Sahateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Tommi Sneck puhui järjestöjen yhteisessä tiedotustilaisuudessa 6.2.

Järjestöt: Jämäkkyyttä teollisuuspolitiikkaan

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT KITI HAILA

Teollisuusliitto, MTK ja Sahateollisuus haluavat, että Suomeen perustetaan teollisuuspolitiikan ministeriryhmä, jotta linja selkeytyy. Myös koulutukseen tarvitaan yhteistä näkemystä.

Teollisuuden työntekijöitä edustava Teollisuusliitto, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja sahateollisuuden yrityksiä edustava Sahateollisuus ry ottavat kantaa nykyistä jämäkämmän teollisuuspolitiikan puolesta.

Sahateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja ja Koskisen Oyj:n sahateollisuuden johtaja Tommi Sneck katsoo, että esimerkiksi Ruotsiin verrattuna Suomessa teollisuuspolitiikka on heikkoa.

– Meillä ei ole oikein teollisuuspolitiikkaa tässä maassa. Päätöksenteko on pirstaloitunut, Sneck sanoo.

Järjestöjen ratkaisu on uuden teollisuuspoliittisen ministeriryhmän perustaminen. Ministeriryhmä voisi keskitetysti linjata ja päättää teollisuuspolitiikasta, jolloin asioita ei tarvitsisi kierrättää hallinnon eri kulmilla.

Päätöksenteko on pirstaloitunut.

Jämäkkä teollisuuspolitiikka pitää huolta kotimaan teollisuuden kilpailukyvystä. Keinoja ovat muun muassa laadukkaan koulutuksen järjestäminen, kuljetusreittien kunnossapito ja onnistunut metsäpolitiikka.

Järjestöt kertoivat teollisuuden kestävän kasvun tekijöistä kansanedustajaehdokkaille ja medialle Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa 6.2.2023.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja MTK:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Jussi Martikainen.

OSAAMINEN LUO HYVINVOINTIA

Osaava työvoima on menestyvän teollisuuden keskiössä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto korostaa, että kädentaitoja vaativa työ on palautettava sille kuuluvaan arvoon. Tällä hetkellä monissa teollisuuden työpaikoissa kärsitään työvoimapulasta.

– Jos jostain pitää leikata, älkää leikatko koulutuksesta, Aalto sanoo.

Koulutukseen tarvitaan pikemminkin yhteistä poliittista näkemystä ja panostuksia, jotta osaavaa työvoimaa riittää ja mahdollisimman harva ajautuu yhteiskunnan reunamaille.

– Koulutuksen kehältä pois pudonneita on äärimmäisen hankala saada takaisin, Aalto sanoo.

Kuvassa keskellä MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto ja MTK:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Jussi Martikainen.

Teollisen työn arvostusta voidaan palauttaa kertomalla ja näyttämällä, mitä teollinen työ tänä päivänä on. Mielikuva pimeistä metallipajoista on vanhentunut, sillä useimmissa työpaikoissa työskennellään korkean teknologian parissa.

Osaaminen ja ensiluokkaiset tuotteet ovat koko Suomen tulevaisuuden kulmakiviä.

– Jos ei pidetä kiinni maailmanluokan osaamisesta, ei ole varaa hyvinvointiyhteiskuntaan, Aalto sanoo.