Valtuuston jäsen Markku Tirkkonen.

”Om vi får en borgerlig regering kan det bli riktigt tufft, det blåser kallt”

TEXT ANTTI HYVÄRINEN
FOTO KITI HAILA
ÖVERSÄTTNING OCH BEARBETNING  JOHANNES WARIS

Industrifackets fullmäktigemedlemmar i olika branscher berättar om hur de ser på kommande val och avtalsrörelse.

Utgångsläget inför vårens riksdagsval ser inte så bra ut för löntagarna. Samlingspartiet har parkerat i gallupledning och kan gå mot att bli följande statsministerparti.

På Industrifackets fullmäktigemöte talades det mycket om kommande val.  Från tidigare vet vi att arbetarnas röst inte alltid hörs då för många stannar hemma när det gäller.

– På vårt jobb finns det av dem som inte bryr sig ett dugg, säger Markku Tirkkonen från trävarusektorn. Han jobbar på UPM Plywoods fabrik i Kristina i närheten av St. Michel.

Ett sätt att höja intresset för valet kan vara att diskutera vilka följde olika valresultat i praktiken kan få. Det verkar som att finländarna i följande riksdagsval får ta ställning till spelreglerna på arbetsmarknaden och framtiden för den sociala tryggheten.

– Om vi får en borgerlig regering kan det bli riktigt tufft, det blåser kallt, säger Tirkkonen.

Samlingspartiet har redan meddelat att partiet siktar på ordentliga nedskärningar i socialskyddet om partiet kniper statsministerposten. Fullmäktigemedlem Sandra Roos har funderat över att den hårda linjen kan ha anhängare också på arbetstagarsidan.

– Man vill ta hand om de svagare men gillar inte fripassagerare, säger Roos.

Ett sätt att svara på högerns hårda linje är att föra fram en arbetarvänlig modell för en socialskyddsreform. Hur man talar om saker spelar också en viktig roll.

– Kanske vi borde börja ”branda” oss bättre, funderar Roos.

”Kanske borde vi i facket branda oss bättre”, säger fullmäktigemedlem Sandra Roos. Hon jobbar i bilbranschen i Helsingfors.

VAR UTE I GOD TID

Nedskärningar i socialskyddet innehåller också tanken om att skära i det inkomstrelaterade arbetslöshetsskyddet. Det är en idé som få löntagare stöder. Det är också en viktig fråga för hela fackföreningsrörelsen.

– För många är den viktigaste orsaken att gå med i facket den inkomstrelaterade arbetslöshetspenningen, säger Tirkkonen.

Ofta kan det gå så att politik inte intresserar före man själv börjar stöta på problem. Det samma gäller också medlemskap i facket. I stället skulle det löna sig att vara ute i god tid.

– Folk är inte intresserade före de själva stöter på problem, säger Tarmo Lukkarinen från teknologisektorn.

Teollisuusliiton valtuuston jäsenet
Fullmäktigemedlem Tarmo Lukkarinen representerar  teknologisektorn och Mellersta Finland.

ORÄTTVIST FÖRHANDLINGSLÄGE

Kollektivavtalsförhandlingarna har kommit i gång på allvar inom teknologiindustrin och kemiindustrin. Det går trögt med att nå en löneuppgörelse då konsumentpriserna stiger men arbetsgivaren är negativ till löneförhöjningar.

– Folk följer med läget ute i världen och jämför med Tyskland. Vi borde få minst samma, säger Lukkarinen. Han jobbar till vardags på Pematic Oy, som tillverkar hydraulikcylindrar, i Muurame.

Lukkarinen syftar på tyska fackförbundet IG Metall tvååriga avtal där löneförhöjningen ligger på 8,5 procent. På detta kommer också en skattefri ersättning på 3 000 euro.

Orderstocken ser bra ut, men tydligen har man inte råd med en julfest för personalen

Det går bra för flera industriföretag, men när det kommer till personalen verkar. Det märks av i vardagen på arbetsplatserna.

– Orderstocken ser bra ut, men tydligen har man inte råd med en julfest för personalen, säger Lukkarinen.

– Företagen gör toppenresultat. Kanske börjar det vara så att folk har fått nog, säger Roos. Hon jobbar på Metroauto Oy där man tillämpar bilbranschens kollektivavtal som gäller fram till 2024.

Inom den mekaniska skogsindustrin gick man under den senaste avtalsrörelsen över till företagsspecifika kollektivavtal. Tirkkonen berättar man att man på hans jobb på fanerfabriken följer förhandlingsläget från publiken då de har ett treårigt kollektivavtal i bruk.

Vi inleder förhandlingarna ur ett ganska orättvist läge

Läget på arbetsmarknaden ser minst sagt speciellt ut. Löneförhöjningarna i den offentliga sektorn är sammankopplade med förhandlingsresultatet i exportindustrin. Inom handeln väntar arbetsgivarsidan också på att resultatet står klart inom industrin före de vill inleda kollektivavtalsförhandlingar.

– Vi inleder förhandlingarna ur ett ganska orättvist läge, säger Roos.