Valtuuston jäsenet Jaana Järvinen, Teija Salow ja Jani Sillanpää uskovat, että syksyn neuvottelukierroksesta tulee hankala.

Valtuustohaastattelu: Syksyn sopimusneuvotteluista odotetaan vaikeita, mutta periksi ei anneta

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT TUUKKA RANTALA

Teollisuusliiton valtuuston jäsenet toivovat syksyn neuvottelukierrokselta ainakin elinkustannusten nousua kattavia palkankorotuksia.

Teollisuusliiton valtuusto kokoontui sääntömääräiseen kevätkokoukseensa 29. – 30.5.2024. Raskas, lakkotäyteinen kevät on takana ja pientä pettymystä on ilmassa, kun maan hallitus ei ole perääntynyt suunnitelmistaan. Nyt valtuuston katseet ovat kääntyneet syksyyn, jolloin useiden alojen työehtosopimusneuvottelut alkavat. Neuvotteluista odotetaan haastavia.

– Hyvillä mielillä valtuuston kokoukseen on tultu. Kentällä on kuitenkin huolta hallituksen esityksistä ja jo voimaan tulleista muutoksista. Syksy näyttää, mitä sieltä vielä tulee, valtuuston jäsen Jani Sillanpää teknologiasektorilta sanoo.

– Tässä taistellaan isoista asioista, jotka vaikuttavat meidänkin elämäämme voimakkaasti.

Valtuuston jäsen Jani Sillanpää teknologiasektorilta kertoo, että hallituksen tekemät ja esittämät muutokset herättävät huolta työntekijöissä.

Valtuuston jäsen Jaana Järvinen puutuotesektorilta sanoo, että hänelle tärkeää oli päästä kertomaan kentän terveiset tuleviin työehtosopimusneuvotteluihin ja mitä asioita niissä olisi hyvä painottaa.

– Nämä asiat toki liittyvät myös hallitukseen ja sen ohjelmaan. Muutoksia on luvassa paikalliseen sopimiseen ja haluaahan hallitus vaikuttaa myös palkkoihin, Järvinen toteaa.

Valtuuston jäsen Teija Salow kemian sektorilta puolestaan kertoo, että jäsenistössä on vielä epätietoisuutta, miten hallituksen esittämät ja jo tekemät muutokset todella vaikuttavat omaan elämään.

– Välttämättä kaikilla ei ole vielä käsitystä, mitkä näistä hallituksen muutoksista vaikuttavat omaan elämään ennen kuin kalikka todella kalahtaa omaan nilkkaan. Ilmassa on vielä hieman ajatusta, että nämä asiat eivät koske minua, Salow kuvailee jäsenten ajatuksia.

HALLITUKSEN MUUTOKSISTA ESIMAKUA

Viime syksystä alkaen SAK:laiset ammattiliitot ovat esittäneet erilaisin työtaistelutoimin vastalauseensa hallituksen muutosesityksiä vastaan. Hallituksen muutoslista on pitkä ja siksi työtaistelutoimiakin on ollut useita ja eri laajuisia.

Raskaista työtaistelutoimista huolimatta hallitus ei ole perääntynyt esityksistään. Se on muun muassa heikentänyt työttömyys- ja sosiaaliturvaa, lakkauttanut aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaajärjestelmän sekä rajoittanut poliittisia lakkoja rajusti. Hallituksen esitykset paikallisen sopimisen muuttamisesta ja vientimallista ovat etenemässä eduskuntaan.

Viiden päivän karenssin muuttuminen seitsemään päivään on ollut työntekijöille näkyvä heikennys.

Jäsenistö on saanut pientä esimakua hallituksen muutoshankkeiden vaikutuksista. Teija Salow kertoo, että hänen työpaikallaan Sievi Jalkineilla työntekijöitä on ollut lomautettuna.

– Meillä on tehty lyhyempää työviikkoa ja siinä viiden päivän karenssin muuttuminen seitsemään päivään on ollut työntekijöille näkyvä heikennys. Se on tuntunut jo jonkin verran ihmisten palkkapusseissa.

Jani Sillanpään mukaan hänen työpaikallaan Hydrolinella vaikutukset ovat olleet toistaiseksi lieviä pienistä lomautuksista huolimatta.

– Jos lomautukset olisivat yli 90 päivää, vaikutukset näkyisivät selvemmin, Sillanpää muistuttaa.

Jaana Järvisen työpaikalla Versowoodilla työtilanne on toistaiseksi ollut hyvä. Näin työttömyysturvan muutoksilla ei ole heille ollut vaikutusta. Järvinen kuitenkin sanoo, että metsäteollisuudessa tilanteet muuttuvat ja liikkeet ovat nopeita. Työntekijät voivat tuntea muutokset hyvinkin nopeasti.

MIELIPITEITÄ LAKOISTA ON USEITA

Kevään työtaistelutoimista työpaikoilla on esitetty monenlaisia mielipiteitä, kertovat valtuuston jäsenet. Jani Sillanpää sanoo, että Hydrolinen työntekijät osallistuivat keväällä useaan lakkoon.

– Ainahan keskustelua käydään niin, että jos ei osallistuta lakkoon, kysellään miksei osallistuta. Jos osallistutaan useampaan, tulee vastareaktioita, että miksi olemme jokaisessa lakossa. Mielipiteitä suuntaan jos toiseen on paljon, Sillanpää kertoo.

Myös Versowoodilla osallistuttiin kevään lakkotoimiin. Jaana Järvinen sanoo, että hän koki pääluottamusmiehenä tehtäväkseen puhua työpaikkansa jäsenistön kanssa.

– Itse koin, että pääluottamusmiehenä velvollisuuteni oli kuunnella kaikkia jäseniämme ja saada heidän mielipiteensä esille. Asioista keskusteltiin, mutta meillä lakot pitivät todella hyvin.

Sievin Jalkine ei ollut kevään lakoissa mukana. Teija Salow sanoo, että lakkoilusta oli useita mielipiteitä.

– Me emme olleet lakkotalo. Olisi kuitenkin ollut mielenkiintoista nähdä, miten meillä lakkorintama olisi pitänyt. Meillä oli mielipiteitä lakkoilusta molempiin suuntiin.

Valtuuston jäsenet Jaana Järvinen puutuotesektorilta ja Teija Salow kemiansektorilta kertovat, että kevään lakkoilusta mielipiteitä oli useita.

HAASTAVA NEUVOTTELUKIERROS TULOSSA

Teollisuusliiton valtuuston kevätkokouksen yleiskeskustelun puheenvuoroissa kevään lakkoiluun viitattiin useaan kertaan. Useasta puheenvuorosta kuvastui pettymys, ettei lakkoilulla saatu aikaan toivottua hallituksen perääntymistä.

Valtuuston katseet on nyt käännetty jo syksyn työehtosopimusneuvottelukierrokseen. Erityisesti teknologiateollisuuden neuvottelukierros on paljon vartijana. Se näyttää suunnan muidenkin alojen sopimusneuvotteluille.

Kevätkokouksen puheenvuoroissa annettiin sopimusneuvottelijoille runsaasti evästyksiä neuvotteluihin. Lähes yhtä mieltä ollaan siitä, että syksyn neuvottelukierroksesta tulee hankala, mutta periksi ei anneta.

Jani Sillanpää toivoo, että työehtoihin ei tulisi heikennyksiä.

– Toki toivon, että saataisiin kohtuullinen yleiskorotus ja esimerkiksi ensimmäinen sairauspäivä pysyisi palkallisena. Kunhan heikennyksiä ehtoihin ei tulisi, vaan pysyttäisiin tässä tai tulisi parannuksia, Sillanpää toivoo.

Työntekijän ylpeyden aihe on, että he pystyvät omalla palkallaan elättämään perheensä.

Jaana Järvisen mielestä on erittäin tärkeää, että ainakin palkkaratkaisut olisivat sellaisia, että työntekijät pystyvät palkallaan elämään. Hän nosti omassa yleiskeskustelun puheenvuorossaan esille myös paikallisen sopimisen, johon tarvittaisiin rajauksiakin.

– Joissakin yrityksissä paikallinen sopiminen voi olla aika haastavaa, Järvinen muistuttaa.

– Olen myös sitä mieltä, että palkkoja on katsottava tarkasti joka alalla. Ihmisten on pystyttävä elättämään perheensä palkallaan. Monet työntekijät ovat siinä loukussa, että heidän palkkansa on juuri sen verran, että Kelasta he eivät avustusta saa. Työntekijän ylpeyden aihe on, että he pystyvät omalla palkallaan elättämään perheensä.

Samaa mieltä on Teija Salow. Hän myös toivoo, että palkkakuilua miesten ja naisten välillä saataisiin kurottua umpeen.

– Meilläkin on naisvaltainen ja pienipalkkainen ala. Pitäisi saada sentti- tai euromääräiset palkankorotukset. Tällainen pieni sopimusala tahtoo mennä isojen mukaan.