Teollisuusnuorten päivät Murikassa: “Tes-tilanne on outo ja uusi”
Yleissitovan työehtosopimuksen tulevaisuus askarruttaa liiton nuoria. Kuinka pienten yritysten työntekijöille käy ja mitä jos palkka laskee tonneja vuodessa, he pohtivat.
1.11.2021
Täällä ollaan lakossa, perseet penkkiin, vitsailevat Teollisuusliiton nuoret, kun he tulevat Murikka-opiston Paja-luokkaan kertaamaan lakkoihin liittyviä asioita.
– Lakkokorvaus maksetaan kaikille. Totta vai tarua, kysyy heiltä työpajaa vetävä liiton nuorisojaoston jäsen Lauri Kalanti.
Teollisuusnuorten päivien kuumin peruna oli ehdottomasti puutuote- ja teknologiasektorien työmarkkinatilanne. Metsäteollisuus ry ilmoitti vuosi sitten lopettavansa yleissitovien työehtosopimusten tekemisen. Teknologiateollisuus ry puolestaan kertoi keväällä, että vastuu valtakunnallisista työehtosopimuksista siirtyy uudelle työantajayhdistykselle Teknologiateollisuuden työnantajat ry:lle.
– Tilanne on outo ja uusi. Vähän tässä on pelko perseessä, että tuleeko tästä trendi ja alkavatko muutkin sopimusalat käyttäytyä näin, sanoo tuotantotyöntekijä Harri Pernu.
Hän toimii pääluottamusmiehenä Jukkatalo Oy:ssä Pyhännällä. Oman työpaikkansa tilanteeseen Pernu on tällä hetkellä tyytyväinen.
– Työnantajan tahtotila on se, että teemme yrityskohtaisen työehtosopimuksen. Olemme jo sopineet neuvotteluiden aloittamisesta Teollisuusliiton kanssa.
KOULUTUKSET TOIVAT LIITTOON
Teollisuusnuorten päivät Murikassa keräsivät lokakuun viimeisenä viikonloppuna Murikka-opistolle Tampereen Teiskoon lähes 60 liiton nuorta jäsentä. Yksi heistä oli laadunvarmistaja Mona Lindfors Mikkelistä. Hänelle viikonloppu avasi silmiä etenkin tulevien työehtosopimusneuvotteluiden osalta.
– Tilanne on tietyllä tavalla kriittinen. Nyt puhutaan oikeasti isoista asioista. Enää ei voi olettaa, että kaikki menee niin kuin ennenkin, Lindfors sanoo.
Hän valmistaa sairaalatarvikkeita Mölnlycke Health Carella. Lindfors liittyi Teollisuusliittoon maaliskuussa 2020.
– En aikaisemmin nähnyt tarvetta liittyä, mutta kun pääluottamusmies kertoi, että voin käydä täällä järjestyksenvalvojakurssin, olin myyty.
Lindfors on toiminut järjestyksenvalvojana muun muassa festareilla. Hän on opiskellut Murikassa myös kansantaloutta ja yhdistyksen taloudenhoitoa.
– Olen tykännyt koulutuksista ihan hirveästi. Ay-toiminta imaisee minua koko ajan enemmän mukaansa, kun käyn täällä.
”NEUVOTTELEMALLA HYVÄ TES”
Mekaanisen metsäteollisuuden yleissitova työehtosopimus päättyy vuodenvaihteessa. Se herättää vahvoja tunteita sahatyöntekijä Jenni Matikaisessa.
– Olen surullinen ja vähän vihainenkin siitä, että työnantajat haluavat siirtyä yrityskohtaisiin sopimuksiin. Nykyinen malli on ollut hyvä ja turvallinen.
Erityisesti Matikaista pelottaa pienissä yrityksissä työskentelevien puolesta. Hänen oma työpaikkansa on UPM:n Kaukaan saha Lappeenrannassa.
– Keskustelemme tauoilla paljon tes-tilanteesta. Uskon, että neuvottelemalla meidän on mahdollista saavuttaa hyvät työehdot.
Työnantajaosapuolen toimista on seurannut jotain hyvääkin, Matikainen sanoo.
– Olemme saaneet liittoon paljon uusia jäseniä. Se on hyvä juttu.
Matikainen kuuluu Teollisuusliiton nuorisojaostoon. Murikassa hän veti työpajaa ammattiosaston toiminnasta.
– Tosi kiva, että kaikenlaista ay-toimintaa alkaa taas olla. Minulla on marraskuu jo ihan täynnä. Pääsen jälleen oppilaitostiedottamaankin. Se on ollut tauolla koronan vuoksi.
PALKANKOROTUS TUO OSTOVOIMAA
Teollisuusliittoon kuuluu lähes 42 000 alle 36-vuotiasta jäsentä. Yksi heistä on turkulainen Anni Hasunen, joka on liiton opiskelijajäsen.
– Olen Teollisuusnuorten päivillä ensimmäistä ja viimeistä kertaa, koska ikä tulee vastaan, hän sanoo nauraen.
Hasunen aloitti agrologiopinnot tammikuussa.
– Liityin Teollisuusliittoon, koska halusin saada tuntumaa siihen, millainen liitto minua opintojen jälkeen kenties odottaa.
Aamupäivällä Hasunen kuunteli Murikan auditoriossa, kun liiton sopimusasiantuntijat Jukka Saviluoto ja Lauri Sallila kertoivat puutuote- ja teknologiasektoreiden tes-tilanteesta ja -tavoitteista. Hän pitää erityisesti tavoitetta palkankorotuksista perusteltuna, koska elinkustannukset nousevat koko ajan.
– Jos palkkaa ei nosteta, silloin työntekijöillä ei tule olemaan ostovoimaa. Emme käytä palveluita, jos meillä ei ole niihin varaa, Hasunen sanoo.
EI VILLILLE LÄNNELLE
Teollisuusnuorten päivät oli liiton ensimmäinen iso nuorten tapahtuma sitten puolitoista vuotta alkaneen koronapandemian.
– Minun piti tulla tänne jo viime vuonna, mutta silloin Teollisuusnuorten päivät jouduttiin perumaan, kertoo Sanna Laitinen Tampereelta.
Laitinen aloitti elokuussa työt hitsaajana Koja Oy:llä. Sitä ennen hän työskenteli siivoojana. Ajankohtainen tes-neuvottelutilanne herättää hänessä huolta.
– Juuri kun pääsisin nauttimaan pekkasista ja paremmasta palkasta kuin naisvaltaisilla aloilla, niin työehtoja yritetään heikentää. Vaihdoinko yhtään paremmalle alalle, jos palkasta lähtee 4 000 euroa vuodessa ilman tessiä, Laitinen pohtii.
Hän ei kuitenkaan tyytynyt vain harmittelemaan asiaa, vaan allekirjoitti työpaikallaan jo keväällä Teollisuusliiton vetoomuksen parempien työehtojen puolesta.
– Työehtosopimus on tehty meidän turvaksi, jotta työelämä ei ole villi länsi.
ILTA HUIPENTUI NAAMIAISIIN
Seuraavan kerran Teollisuusliiton nuoret ovat koolla SAK:n Nuorten päivillä Siuntiossa 11.–12.12.
TEKSTI MEERI YLÄ-TUUHONEN
KUVAT EMMI KALLIO