Jukka Seppälä: Älä jätä kesäduunaria

TEKSTI JUKKA SEPPÄLÄ
KUVA KITI HAILA

Taas on se aika, kun kesäduunarit putkahtelevat työpaikoille kuin keväiset leskenlehdet. Monista kesätyöntekijöistä saattaa evoluution kautta tulla pysyviäkin pesiytyjiä työpaikalle, mutta tähän vaikuttavat monet tekijät. Seuraavassa muutamia asioita, joiden toteutuessa kesäduunari ei varmasti enää tee niin sanottuja luonnollisia tarpeitaankaan kesätyöpaikan suuntaan.

1. Suhtaudu kesätyöntekijään epäilevästi. Asennoidu siten, että hän on työpaikalla syömässä vakituisten työntekijöiden eväitä.

2. Työnantajan kannattaa antaa kesätyöntekijälle ns. paskahommat. Tuleepahan yrityksen nurkat ainakin kerran vuodessa siivottua. Sitten voi taas hyvillä mielin seuraavan talven (myös syksyn ja kevään) nillittää, kun ei saa sitä osaavaa työvoimaa.

3. Luottamusmiehen ei kannata lähestyä kesätyöntekijää. Olkoot vaikka Loimaan kassassa, painostetaan jäseneksi sitten kun tulee oikeasti töihin.

4. Kesätyöntekijää voi työnantajakin aina vähän kusettaa. Se ei kuitenkaan tiedä työajan lyhennyskorvauksista, lomakorvauksista ja minimipalkoista. Eikä kannata kenenkään mennä kertomaankaan. Ite meidänkin aikaan piti asiat selvittää.

5. Omaa alaa ja työnantajaa kannattaa mollata. Nämähän ovat näitä paskahommia ja työnantaja on sieltä. Ja syvältä. Lue hyvä ihminen sen verran, ettei näihin hommiin tarvitse tulla.

Näin toimien varmistat sen, ettei kesätyöntekijä kiinnostu sen enempää alasta kuin ammattiliitostakaan. Taas on entiset asemat turvattu. Vai onkohan sittenkään?

Otetaan kesätyöntekijä porukkaan; neuvotaan, opastetaan ja kuunnellaan.

Toki monella työpaikalla asiat ovat kunnossa, uudet työntekijät perehdytetään ja pyydetään liiton jäseneksi, mutta petraamisenkin varaa on. Mitäs jos otettaisiin toisenlainen asento kesätyöntekijää kohtaan? Otetaan hänet porukkaan; neuvotaan, opastetaan ja kuunnellaan.

Työnantaja voisi antaa hänelle ihan oikeita töitä, jotka motivoisivat ja innostaisivat jatkamaan alalla. Luottamusmies voisi kertoa liitosta ja siitä, että kesätyötkin voivat kerryttää jäsenyyttä ja työssäoloehtoa. Liiton järjestöyksikön ja aluekeskusten väki soittelee kesäkuun alussa valmistuville oppilasjäsenille, kyselee kuulumisia ja tarjoaa myös liiton jäsenyyttä, jos heillä edellytykset siihen täyttyvät. Hoidetaan porukalla homma himaan!

Kirjoittaja on Teollisuusliiton Itä-Suomen toiminta-alueen aluepäällikkö.