Jari Tikka iloitsee siitä, että Karelian Hurmos panostaa kotimaisten nuorten pelaajien kehittämiseen. Oikealla tiellä ollaan, sillä kuluvalla kaudella näpeissä on seuran historian ensimmäinen pudotuspelipaikka.

Hurmaantunut lentopalloon

31.3.2022

TEKSTI SIRKKA-LIISA AALTONEN
KUVAT MISKA KORPELAINEN

Kun joensuulaisen Jari Tikan esikoistytär Saara alle 10-vuotiaana innostui lentopallosta, laji kietoi pauloihinsa koko perheen. Tikka kannusti yhdessä vaimonsa Sarin kanssa vuosia perheen neljää lasta, joista jokainen on pelannut lentopalloa. Nyt Tikka kannustaa miesten mestaruusliigassa pelaavaa Karelian Hurmosta, joka on jo varmistanut paikkansa pudotuspeleissä.

JARI TIKKA

Varastomies, työsuojeluvaltuutettu
Rakennustempo Oy
Joensuu

– Siitä se lähti, kun vaimo kysäisi aikanaan vanhimmalta tyttäreltä, että kiinnostaisiko lentopallo. Pitkä tyttö kun on, lopulta 184-senttinen, Jari Tikka muistelee.

Paljon on lentopallokuvioissa sittemmin Tikan perheessä tapahtunut. Saara Tikka jatkoi peliuraa tosimielessä. Niin tekivät myös vuoden nuoremmat kaksoset Tuomas ja Liisa Tikka. Mitäpä siinä joukossa nuorimmainen Kirsti Tikka olisi hänkään muuta voinut kuin seurata sisaruksia verkolle.

YHTEISÖLLISYYTTÄ

Jari Tikka toimi useita vuosia nuorimman tyttären joukkueenjohtajana.

– Juoksevia asioita järjestellen. Niinä vuosina huomasin muutoksen – talkoohenki oli ennen voimakkaampi. Nyt kai ihmiset ovat niin kiireisiä ja tarvitsevat omaa vapaa-aikaa, Tikka harmittelee tietäen että ilman yhteisöllisyyttä voi jäädä monesta hyvästä paitsi.

– Yhteisen päämäärän eteen ponnistaminen yhdistää. Tulee paljon uusia perheitäkin tutuksi. Itse tuli kyllä talkoita tehdyksi, kuten lumien kolaamista hallien katoilta. Yksi talkoohommista oli myös Joensuun Areenan parketin purkaminen ja kasaaminen koripallopelejä varten.

SÄHÄKKÄ LAJI, TUHDISTI TUNNELMAA

Karelian Hurmos on fuusioseura, joka syntyi keväällä 2017. Tuolloin yhteen nivottiin Liiga-Riento, Susiraja Volley ja Niceteam. Karelian Hurmoksella on miesten mestaruusliigajoukkueen lisäksi poikien junioritoimintaa.

– Kotipelit pelataan Joensuun urheilutalolla. Se on juuri sopiva sali – pienempi kuin Joensuun areena, tunnelmaltaan ehdottomasti paras! Ihmiset niin syttyvät peliin, kannustus on kova. Ja nimenomaan kannustus, ei arvostelu – lentopallo on sähäkkä laji, nopeassa syklissä tulee virheitäkin. Se on inhimillistä.

Jari Tikka seurasi, kun runkosarjan viimeisessä kotiottelussa Karelian Hurmos sai vastaansa TuTo Volleyn 6. maaliskuuta Joensuun urheilutalolla. Tuto vei lopulta voiton lukemin 2–3.
Jari Tikka seurasi, kun runkosarjan viimeisessä kotiottelussa Karelian Hurmos sai vastaansa TuTo Volleyn 6. maaliskuuta Joensuun urheilutalolla. Tuto vei lopulta voiton lukemin 2–3.

ESIMERKIN VOIMALLA

Tikka muistaa hyvin ne ajat, kun silloinen naisten lentopallojoukkue Joensuun Prihat nappasi mitalisijoituksia. Kaudella 2001–2002 Prihat voitti myös Suomen Cupin ja liigassa hopeaa.

– Taisipa olla juuri edellisenä vuonna Prihojen hopea, kun Saara lentopalloon lähti. Oli semmoista lentopallobuumin aikaa se.

Nyt Tikan suvun nuoret aikuiset ovat antautuneet perheille ja töille, toki Tuomas pelaa vielä kakkossarjaa Outokummun Karpaaseissa.

Tikka iloitsee myös viidestä lastenlapsesta. Heistä nyt 9 kuukauden ikäinen juniori ei ihan vielä ole palloiluiässä vuonna 2024. Tuolloin maailman suurin lasten ja nuorten lentopallotapahtuma Power Cup palaa Joensuuhun 26 vuoden tauon jälkeen.

– Tuttuja ovat Power Cupitkin, lasten kanssa on monet lentopalloreissut tehty.

JOUKKUEPELIÄ

Lentopallo on joukkuepeliä. Sitä on myös Jari Tikan työ Rakennustempo Oy:ssä. Joensuulainen Rakennustempo on kansainvälisen konepajateollisuuden alihankinta- ja sopimusvalmistaja. Firman erikoisalaa ovat erityisesti teräksiset koneikkosäiliöt, polttoaine- ja hydrauliöljysäiliöt itsekulkeviin raskaisiin työkoneisiin ja ajoneuvoihin. Yhdessä kollegansa kanssa Tikan vastuulla on tavaran lähetys ja vastaanotto sekä hydrauliöljysäiliöiden osien kerääminen hitsareille.

– Tulin taloon alkujaan vuokratyöntekijänä. Vuodesta 2008 olen ollut vakituisessa työssä – suhdanteiden heilahtelujen vuoksi välillä yli vuoden lomautettunakin. Nyt työtilanne näyttää hyvältä, isojen konepajayhtiöiden myynti vetää.

Kiinnostavan näkökulman työelämän joukkuepeliin on Tikalle tarjonnut myös vuodet Rakennustempon pääluottamusmiehenä ja sittemmin työsuojeluvaltuutettuna.

 

Teollisuusliitto ja Lentopalloliitto aloittivat kaksivuotisen yhteistyön kesällä 2020. Yhteistyön myötä Teollisuusliitto on mukana tukemassa Lentopalloliiton toimintaa ympäri Suomen, ja näkyy lentopallon tärkeimmissä tapahtumissa kuten Mestaruusliigassa. Teollisuusliitto esimerkiksi palkitsee kuukausittain lentopallon Mestaruusliigassa miesten ja naisten SM-sarjoissa Kuukauden Tekijän.