Liittokokous valitsi puheenjohtaja Riku Aallon ja varapuheenjohtaja Turja Lehtosen jatkokaudelle.
Liitto uudistuu ja ihmisillä on halukkuutta osallistua liiton toimintaan, näkevät puheenjohtajana jatkava Riku Aalto ja varapuheenjohtajana jatkava Turja Lehtonen.

Puheenjohtajat: Valoisa liittokokous valoi vahvan pohjan

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT JYRKI LUUKKONEN

Liittokokous valitsi puheenjohtaja Riku Aallon ja varapuheenjohtaja Turja Lehtosen jatkokaudelle. Puheenjohtajien mukaan liittokokous valoi vahvan pohjan liiton tulevaisuudelle.

Teollisuusliiton liittokokous valitsi yksimielisesti puheenjohtaja Riku Aallon ja varapuheenjohtaja Turja Lehtosen viisivuotisille jatkokausille aplodien saattelemana.

–  Tuntuu erittäin hyvältä, kun tuollainen joukko antaa tuen ja tunnustuksen tehdylle työlle, Aalto kertoo.

– Kun yli 400 ihmistä seisoo ja taputtaa, se vetää kiitolliseksi ja nöyräksi, Lehtonen sanoo.

Puheenjohtajat pohtivat, että liiton johtaminen on usein yksinäistä työtä. On tehtävä myös vaikeita päätöksiä ja kannettava niistä vastuu. Siksi liiton ylimmän päätöselimen osoittama luottamus lämmittää.

Tampereella järjestetyssä liittokokouksessa käytettiin kolmen kokouspäivän aikana lähes 400 puheenvuoroa.

– Meillä oli hyvin valoisa kokous, jossa käytiin aktiivista keskustelua, Aalto toteaa.

Puheenjohtajia ilahduttaa erityisesti nuorten sekä maahanmuuttajataustaisten jäsenten aktiivisuus.

– Se kertoo, että meillä on hyvä tulevaisuus. Liitto uudistuu, ja ihmisillä on halukkuutta osallistua liiton toimintaan, Aalto sanoo.

Puheenjohtaja Riku Aalto uskoo, että liittokokouksen kokemukset luovat positiivisen kaiun tulevaisuuteen.

KANNUSTAVA KOKOUS

Noin puolet kokousedustajista oli liittokokouksessa ensimmäistä kertaa, joten monelle ison yleisön edessä puhuminen oli uusi kokemus.

– Ensimmäinen tunne on, että meillä on pahuksen hieno porukka. Kaikkien puheita arvostettiin ja ihmiset kannattivat toinen toisiaan, Lehtonen sanoo.

Kritiikkiäkin esitettiin esimerkiksi työmarkkinakierroksella neuvotelluista sopimuksista, mutta vastakkainasettelua tai pahantahtoisuutta ei ollut ilmassa.

– Edustajat olivat tutustuneet materiaaleihin ja pohtineet, mitä sanovat ja tekevät. He olivat ylpeitä valinnasta liittokokoukseen, Lehtonen arvioi.

Kaikkien puheita arvostettiin ja ihmiset kannattivat toinen toisiaan.

Liittokokouksen puheenvuoroissa korostui muun muassa työssä jaksaminen. Teemojen kirjo oli laaja, ja liitolta toivotaan monenlaisia asioita. Puheenjohtajat toteavat, että liitolla on hyvät resurssit, mutta voimavaroja on käytettävä viisaasti.

– Toiveet ja mahdollisuudet eivät aina kohtaa. Pitää huolehtia siitä, että meillä on jatkossakin riittävät resurssit toimia, Aalto sanoo.

Puheenjohtajat toivovat, että liittokokouksen kokemukset antavat edustajille voimaa myös työpaikkojen tasolla tehtävään edunvalvontaan.

– Olen varma, että he ovat saaneet voimaannuttavan kokemuksen. Toivottavasti sillä on positiivinen kaiku tulevaisuuteen, Aalto sanoo.

LÄPI HARMAAN KIVEN

Liittokokousvaalit ja liittokokous vahvistivat Teollisuusliittoa. Noin 53 000 jäsentä äänesti vaaleissa, joilla valittiin 442 edustajaa liittokokoukseen.

– Jäsenet muodostavat liiton. Kyky toimia perustuu järjestölliseen voimaan, joka syntyy tuhansista ja tuhansista jäsenistä, Aalto toteaa.

Kyky toimia perustuu järjestölliseen voimaan, joka syntyy tuhansista ja tuhansista jäsenistä.

Liittokokousvaaleissa oli ehdolla noin 1 500 jäsentä, joista jokaisella oli takanaan vähintään yhdeksän jäsentä kannattajayhdistyksissä. Vaaleissa äänesti 43,2 prosenttia äänioikeutetuista.

– Ennen kuin yhtään ääntä oli annettu, oli jo liikutettu kymmeniä tuhansia jäseniä. Äänestysprosentti oli hyvä verrattuna minkä tahansa muun ammattiliiton vaaleihin, Aalto sanoo.

Vaalien ja liittokokouksen järjestäminen oli voimannäyttö liitolta.

– Kun tämä kone käy kaikilla pytyillä, se pystyy menemään harmaan kiven läpi, Lehtonen sanoo.

Liittokokouksen arvostava ja kannustava ilmapiiri lämmitti varapuheenjohtaja Turja Lehtosta.

LINJAT TULEVAISUUTEEN

Liittokokous päätti liiton strategiasta seuraaville viidelle vuodelle.

– Strategia on tärkeä työkalu, kun teemme vuosittain toimintasuunnitelmia, Aalto kertoo.

Strategiaa on valmisteltu vuoden 2022 alusta saakka. Tekstin pohjalla ovat sadat ammattiosastojen tekemät esitykset. Liittokokouksessa valiokunnat muokkasivat pohjatekstiä kokouksen puheenvuorojen perusteella.

– Strategia syntyi monen ihmisen yhteistyön tuloksena, Aalto sanoo.

Viime vuodet ovat opettaneet, että maailma voi muuttua nopeasti. Koronapandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ovat tehneet maailmasta eri näköisen. Myös Suomen työmarkkinat ovat olleet myllerryksessä, kun työnantajapuoli on tehnyt irtiottoja perinteisestä sopimisen järjestelmästä.

Strategia on tärkeä työkalu, kun teemme vuosittain toimintasuunnitelmia.

Vuosien 2023–2028 strategia on kirjoitettu oletettujen tulevaisuuksien perusteella, mutta kaikkeen on oltava valmis.

– Varsinkin tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Voimme joutua tekemään nopeitakin strategisia muutoksia, Lehtonen sanoo.

Liitolla on valmiudet toimia tilanteen mukaan.

– Valtuusto tarkastelee vuosittain strategian toteutumista ja tekee tarvittavia muutoksia, Aalto sanoo.

UUSI AIKAKAUSI HALLINNOSSA

Liittokokous valitsi Teollisuusliiton hallinnon seuraavalle liittokokouskaudelle. Vaihtuvuus oli suurta, sillä esimerkiksi hallituksen 22 jäsenestä 17 on uusia.

– Hallituksessa ja valtuustossa on uusia vetreitä voimia, joten uskon intoa riittävän vaikka mihin, Lehtonen sanoo.

Puheenjohtajat pohtivat, että esimerkiksi hallituksesta poistui satojen vuosien ay-kokemus, mutta vaihtuvuus on myös mahdollisuus.

– Monet asiat on jo kokeiltu, mutta silti pitää ajatella, että meilläkin Turjan kanssa on mahdollisuus kehittyä, Aalto sanoo.

– Tulevaisuus näyttää, mitä kaikkea se tuo tullessaan, Lehtonen sanoo.

Puheenjohtajien valinta liittokokouksessa.

 

Lue lisää:
Teollisuusliiton valtuuston kokoonpano 2023–2028
Teollisuusliiton hallituksen kokoonpano 2023–2028