Turja Lehtonen

Turja Lehtonen: Kohti kaaosta?

TEKSTI TURJA LEHTONEN
KUVA KITI HAILA

Maahamme muodostui kesällä uusi oikeistohallitus. Sen alkutaival on ollut lievästikin arvioiden värikäs monine kohuineen. Vahvasti näyttää siltä, että näitä tulee jatkossakin vastaan. Maan hallitus on pääministeri Petteri Orpon johdolla ottanut hyvin vahvan ideologisen otteen ja sen tähtäimessä ovat palkansaajat sekä heikoimmassa asemassa olevat yhteiskuntamme jäsenet.

Elinkeinoelämän keskusliiton, Suomen Yrittäjien ja Keskuskauppakamarin viestit ovat menneet hyvin perille hallitusneuvottelijoille. Taitaa olla jopa niin, että ne ovat saaneet itselleen mieluisia asioita määrällisesti läpi jopa toiveita enemmän. Työelämän heikennykset, lakko-oikeuden tuntuva kaventaminen ja sosiaaliturvan leikkaukset ovat ideologisesti suoraa jatkoa sille, mitä Sipilän hallitus teki taannoin. Erona on, että nyt hallituksen toimet ovat paljon härskimpiä ja erittäin huonolla tyylillä hoidettuja. Suuri osa toimista tulee voimaan jo ensi vuonna ja osa heti vuoden 2024 alussa. Kun esityksiä tehdään tällaisella kiireellä ja yksipuolisella valmistelulla, lopputuloksena on kahdenlaista tuotetta: sutta ja sekundaa.

Työntekijöitä edustavien työmarkkinajärjestöjen sanomaa ei ole käytännössä lainkaan haluttu kuunnella, tai kuuntelu on ollut hyvin näennäistä. Hallituksen keskeisten ministerien sanoma on tyly: ”Puhukaa, mitä puhutte, mutta me toteutamme haluamme asiat joka tapauksessa”. Tämä alku ei lupaa todellakaan mitään hyvää. Ei tällä suomalaista työelämää kehitetä, vaan edessä on pahimmillaan kaaos.

Me emme tule luopumaan velvollisuuksistamme jäsenten edunvalvonnassa.

Esimakua tulevasta on saatu esimerkiksi siten, että lausuntoajat hallituksen esityksille ovat useiden lakiesitysten kohdalla todella lyhkäisiä. Tämä ei anna valmistelusta hyvää kuvaa, vaan kertoo karulla tavalla sen, kuinka kiire Orpolla joukkoineen on saada työelämän heikennykset läpi.

Meitä työntekijöiden edustajia on syytetty siitä, että käytämme ulkoparlamentaarista vaikutusvaltaa. Täytyy todeta, että en ymmärrä tuota väitettä alkuunkaan. Me neuvottelemme jäsenillemme työehtosopimukset. Painotan sanaa neuvottelu. Tämän hetken tilanne on, että hallituksella ei ole todellisuudessa halua neuvotella, vaan sanella ja mennä eteenpäin laput silmillä oikeistolainen maailmankatsomus edellä.

Me emme tule luopumaan velvollisuuksistamme jäsenten edunvalvonnassa. Jos maan hallitus heikentää lakiteitse työntekijöiden perusoikeuksia, nuo asiat tulevat jatkossa olemaan osana työehtosopimusneuvotteluja. Tätäkö Etelärannassa todella haluttiin, kun siellä kirjoitettiin tekstipohjia hallitusohjelmaan?

En uhkaa, vaan lupaan, että me emme palkansaajajärjestönä katso sivusta jäsentemme työehtojen ja perusoikeuksien heikentämistä.

 

Kirjoittaja on Teollisuusliiton varapuheenjohtaja.