Myymälänhoitaja Pia Saloranta: ”Meidän on oltava moniosaajia”

2.2.2022

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVAT PATRIK LINDSTRÖM

PIA SALORANTA

Myymälänhoitaja
SOL Pesulapalvelut Oy, Helsinki

”Pesulat ovat pääsääntöisesti yhden hengen myymälöitä. Työn vaativuus on valtava, kun koko toiminta on myymälänhoitajan vastuulla. Me tilaamme kaikki aineet ja tavarat ja pidämme kaikesta kirjaa. Me tarkastamme jokaisen vaatteen. Me käytämme ja huollamme koneet. Me palvelemme asiakkaita. Pidämme yhteyttä yhteistyökumppaneihin.

Alun perin minulla on vaatturin koulutus. Mutta oli aika luonnollinen siirtymä, kun olen ollut tällä rättialalla nyt 24 vuotta. Minun piti olla vain kesätöissä Lindströmillä, mutta silloinen toimitusjohtaja osti myymälät ja niistä tuli Linda Pesulapalvelut. Kiersin kaikki myymälät ja opiskelin kemiallisen pesun aineet, salat ja koneet. Sitten Lindasta tuli SOL. Minut on aina myyty myymälöiden mukana.

Pia Saloranta toivoo, että ihmiset ostaisivat laadukkaista suomalaisia vaatteita.

Yksintyöskentelyn ohella meillä on miinuksena pölyä, kuumuutta ja meteliä ja paljon nostelua, kumartelua ja kurottelua. Mutta pidän työstäni ja minulla on loistavat työkaverit, se on ihan kantava voima. Me soitellaan, ja kun olen ammattiosaston sihteeri ja monitoimipaikan pääluottamusmies, tunnen kaikki. Yritämme koko ajan järjestää jotakin, etteivät ihmiset kaatuisi työtaakan alle. Pidimme juuri pikkujoulut. Meitä oli 14 naista. Käytiin kuuden tunnin risteilyllä.

Pidän työstäni ja minulla on loistavat työkaverit, se on ihan kantava voima.

Asiakkaat ovat ihania. Minä osaan myös sanoa asiakkaalle, jos vastoin etikettiä kokemuksestani tiedän, että hääpuvun strassit ja kimallukset eivät kestä kemiallista pesua vaan sulavat. Liuotinaine-vesipesu, eli meidän slangissamme emulsiopesu, on juhlavaatteille usein paras, mutta tietysti pyydämme asiakkaalta tähän luvan. Ja he ovat tyytyväisiä, sillä meiltä tulevat vaatteet ovat upeita ja ryhdikkäitä, ja kaikki silitetään lopuksi käsin. Pesulan asiakkaina on aivan tavallisia ihmisiä, ja usein pesun edullisuus hämmästyttää.

Minun työni on merkityksellistä. Toivon, että entistä useammat ihmiset eivät vain heittäisi vaatteita pois ja ostaisi uutta, halpaa ja laadutonta tilalle, vaan pesettäisivät ja huoltaisivat vaatteensa. Toivon, että ihmiset ostaisivat suomalaisia, laadukkaita vaatteita.”