihin. Eloranta vetoaa maan hallitukseen, jotta se ei jakaisi kansaa kahtia. Tulevat lakot ovat varoitus, joten vielä on mahdollista neuvotella.
– Nykymenolla olemme ajautumassa laajamittaiseen yhteiskunnalliseen konfliktiin, Eloranta sanoi.
KYSE JÄTTIMÄISISTÄ ASIOISTA
Teollisuusliiton järjestämät poliittiset lakot alkavat tiistaina 7.11. Korkeintaan vuorokauden mittaisia lakkoja järjestetään vaalipiireittäin kaikkialla Suomessa. Ensimmäiset tarkemmat ilmoitukset taistelutoimista ovat tulossa 2.11.
– Lakoissa on merkittäviä yrityksiä, isoja toimia on tiedossa, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoi.
Hallitusohjelma toteutuessaan vie työmarkkinat kauas nykyhetkestä taaksepäin.
Hallituksen kaavailema työntekijän aseman heikentäminen työmarkkinoilla ja työpaikoilla loisi pelon ilmapiiriä, jossa työntekijöiden on hankala puolustaa oikeuksiaan. Työehtojen yleissitovuuden rapauttaminen on yksi keino heikentää työntekijöiden asemaa.
– Hallitusohjelma toteutuessaan vie työmarkkinat kauas nykyhetkestä taaksepäin. Hallituksen tavoitteena ovat itämaiset työmarkkinat, joissa työntekijällä ei ole arvoa, Aalto sanoi.
Aalto alleviivaa, että hallituksen ajamat muutokset tarkoittaisivat, että 5–10 vuoden päästä Suomessa ei olisi nykymuotoista työehtosopimusjärjestelmää, luottamusmiesjärjestelmää tai ansiosidonnaista työttömyysturvaa.
– Nämä eivät ole pieniä, vaan megalomaanisia asioita, joita hallitus on poiminut työnantajan toivelistalta. Sen takia tarvitaan yhteisiä toimia, joita tänään esiteltiin, Aalto kertoi.
Puheenjohtaja lupaa, että Teollisuusliitto ei katsele sivusta, kun työntekijöiden oikeuksia heikennetään ja sopimusyhteiskuntaa romutetaan.
– Suomalainen duunari ei ole koskaan saanut mitään pyytämällä. Tuloksia on saatu, kun äänenpanot kovenevat, Aalto sanoi.
TYÖTÄ TEKEVIEN KÖYHYYS KASVAISI
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Annikä Rönni-Sällinen kertoi, että PAM on vuosikausia pyrkinyt saamaan palvelualojen osa-aikaisille työntekijöille lisää työtunteja, joita työnantajat eivät kuitenkaan ole olleet valmiita antamaan.
– Nyt poliitikot ovat päättäneet, että kokoaikatöitä löytyy, kun leikataan työntekijöiden päivärahasta, Rönni-Sällinen sanoi ihmetellen.
Puheenjohtaja arvioi, että hallituksen suunnitelmat entisestään kasvattaisivat entisestään työtä tekevien köyhien joukkoa. Nyt on painava syy puolustautua.
– Olemme mukana yhteisessä rintamassa. Tulevina viikkoina meillä on työtaisteluja ympäri Suomen, Rönni-Sällinen kertoi.
RAKENNUSTYÖMAITA KIINNI
Rakennusliiton puheenjohtaja Kimmo Palonen kertoi, että ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset osuvat kovasti rakentajiin, joiden työttömyyden ennustetaan yleistyvän rajusti talven aikana.
– Tämä on tapa lyödä kaikkein heikompia, tässä tapauksessa työttömiä. Yksikään rakentaja ei tule työllistymään hallituksen esittämillä toimilla, Palonen sanoi.
Tämä on tapa lyödä kaikkein heikompia, tässä tapauksessa työttömiä.
Rakennusliiton työtaistelutoimet ovat tässä vaiheessa puolen päivän mittaisia työnseisauksia. Palosen mukaan yksittäisiä yrityksiä ja merkittäviä työmaita menee kiinni.
– Olemme täysillä mukana näissä välttämättömissä toimissa työttömien ja vähempiosaisten puolustamisessa, Palonen sanoi.
RAJUT TOIMET AIKANAAN
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine toteaa, että oikeistohallitusta on pitkään maaniteltu sopimaan, mutta tuloksetta.
– Hyvinvointivaltio perustuu julkisiin palveluihin, niistä on apua kaikille. Nyt pidetään säästötalkoita julkisesta sektorista.
Puheenjohtaja totesi, että luottamus hallituksen ja palkansaajaväen välillä näyttää olevan rikkoontunut, joten työtaistelutoimet ovat jäljellä oleva keino. Tiedotustilaisuudessa kysyttiin, onko JHL aloittamassa raideliikenteen pysäyttäviä toimia.
– Raiteiden laittaminen seis on raju ja kova toimi. Jatkossa nähdään, missä kohtaa se otetaan käyttöön, Niemi-Laine sanoi.