Sinkityt putkenkannakkeet ovat jäähtyneet, viimeistelty ja valmiina pakattavaksi.
Sinkityt putkenkannakkeet ovat jäähtyneet, viimeistelty ja valmiina pakattavaksi.

Kuumasinkitsijä Janne Paavisto: ”Ammattitaidon kanssa käsi kädessä kulkee ammattiylpeys”

25.1.2023

TEKSTI SAMI TURUNEN
KUVAT LAURA VESA

JANNE PAAVISTO

Kuumasinkitsijä
Aurajoki Oy
Pirkkala

”Tulin tänne 2001, kun paikallislehdessä haettiin tuotantotyöntekijöitä. Sitä ennen olin töissä silkkipainossa.

Minulla on monta ammattitutkintoa: prosessinhoitaja, levyseppähitsaaja, elektroniikka-asentaja, lukenut myös sosiaalialaa. Olen tehnyt töitä metalli- ja kemianteollisuudessa, ja suoritin kuumasinkityksen ammattitutkinnon 2004.

Viime vuodet olen ollut sinkityskattilalla. Sinkitys antaa tuotteille lähes ikuisen suojan korroosiota vastaan. Nostamme työparin kanssa nostureilla sinkittäviä kappaleita kuivausuunista kattilaan. Tuotteilla on omat kastoaikansa, mikä määrittelee sinkityksen paksuutta. Sen jälkeen kappaleet menevät vesipassivointikylpyyn ja jäähdytykseen. Työhön kuuluu myös tuotteiden viimeistely ja epäpuhtauksien poisto.

Sinkkikattilassa on 300 tonnia tavaraa ja se on päällä 24/7. Yrityksen sähkölasku on kasvanut näinä aikoina.

Sula sinkki on 460-asteista, joten työturvallisuus on tarkkaa. Meillä on palosuojattu puku, koska joskus tarkkuudesta huolimatta saattaa tulla roiskeita. Turvakengät, hanskat ja suojakypärä visiirillä täytyy olla kattilan luona.”

Sinkitystä tehdään parityönä ja isojen nosturien voimin.

ONNISTUMISISTA ILOA JA AHAA-ELÄMYKSIÄ

”Tuotteet vaihtuvat päivittäin ja pitkiä sarjoja ei tehdä. Sinkittävät kappaleet ovat kaikkea pienestä kappaletavarasta isoihin palkkeihin. Painavimmat ovat olleet kuusitonnisia. Joskus, kun on vaativia uusia tuotteita, hieman jännittää, että mitä tästä tulee. Kun vaikea homma onnistuu, siitä saa ahaa-elämyksiä ja iloa.

Ammattitaito syntyy siitä, kun työtä tekee päivästä päivään ja näkee paljon erilaisia tuotteita. Työn oppiminen kaikkine nikseineen vaatii vuosien kokemusta. Itse voin sanoa 22 vuoden jälkeen, että kokemusta alkaa olla aika hyvin.

Ammattitaidon kanssa käsi kädessä kulkee ammattiylpeys. Joskus kun hermostuin johonkin hommaan, pomo sanoi, että se johtuu vaan siitä, kun teen tätä niin suurella sydämellä ja tunteella.”

”Työn oppiminen kaikkine nikseineen vaatii vuosien kokemusta”, kertoo Janne Paavisto.

HYVÄSSÄ PORUKASSA VOI KESKUSTELLA

”Meillä on hyvä työporukka. Saamme paljon aikaiseksi ja ongelmista voidaan keskustella. Ikähaitari on iso, on nuoria ja melkein eläkeiässä olevia. Se rikastuttaa työyhteisöä ja tietoa saadaan siirrettyä eteenpäin.

Töitä tehdään kahdessa vuorossa. Itse tykkään enemmän aamuvuorosta, koska silloin jää hyvin aikaa illalla touhuta.

Olen vanhoilla päivillä innostunut metsästämään. Tällä kaudella ammuin ensimmäisen hirveni ja nyt on lihaa pakastimessa. Harrastan myös radioamatööritoimintaa. Olen rakentamassa sille omakotitalooni tiloja, ja naapureilta pitää saada lupa ulos 25-metriselle mastolle. Se on tietysti sinkitty.”

AURAJOKI OY

PERUSTETTU 1967. Pirkkalan tehdas toiminut alun perin Tampereella nimellä Galvanoimis Oy, perustettu 1903.
TUOTANTO Teräsrakenteiden valmistusta ja pintakäsittelyä kuudella paikkakunnalla.
HENKILÖSTÖ Pirkkalan tehtaalla 28, joista tuotannossa 22.