Pääluottamusmies Hannu Liimola Rauman teollisuuspuiston portilla.

Rauman telakan koronatilanne helpottamassa – ”Raskas prosessi kaikkiaan”

Pääluottamusmies Hannu Liimola arvioi, että telakan koronatilanne voi kuormittaa työntekijöitä vielä myöhemminkin, kun jälkeen jääneitä töitä kiritään kiinni.

16.3.2021

Rauman kaupunki tiedotti 10. maaliskuuta, että Rauman telakan koronatilanne on rauhoittumassa. Alkuvuoden aikana telakan noin 1 000 työntekijän joukossa tartunta oli todettu 357:llä.

– Onhan se raskas prosessi ollut kaiken kaikkiaan, kertoo telakkayhtiö Rauma Marine Constructions Oy:n (RMC) pääluottamusmies Hannu Liimola työntekijöiden tunnelmista.

Pääosa telakan työntekijöistä on palannut karanteenien ja testausten jälkeen töihin. Esimerkiksi maaliskuun ensimmäisellä viikolla testattiin 643 karanteenista vapautumassa ollutta työntekijää. Karanteenissa oli 10.3. vielä 55 henkeä. Telakan noin tuhat työntekijää ovat jakautuneet RMC:n lisäksi kymmeniin verkostokumppaniyrityksiin.

Liimola pohtii, että koronatilanteen seuraukset voivat näkyä pitkälle, vaikka tartunnat saataisiin kuriin. Keskeytysten takia aikataulusta jälkeen jääneiden töiden kiriminen voi kuormittaa työntekijöitä.

TYÖPAIKAN ARKI MUUTTUNUT

Koronatestin jälkeen töihin palannut Liimola kertoo, että telakan portilla töihin saapuvat vielä kuvataan lämpökameralla kuumeisten tunnistamiseksi.

– Satunnaisesti kutsutaan testiin niitäkin, jotka ovat jo saaneet puhtaat paperit, Liimola kertoo.

Töihin palanneet työntekijät on jaettu tiimeihin lähikontaktien vähentämiseksi. Esimerkiksi kahvitauot on pidetty porrastetusti ja telakan ruokala on ollut kiinni.

Telakalla edenneen epidemian laajuus yllätti monet. Liimola pohtii, että korona eteni telakalla huomaamattomasti, sillä valtaosalla ei ollut oireita. Hänen tiedossaan on, että neljä ihmistä olisi käynyt sairaalassa koronaoireiden takia.

Koronaan liittyvät hygienia-, turvaväli- ja suojainohjeet ovat Liimolan arvion mukaan olleet kattavia.

– Ei voi sanoa, ettei olisi ohjeistettu, Liimola sanoo.

ASUMISJÄRJESTELYILLÄ OSANSA

Julkisuudessa on keskusteltu ulkomaalaisten työntekijöiden suuren määrän ja yhteisasumisjärjestelyjen vaikutuksista koronaepidemian etenemiseen.

Liimola laskee, että normaalisti noin puolet kerralla töissä olevasta työvoimasta on ulkomailta. Hän toteaa, että koronaohjeet ovat olleet kaikille samat.

Poikkeukselliseen kaikkien karanteenista vapautuvien testaamiseen päädyttiin Rauman kaupungin tiedotteen mukaan laajan levinneisyyden sekä yhteisasumisen takia.

Telakan tilanne on ollut kuuma keskustelunaihe Rauman seudulla. Kaupunki on viestinyt odottavansa, että vierastyöläisiä kohdellaan kunnioittavasti ja some-kirjoittelut pidetään asiallisina.

OPPIA MAHDOLLISTA OTTAA

Telakan koronatilannetta selvittämässä olleet tahot katsovat yhteistyön toimineen.

Yhteistyöpalaverissa 10.3. Rauman soten, sairaanhoitopiirin, aluehallintoviraston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä telakkayhtiö RMC:n edustajat totesivat yhteistyön sujuneen hyvin telakan koronatilanteen hoidossa.

Pääluottamusmies pohtii, että telakan koronakokemuksista on mahdollista ottaa oppia, mutta tulevaisuus näyttää, miten tilanne kehittyy.

– Opin ottaminen lähtee jokaisesta itsestään, Liimola sanoo.

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVA JUHA SINISALO