Teollisuusliiton valtuuston syyskokous pidettiin Helsingissä 28.–29.11.2022 Paasitornissa Helsingissä.
Teollisuusliiton valtuuston syyskokous pidettiin 28.–29.11.2022 Paasitornissa Helsingissä.

Valtuuston yleiskeskustelu: On duunarin vuoro saada osuutensa

29.11.2022

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT KITI HAILA

Teollisuusliiton valtuusto keskusteli työehtosopimusneuvottelujen tilanteesta ja palkankorotustarpeista. Myös lähestyvät eduskunta- ja liittokokousvaalit olivat esillä puheenvuoroissa.

Teollisuusliiton valtuuston syyskokous pidettiin 28.–29.11.2022 Helsingissä. Menossa olevat työehtosopimusneuvottelut, elinkustannusten nousu ja lähestyvät vaalit keskusteluttivat.

Hintojen raju nousu luo tarpeen myös tuntuville palkankorotuksille. Valtuustossa viitattiin useita kertoja saksalaisen IG Metallin neuvottelemaan kahden vuoden sopimukseen, joka korottaa palkkoja yhteensä 8,5 prosenttia. Lisäksi työntekijöille maksetaan veroton 3 000 euron korvaus.

– Inflaatio iskee joka kautta duunariin. Jonkinlaista palkankorotusta pitää saada, sanoi valtuuston jäsen Sami Tuominen teknologiasektorilta.

– On duunarin vuoro saada osuutensa. Ei voi olla niin, että aina ollaan maksumiehen roolissa, sanoi valtuuston jäsen Anna Andersson kemian sektorilta.

Työnantajan on syytä katsoa peiliin ja marssia neuvotteluihin erilaisella asenteella.

Tilastotiedot kertovat saman kuin monen valtuutetun näppituntuma työpaikalta: yrityksillä menee pääosin hyvin ja tulosta syntyy.

– Monet talot ovat täynnä työtä. Työnantajan mielestä korotusten tulee silti olla maltillisia, sanoi valtuuston jäsen Jouni Lämpsä teknologiasektorilta.

– Nyt kentällä on mitta täynnä. Työnantajan on syytä katsoa peiliin ja marssia neuvotteluihin erilaisella asenteella, sanoi valtuuston jäsen Markus Haataja teknologiasektorilta.

Valtuuston 2.varauheenjohtaja Jyrki Levonen ja valtuuston puheenjohtaja Jarmo Markkanen.
Valtuuston 2. varapuheenjohtaja Jyrki Levonen ja valtuuston puheenjohtaja Jarmo Markkanen.

LISÄÄ KOORDINAATIOTA?

Teollisuusliiton meneillään olevissa työehtosopimusneuvotteluissa teknologiasektorilla ja kemian aloilla tilanne on erikoinen: julkisen puolen palkankorotukset on sidottu vientialojen neuvottelutuloksiin.

Tämän lisäksi työnantajapuolta edustava Kaupan liitto on ilmoittanut, että se neuvottelee palkankorotuksista vasta teollisuuden neuvottelutulosten selvittyä.

– On häikäilemätöntä toimintaa sitoa omat sopimukset toisen liiton sopimuksiin, Markus Haataja sanoi.

On häikäilemätöntä toimintaa sitoa omat sopimukset toisen liiton sopimuksiin.

Työnantajapuoli on lopettanut kolmikantaisen keskitetyn työehdoista sopimisen, mutta omalla tahollaan se koordinoi eri alojen neuvotteluja erittäin vahvasti. Työnantajapuolen neuvottelutavoitteet ovat siis yhtenäiset.

– Eikö olisi meidänkin jo aika koordinoida? kysyi valtuuston toinen varapuheenjohtaja Jyrki Levonen teknologiasektorilta.

Palkansaajapuolen yhteisten tavoitteiden määrittäminen ei aina ole ollut helppoa. Valtuustossa pohdittiin, pystyttäisiinkö neuvotteluja koordinoimaan SAK:n kautta.

– Taitaa jäädä Teollisuusliiton vastuulle koko koordinaation tekeminen, totesi hallituksen jäsen Arto Liikanen teknologiasektorilta.

Valtuuston jäsen Markus Haataja.

PITKÄÄ TÄHTÄINTÄ TARVITAAN

Työnantajapuolen lyhytnäköinen toiminta harmitti monia valtuutettuja.  Epävarmuuksien vallitessa olisi järkevää luoda vakautta sopimuspöytien kautta.

– Eikö olisi viisaampi sopia, kuin ajautua pattitilanteeseen, jossa joudutaan hakemaan ratkaisua voimatoimin? kysyi valtuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Tommi Sauvolainen teknologiasektorilta.

Työnantajapuolen olisi hyvä nähdä metsä puilta, eli katsoa tulevaisuuteen pidemmälle kuin seuraavaan neljännesvuosikatsaukseen.

– Meillä on tähtäin pidemmällä. Haluamme, että lapsemmekin saavat työstä palkan, jolla pystyy elättämään itsensä ja lapsensa, Sauvolainen sanoi.

– Meidän on taisteltava toimeentulon ja kenties koko sopimusjärjestelmän puolesta, sanoi hallituksen jäsen Anu Lammi kemian sektorilta.

Hallituksen jäsen Anu Lammi puhumassa, taustalla valtuuston 3. varapuheenjohtaja Anne Baltzar.

TÄRKEÄT VAALIT LÄHESTYVÄT

Eduskuntavaalit ja Teollisuusliiton liittokokousvaalit käydään ensi keväänä. Vaalien tärkeys korostui lähes kaikissa puheenvuoroissa.

– Kehotan jokaista tutustumaan tarkasti ehdokkaiden tekemisiin ja sanomisiin. On selvää, että Suomessa on kaksi työväenpuoluetta, Anu Lammi totesi eduskuntavaalien asetelmasta.

Työnantajien puolelle mennyt Sipilän hallitus ja sen toimet olivat valtuutetuilla hyvin muistissa. Palkansaajan kannattaa äänestää siten, ettei uusia pakkolakeja tai kilpailukykysopimuksia tarvitse kokea nahoissaan.

– Jos vallassa on suomalainen oikeisto, se tietää kylmää kyytiä työntekijöille, sanoi hallituksen jäsen Satu Heijari teknologiasektorilta.

Valtuuston jäsen Nina Päivärinta.

Liittokokousvaaleissa on tärkeää, että äänestysprosentti nousee mahdollisimman ylös, jotta liiton oikeutus ajaa jäsenten asioita on mahdollisimman vahva.

– Lähetetään porvareille viesti, että täältä tullaan, sanoi valtuuston jäsen Nina Päivärinta puutuotesektorilta.

– Yhdessä toimien olemme vahvempia. Vain äänestäen voimme voittaa vaalit, Satu Heijari sanoi.