Suomessa kannattaa valmistaa, kirjoittaa erikoistutkija Timo Eklund.

Timo Eklund: Suomessa kannattaa valmistaa

7.12.2021

TEKSTI TIMO EKLUND
KUVA KITI HAILA

Jo kauan on elänyt myytti, että Suomessa teollisuustuotteiden valmistaminen käy vuosi vuodelta vähemmän kannattavaksi. Väitteen mukaan erityisesti matalamman jalostusasteen tavaroiden valmistaminen Suomessa ei lyö leiville.

On totta, että kansainvälisen työnjaon terävöitymisen myötä monien tavaroiden tuotanto on siirtynyt halvempiin maihin. Tämä kehitys on kuitenkin hidastunut, ja tällä hetkellä Suomi on teollisuustuotteiden valmistuspaikkana kilpailukykyinen.

Erot kustannuksissa ja osaamisessa vaikuttavat siihen, missä maassa mitäkin tuotetta kannattaa valmistaa. Suomi kuuluu kansainvälisessä työnjaossa korkean osaamisen ja samalla korkeiden kustannusten maihin.

Aasian ja Itä-Euroopan koventunut kilpailu on kiihdyttänyt rakennemuutosta Suomessa. Erityisesti takavuosina saimme usein nähdä uutisia, joissa tehtaita ja tuotantoa siirrettiin matalampien kustannusten maihin. Rakennemuutos ei ole ohi vieläkään. Arvioin kuitenkin, että saamme kuulla näitä ikäviä uutisia entistä harvemmin.

Teollisuusyritykset ovat itsekin alkaneet uskoa itseensä ja Suomeen valmistusmaana.

Tilanne on helpottunut, kun kilpailijamaissa kustannukset ovat nousseet ja teollisuustyön houkuttelevuus on laskenut. Suomessa yritykset ovat kehittäneet tuotteitaan ja toimintatapojaan, ja samalla ammattitaitoiset työntekijät mahdollistavat kilpailukykyisen tuotannon.

Parantuneesta tilanteesta kertoo toteutunut kehitys. Teollisuuden tuotanto ja tavaravienti kääntyivät kasvuun vuonna 2016. Suomen teollisuuden maailmanlaajuisen markkinaosuuden lasku on lakannut. Valtionvarainministeriö ennakoi viennin kasvun jatkuvan nopeana lähivuosina. Kone- ja laiteinvestointien ennustetaan lisääntyvän voimakkaasti. Teollisuusyritykset ovat itsekin alkaneet uskoa itseensä ja Suomeen valmistusmaana.

Vaikka kilpailukyky on korjaantunut, on tappiomielialan lietsonta jättänyt jälkensä. Nuoriso on vuosien saatossa oppinut karttamaan auringonlaskun alana markkinoitua teollisuutta. Tähän olisi saatava muutos, sillä työvoimapula heikentää kasvumahdollisuuksia lähivuosina.

Suomi on hyvä paikka teollisuuden tuotteiden valmistukseen. Kustannukset ovat keskimääräistä korkeammat, mutta osaamisesta ja laadusta pitää maksaa muuallakin. Myös jatkossa Suomesta katoaa teollisuuden työpaikkoja, mutta vähintään saman verran avautuu uusia työmahdollisuuksia. Lähivuosina teollisuus voikin olla auringonnousun ala.

Kirjoittaja on Teollisuusliiton erikoistutkija.