Pääluottamusmies Markku Mäki sekä ammattiosaston puheenjohtaja Tarmo Lehesvuori 18.02.2020 Porissa UPM Seikun sahan porteilla.
Pääluottamusmies Markku Mäki sekä ammattiosaston puheenjohtaja Tarmo Lehesvuori 18.02.2020 Porissa UPM Seikun sahan porteilla.

Lakossa UPM Seikun sahalla Porissa: ”Samat ehdot kuin muillekin aloille”

Mekaanisen metsäteollisuuden työntekijät eivät ole vaatineet suuria, vain samoja työehtoja kuin muillekin sopimusaloille. Metsäteollisuus ry:n jyrkkä linja on vaikuttanut siten, että Porissa sahatyöntekijöiden rivit ovat hyvin yhtenäiset.

19.2.2020

– Toivottavasti sopu syntyy, mutta järkevillä ehdoilla. Ei niillä, joita työnantajaliitto nyt esittää”, sanoo Seikun sahan pääluottamusmies Markku Mäki.

– Mitä olen työntekijöiden kanssa puhunut, niin kyllä täällä kaikkia ihmetyttää työnantajaliiton hinku heikennyksiin, kertoo pääluottamusmies Markku Mäki.

UPM Seikun saha Porissa kuuluukin niihin työpaikkoihin, joissa lakkovahdeilla ei ole töitä.

Porukka on niin samanmielistä. Meillä on työntekijöitä 64, ja liittoon kuulutaan melkein sataprosenttisesti

Moni muu ala on jo saanut työehtosopimuksen, mutta ei mekaaninen metsäteollisuus. Sovun syntymistä eivät edistä työnantajaliiton heikennysesitykset, joita kuivaamotyöntekijänä työskentelevä Mäki pitää mahdottomina ymmärtää.

– Aika käsittämättömiä ovat. En ymmärrä, mitä heillä päässä liikkuu. Eikö siellä haluta, että tuotanto pyörisi, että työnantajat ja työntekijät olisivat molemmat tyytyväisiä. Tiedotusvälineissäkin aina on juttuja siitä, kuinka tärkeää vientialojen tuotanto on Suomelle, mutta ei sillä nyt näköjään olekaan mitään väliä.

Metsäteollisuus ry haluaa neuvottelupöydässä vastapuolelta asioita, joita muiden alojen työntekijöiltä ei ole vaadittu.

– Miksi mekaanisen täytyisi esimerkiksi antaa arkipyhäkorvaukset pois, kun ne muilla ovat säilyneet? En näe mitään syytä siihen. Paitsi osakkeenomistajien voitontavoittelun, mutta pitääkö se voitto ottaa työntekijöitten selkänahasta, kysyy Mäki.

Mieliala toiveikas, sahatavaraa menee aina

Työntekijöiden neuvottelutavoitteet ovat olleet varsin kohtuullisia ja pääluottamusmies Mäelle riittäisi sama, mistä Teollisuusliitto on muillakin sopimusaloilla päässyt yhteisymmärrykseen työnantajien kanssa.

– Kikyt pois, palkankorotukset samat kuin muuallakin eli hyvin maltilliset.

Vaikka lakko on jatkunut jo kolme viikkoa, eivät Seikun sahan työntekijät ole vajonneet synkkyyteen.

– Mieliala on toiveikas kuitenkin. Uskotaan, että se sopu jossain vaiheessa tulee, toivottavasti nyt ennen ensi vuodenvaihdetta, vitsailee Mäki.

Optimismin perusteena on se, että tuotteen kysyntä on pysynyt hyvänä.

– Sahatavaraa menee maailmalle aika paljon. Ja kun kevät ja kesä tulevat, niin menekki kiihtyy.

Mutta vaikka toiveissa on sopimus, niin kaikkiin vaihtoehtoihin pitää varautua. Jos kiista vieläkin pitkittyy, suunnitteilla on lakkolaisille yhteinen tapahtuma ammattiosasto Kuutosen eli Porin Teollisuustyöntekijöitten tiloihin.

– Sinne olisi tarkoitus järjestää ruokailukin sitten. Ulkona sitä ei viitsi pitää, kun tuo talvi on täällä Porissa ollut sellainen, että vettä vaan tulee ja välillä räntää, perustelee Mäki.

TEKSTI MIKKO NIKULA
KUVAT JUSSI PARTANEN