TEKIJÄ 20190313 Pedersöre. ELHO (Ab El-Ho Oy). Huvudförtroendeman Kim Virkama. By Johannes Tervo

CORONAKRISEN på Elho i Pedersöre: ”Coronaläget i Italien påverkar oss direkt”

”Det kommer att bli permitteringar, rätt så omfattande sådana, det är klart”, säger huvudförtroendeman Kim Virkama på jordbruksmaskintillverkaren Elho i Bennäs.

23.3.2020. Kim Virkama fotograferad våren 2019. 

Coronavirusepidemin märks av även på Elho där samarbetsförhandlingarna är igång.

– Permitteringarna kommer att drabba alla avdelningar, men hur många permitteringar det blir frågan om är inte klart i det här läget, säger huvudförtroendeman Kim Virkama. Han är huvudförtroendeman för de anställda inom produktionen. Företaget har vuxit snabbt under de senaste åren och i nuläget jobbar 140 personer på företaget och av dem 115 i produktionen.

Det har fästs en hel del fokus på underleverantörskedjorna och deras sårbarhet efter att coronaviruset började sprida sig i Europa. Till en början var det mycket snack om produktionsstopp på fabriker i Kina.

I Europa är det för tillfället norra Italien som varit värst drabbat. Det är också där en av de främsta leverantörerna av komponenter till Elho finns.

– Det börjar synas här. När de slår igen dörrarna är det inte mycket man kan göra åt det, säger Virkama.

En stor andel av Elhos produktion går på export till olika länder i Europa och här finns risken att det hostar till även när det gäller efterfrågan.

– Folk brukar hålla sig från att göra stora investeringar i svåra situationer.

Virkama säger ändå att det inte råder någon som helst panikstämning bland arbetskamraterna på jobbet.

– Det ser ändå inte mörkt ut. Vi har vuxit mycket den senaste tiden. Orderstocken är full och vi har gjort många maskiner på lager. På sikt ser vi ljust på framtiden. Finska jordbrukets ställning kommer att förstärkas i och med den här krisen, säger Virkama.

NYA RUTINER

Vardagen och de dagliga rutinerna har också förändrats en hel del på Elho efter att coronaepidemin nått Finland. I skrivande stund har Jakobstadsnejden besparats, medan några enstaka fall av smittan upptäckts i Vasa.

På Elho strävar man efter att kämpa mot spridningen av smittan bland annat genom att minimera trafiken mellan de tre produktionshallarna på fabriksområdet.

– Man får endast vistas i den hall man arbetar i. Om man har något ärende till en annan hall kan man sköta det i telefonen eller på annat sätt.

Dessutom råder det besöksförbud för utomstående i fabriken och naturligtvis ska anställda som vistats utomlands vara i karantän i hemmet efter att man kommit hem.

Matpauserna har man också gjort om så att de anställda äter i skilda turer och med ett tillräckligt avstånd till varandra.

–Vi har infört en ny bordsplacering. Vi lämnar tomt framför en och på båda sidorna. Det tillres ingen mat i köket heller för tillfället .

Virkama säger att man redan en tid fokuserat mer på handhygienen, uppmanat folk att tvätta händerna ofta och lagt ut desinfektionsmedel på fler stationer. Också här får man ta och improvisera i det här exceptionella läget.

–Det är slut på manickerna som sprutar ut handdesinfektionsmedel, men vi har löst det med att göra egna sådana, säger Virkama.

Virkama anser att informationsgången i det här exceptionella läget fungerat bra. Samhället går igenom en av de största och snabbaste förändringarna i mannaminne. Mitt i den pågår ändå vardagen rätt så normalt. En insikt har förtroendemannen fått i bilen på väg till jobbet.

– Jag har kört samma väg till jobbet i 25 år och för första gången är det nästan ingen trafik på vägen.

TEXT JOHANNES WARIS
FOTO JOHANNES TERVO