Lasse ja Jonna Lemmetti sekä lapset Miika, Miro ja Liam (vaunuissa) saapuivat perhepäivään Uudestakaarlepyystä.

Huvia ja herättelyä perhepäivässä – ”Mukava päivä ja paljon näkee tuttuja”

30.5.2024

TEKSTI JARI HAKALA
KUVAT
JOHANNES TERVO 

Teollisuusliiton perhepäivä Alahärmässä sai paikalle liiton jäseniä runsain joukoin. Huvipuisto Power Parkissa kaikilla riitti hauskaa, mutta työelämäkin puhutti.

Teollisuusliiton Me olemme liitto -perhepäivä kokosi toukokuun lopun pilvipoutaisena mutta mukavan lämpimänä lauantaipäivänä Kauhavan Alahärmän Power Park -huvipuistoon porukkaa sankoin joukoin eri puolilta Pohjanmaata ja Pohjois-Suomea.

Teollisuusliiton Pohjanmaan toiminta-alueen aluepäällikön Erno Välimäen mukaan tapahtuma saatiin myytyä miltei loppuun. Liiton jäsenet pääsivät perheineen huvipuistoon puolet normaalihintaa halvemmalla.

– Saimme myytyä lippuja miltei 2 500 teollisuusliittolaiselle, kertoi Välimäki liiton paikalle pystyttämällä infopisteellä.

Kojun katoksen alla lapsille ilmaiseksi jaettuja ilmapalloja kaasupullolla täytellyt Teollisuusliiton aluetoimitsija Pia Yli-Heikkuri, hänkin Vaasasta, omasi kokemusta vastaavasta jo vapputorilta, jolloin tuli jaetuksi seitsemänsataa palloa. Pussissa olleista 500 pallosta oli Alahärmässä huvennut hetkessä jo puolet.

Teollisuusliiton aluetoimitsija Pia Yli-Heikkuri jakoi ilmapalloja.

PERHEPÄIVÄ TOI SELVÄÄ SÄÄSTÖÄ 

Takaisin maankamaralle laskeutui karusellin kieputuksesta yhdessä poikiensa Miikan ja Miron kanssa Lasse Lemmetti. Lemmetti oli tullut paikalle Uudestakaarlepyystä yhdessä puolisonsa Jonna Lemmetin kanssa. Jonna odotteli kolmikkoa laitteen vierellä yhdessä perheen kuopuksen, Liam-pojan kanssa. Lasse työskentelee Caverion Industrian leivissä UPM:n Pietarsaaren sellutehtaan huoltotöissä.

– On mukavaa, että tällaisia päiviä järjestetään. Saa jotain vastinetta rahoilleen. Kun rannekkeet sai puolta halvemmalla, on se selvää säästöä, Lasse Lemmetti kertoi. Hän piti kaikesta mukavimpana sitä, että lapset pääsivät pitämään hauskaa.

Lemmetit olivat liiton perhepäivässä toista kertaa. Pari vuotta takaperin käytiin vastaavassa ja silloinkin Alahärmässä.

– Mukava päivä ja paljon näkee tuttuja. Vaimon sukulaisia on paljon Härmästä, ja moneen jo törmättiinkin, Lasse Lemmetti tiivisti päivän antimet.

Lemmetti ehti olla mukana myös kevään lakoissa. Hänen mukaansa ne eivät muuttaneet mitään.

Veljekset Mats ja Hans Borgmästars tulivat Power Parkiin Kokkolasta.

”KOVIA TOIMIA TARVITAAN”

Täysin vastakkaisilla linjoilla lakkoilusta oli puolestaan perävaunuvalmistaja Tyllis Oy:llä Kokkolassa töissä oleva Mats Borgmästars. Hän oli tullut Alahärmään yhdessä pikkuveljensä Hansin kanssa. Kummatkin asuvat Pietarsaaressa.

– Ei hallituksen leikkaukset oikein hyviä ole. Itse en lakoissa ollut mukana, mutta kyllä ne hyviä ovat. Kovia toimia tarvitaan. Ehkä se vähän herättää hallitusta, Mats Borgmästars kertoi.

Ismo ja Sanna Heinonen sekä tytär Ella.

Iistä Pohjois-Pohjanmaalta olivat Power Parkiin tulleet puolestaan Ismo ja Sanna Heinonen tyttärensä Ellan kanssa. Myös pari jo hieman vanhempaan ikään ehtinyttä poikaa Aleksi ja Niko olivat matkassa. He kirmasivat laitteissa omin nokkinensa. Alahärmässä perhe vietti koko viikonlopun. Matkassa oli mukana asuntovaunu. Teollisuusliittoon kuuluva Ismo Heinonen työskentelee hitsaajana sairaalalaitteita valmistavalla Lojer Oy:llä Kempeleellä.

– Huvipuistoon tultiin heti yhdeltätoista. Juuri oltiin maailmanpyörässä ja tarkoitus on vain pitää hauskaa ja viettää vapaa-aikaa, Heinonen kertoi.

Politiikkaa Ismo Heinonen ei liiemmälti seuraa, vaan hänelle riittää se, että töitä piisaa. Ja tähän asti niitä onkin hänen mukaansa ollut kiitettävästi.

Adis Sabic ja poika Rori.

Myös muista maista kotoisin olevia teollisuusliittolaisia oli paikalla. Yksi heistä oli Adis Sabic. Hän on kotoisin Bosnia-Hertsegovinasta. Vaasassa asuva ja paikkakunnan ammattikorkeakoulussa insinööriksi opiskeleva Sabic tuli paikalle poikansa, 4-vuotiaan Rorin kanssa. Vaasan Wärtsilässä Sabic tekee työtä osa-aikaisena.

– Ensimmäinen työpaikkani Suomessa oli kasvihuoneella. Se oli matalapalkkaista ja työolojen kanssa oli niin ja näin. Wärtsilässä on aivan toisenlaista.

Daniil Iichenko ja Roosa Haapala saapuivat hauskanpitoon Vimpelistä.

Reilun puolen päivän aikaan portista asteli venäläinen Daniil Ilchenko yhdessä tyttöystävänsä Roosa Haapalan kanssa. He asuvat Vimpelissä. Ilchenko tekee työtä kotipaikkakunnalla Tikli Group Oy:llä, joka valmistaa rakennustarvikkeita alumiinista. Suomessa Ilchenko on asunut viisi vuotta.

– On mielenkiintoista katsoa, minkälainen tämä paikka on, koska käynti on minulle ensimmäinen. Voi mennä mihin tahansa laitteeseen, kunhan se vain ei ole liian korkea, Ilchenko kertoi.