Sulzer Pumps Finland Oy:n työntekijät marssivat ulos Kotkan tehtaalta kello 13.

Ulosmarssi Kotkan Sulzer Pumpsilla: ”Kyllä työssä käyvää nyt lyödään”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN
KUVAT JUHA METSO

Pumppuyhtiön työntekijät kokevat, että hallituksen kaavailemista leikkauksista liian moni osuu juuri heidän kannettavakseen. Leikkauksilla heikennetään myös työntekijöiden tulevaisuudenuskoa.

Maan hallituksen suunnittelemia leikkaustoimia vastustavat Teollisuusliiton jäsenten ulosmarssit jatkuivat tiistaina. Kaakkois-Suomen vaalipiirissä marssittiin ulos 13 työpaikalla. Ulosmarssit ovat osa SAK:laisten liittojen yhteistä Painava syy -kampanjaa.

Yksi tiistain ulosmarssipaikoista oli pumppuyhtiö Sulzer Pumps Karhulassa Kotkassa.

Rauhallisin mielin ja hyvässä järjestyksessä Sulzer Pumps Finland Oy:n työntekijät marssivat ulos tehtaan porteista kello 13. Sulzer Pumpsin pääluottamusmies Iikka Marttinen sanoo työntekijöiden lähteneen ulosmarssiin joukolla. Järjestäytymisaste Sulzer Pumpsilla on korkea, liki sata prosenttia.

– Väki oli täysillä mukana. Kenenkään ei tarvinnut ihmetellä, että miksi lähdetään ulosmarssiin. Kaikki olivat hyvin kartalla syistä, miksi lähdetään tunniksi pois, Marttinen sanoo.

Pääluottamusmies Iikka Marttinen kertoo järjestäytymisasteen olevan Sulzer Pumpsilla liki sata prosenttia.

– Kyllä työntekijöitä hiertää se, että mahdolliset tulevat leikkaukset koskettavat juuri meitä. Jos kokonaiskuvaa ajattelee, kyllä työssä käyvää nyt lyödään.

Sulzer Pumpsin aamuvuorolaiset osallistuivat alkuiltapäivän ulosmarssiin. Myös iltavuorolaiset pääsivät osallistumaan työtaisteluun tulemalla tuntia myöhemmin töihin.

HUOLI TULEVASTA KASVAA

Sulzer Pumpsin pääluottamusmies Marttinen epäilee, että hallituksen leikkaustoimet osuvat suoraan ihmisten tulevaisuudenuskoon.

– Jos tulevaisuutta ajattelee, millaiset ovat mahdollisuudet esimerkiksi perheen perustamiseen. Ei ihmisillä ole luottoa tulevaisuuteen. Ei ole luottoa siihen, että järkevästi ja taloudellisesti pystytään rakentamaan tulevaisuutta.

Kyllä työntekijöitä hiertää se, että mahdolliset tulevat leikkaukset koskettavat juuri meitä.

Marttisen mukaan arki on jo muutenkin hankaloitunut yleisen hintojen nousun ja energiahintojen kallistumisen vuoksi. Työläisen kukkaro on muutenkin laihtunut, eikä se näytä paksuuntuvan tulevaisuudessakaan.

– Kaikki on tänä päivänä kallistunut. Hallituksen kautta vielä tulee lisää kaikkea, mikä hankaloittaa arkea.

Tulevaisuutta harmaannuttaa myös taloustilanne. Toistaiseksi Sulzer Pumpsilla työtä on riittänyt hyvin. Tilauksia on ollut, mutta hieman näyttää harmaalta myös pumppuyhtiöllä.

– Meillä on ollut viime vuodet hyviä, mutta nyt näyttää, että työkuorma kevenee, Marttinen sanoo.

– Kotkan alueella on ollut isoissa yrityksissä leikkausilmoituksia. Ja totta kai ihmiset miettivät, olemmeko seuraavia.

TÄMÄ OLI VASTA ALKUSOITTO

Sulzer Pumpsilla työntekijöitä ei tarvinnut hoputtaa ulosmarssiin. Pääluottamusmies Marttinen uskoo, että ulosmarssi oli hyvä alku, mutta se ei vielä riitä.

– Oma mielipiteeni on se, että enemminkin tämä oli ilmoitus, että olemme valmiit, Marttinen sanoo.

Väki oli täysillä mukana. Kenenkään ei tarvinnut ihmetellä, että miksi lähdetään ulosmarssiin.

– En usko, että tällä saadaan vielä mitään aikaiseksi. Mutta sillä varmasti saadaan herätettyä väkeä, että ollaan mukana. Sitten ollaan valmiita menemään eteenpäin, kun sen aika on.

Myös Teollisuusliiton Etelä-Suomen aluetoimitsija Tapio Anttila sanoo Kaakkois-Suomessa liiton jäsenkunnan lähteneen joukolla ulosmarsseihin. Hoputtaa ei ole ketään tarvinnut. Hallituksen leikkaussuunnitelmat herättävät suurta huolta jäsenissä.

Aluetoimitsija Tapio Anttila Teollisuusliiton Etelä-Suomen toiminta-alueelta kertoo, että hallituksen suunnitelmat ovat herättäneet jäsenistössä suurta huolta.

– Kyllä nämä kaikki ihmisten toimeentuloon liittyvät heikennykset herättävät huolta. Työttömyysturvan heikennykset ja siihen liittyvät sosiaaliturvan heikennykset silloin, kun ne vielä yhdessä painavat päälle. Sehän on yksittäisille ihmisille karmea tilanne, Anttila sanoo.

 

Teollisuusliitto järjestää syys–lokakuussa kolmen viikon ajan kolmena päivänä viikossa alueellisia tunnin ulosmarsseja valikoiduilla työpaikoilla vastalauseena Suomen hallituksen ajamalle leikkauspolitiikalle ja työehtojen heikennyksille. Lue tästä lisää Teollisuusliiton toimista.