Varapääluottamusmies Mikko Satokangas (oik.) ja Joni Harri olivat lakkovahdissa Stora Enson Veitsiluodon sahan portilla 27.1.2020 aamulla kello 6.00.

Lakossa Veitsiluodon Stora Ensolla: ”Pohjoisen rintama kestää”

”Väärin on, jos periksi annetaan”, kommentoi Stora Enson Veitsiluodon sahan varapääluottamusmies Mikko Satokangas maanantaina alkanutta lakkoa.

27.1.2020

Stora Enso Veitsiluoto Oy:n tehdaskombinaatti Kemissä meni kiinni maanantai-aamuna kello kuusi, ja tehtaille järjestettiin lakkovartiot.

– Koko tehdaskokonaisuus seisoo. Kuivaamo pantiin kiinni jo perjantaina, ja siellä on yksi mies töissä katsomassa lämpötiloja. Yhteensä, kun paperiliittolaiset lasketaan mukaan, 780 henkilöä on lakossa. Meillä mekaanisen puolen lakossa on 49 työntekijää ja yhdeksän prolaista toimihenkilöä, Satokangas kertoo.

Veitsiluodon Stora Enson porteilla oli ensimmäisenä lakkoaamuna hiljaista, tyyntä ja pakkasta -20 astetta.

Lakkoon valmistautuville tuli hänen mukaansa yllätyksenä, että kahdeksi viikoksi suunniteltu työnseisaus sunnuntain neuvottelujen jälkeen laajeni kolmeviikkoiseksi.

– Huonohan se oli, että lakko jatkui, mutta pakko se oli tehdä. Se oli yllätys meillekin, kun aamulla menin kaverin kanssa lakkovahtihommiin, että se venyi. Valitettavaa se on, mutta pakko tehdä, kun työnantaja muuten rosvoaa kaiken, mitä tähän mennessä on saavutettu.

”Jos nyt annetaan periksi, niin seuraavassa sopimuksessa lähtee asioita taas pois”, sanoo varapääluottamusmies Mikko Satokangas.

”NE EDUT MITÄ ON SAATU, PITÄISI SÄILYTTÄÄ”

Työnantajan vaatimukset ovat rankkaa tekstiä.

– Jos niihin muutosta ei saada, kikytunnit säilyvät, sairausajan palkka pienenee, arkipyhäkorvaukset vähenevät, palvelusvuosilisä ja lakko-oikeus lopetetaan ja jäsenmaksuperintä loppuu. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että ne edut mitä on saatu, pitäisi säilyttää.

– Jos nyt annetaan periksi, niin seuraavassa sopimuksessa lähtee asioita taas pois. Kyllä se väärin on, jos periksi annetaan. Se on minun henkilökohtainen kantani.

Hiljaista on. Lakkovahdissa Joni Harri ja Mikko Satokangas.

Satokangas on kuitenkin vakuuttunut, että lakkorintama pitää.

– Kyllä lakko sen kolme viikkoa pitää ja toivottavasti se pitää senkin jälkeen, jos liitto panee päälle vielä pitemmän. Se pitää varmasti täällä pohjoisessa ja Veitsiluodossa, jossa kaikki ovat liiton jäseniä.

TEKSTI JARI ISOKORPI
KUVAT JUHA ÅMAN

LUE MYÖS: