Kyrelin lakkovahteja lakon ensimmäisenä päivänä maanantaina 9.12.2019. Pääluottamusmies Heidi Koivisto kuvassa toinen oikealta. KUVA KYRELIN TYÖNTEKIJÄT

Lakossa Kyröskosken Kyrelillä: ”Emme ole ahneita”

”Kertoisipa media aitoja tarinoita elävästä elämästä. Meille taloon tuleva tienaa ensimmäiset neljä kuukautta 9,00 euroa tunnilta. Emme ole ahneita, haluamme vain tulla toimeen.” Kyrel Oy:n pääluottamusmies Heidi Koivisto toteaa, että työnantajien palkkatarjous tai heikennyslista ei todellakaan nyt kelpaa.

10.12.2019

– Olen ylpeä meidän porukoista. Pidin viime viikolla infotilaisuuden. Väki ymmärsi tilanteen vakavuuden, ja teollisuusliittolaiset ovat kaikki pysyneet lakkopäivinä kotona. Myös prolaisilla on lakko pitänyt, pääluottamusmies Heidi Koivisto iloitsee työtaistelun ensimmäisten päivien onnistumisesta.

Infoiskussaan Koivisto oli kerrannut aikajärjestyksessä ja kymmenisellä dialla sen, miten tes-neuvotteluissa on syksystä tähän asti tapahtunut. Palkankorotustarjous olisi ollut 8 senttiä tunnilta niille jo valmiiksi pienipalkkaisille työntekijöille, jotka paiskivat töitä kyröskoskelaisessa yrityksessä.

– Tarjous oli lähinnä kettuilua. Tarjous ei todellakaan kelpaa, Koivisto alleviivaa yrityksen 125 tuotantotyöntekijän mietteitä työnantajien esityksestä.

Tyypillinen Kyrelin työntekijä joutuu maksamaan asunnosta vuokraa 700–800 euroa, työmatkabensoihin menee helposti 150 euroa ja lasten päivähoito maksaa.

– Ruokaakin pitäisi ostaa ja puhelin ja vakuutukset on oltava. Kun palkkaa saa 1500 tai 1600 euroa kuussa ja kun siitä otetaan vielä verot, niin yhtälö on ihan mahdoton, palkalla ei vain tule toimeen, Koivisto tiivistää.

”Minua kiukuttaa se, että tiedotusvälineet yrittävät taas vääntää meistä ilkeitä ihmisiä, vaikka yritämme vain pitää puolemme ja saada elämiseen riittävää palkkaa”, pääluottamusmies Heidi Koivisto sanoo (kuva otettu Kyrelin portilla ennen lakon alkua). KUVA JYRKI LUUKKONEN

”OIKEISTO OSTI MEDIAN”

– Kaikesta uutisoinnista näkee, että media on ostettu oikeiston puolelle. Lähinnä on kerrottu siitä, miten monta miljoonaa vientiteollisuus lakon takia menettää, pääluottamusmies huomauttaa.

Tosin menetyksistä on työnantajien ”satojen miljoonien” sijasta myös aivan toisenlaista tietoa. STTK:n pääekonomistin mukaan menetykset lakosta ovat 26 miljoonaa, jos sitäkään, Koivisto muistuttaa.

– Minua kiukuttaa se, että tiedotusvälineet yrittävät taas vääntää meistä ilkeitä ihmisiä, vaikka yritämme vain pitää puolemme ja saada elämiseen riittävää palkkaa, Kyrelin pääluottamusmies toteaa.

Maassa on lakossa 100 000 tavallista työntekijää. Tiistaiaamun 10.12. Helsingin Sanomat, maan suurin päivälehti, ei ollut kyennyt kuvituksessaan tekemään tästä havaintoa. Ei, lakkojuttuun oli kuvattu työtaistelun pysäyttämän suuren teollisuusyrityksen tehtaanjohtaja lakkovahtien sijasta.

”On muistettava, että Teollisuusliitossahan on nyt paljon pienipalkkaisten alojen työntekijöitä.”

Valtavirtamedia hakee hanakasti esimerkeikseen esimerkiksi kemianteollisuuden kovapalkkaisimpia työntekijöitä. Koivisto tietää, että Teollisuusliiton tavanomaisempien jäsenten palkkatodellisuus on toinen.

– On hirveän pitkälti meidän harteillemme levittää tietoja meidän näkökulmastamme, kun media ei sitä tee. On muistettava, että Teollisuusliitossahan on nyt paljon pienipalkkaisten alojen työntekijöitä.

Sen sijaan, että työnantajat tarjoilevat kelvottomia esityksiään, neuvotteluissa pitäisi puhua pääluottamusmiehen mielestä merkittävistä tekstikorjauksista. Lisää työaikojen joustavuutta silloin, kun työntekijä sitä itse tarvitsee työn ja perheen yhteensovittamiseksi, esimerkiksi sellaisia määräyksiä pitäisi tessiin saada niitä yrityksiä varten, jotka eivät asiaa ymmärrä eivätkä asiassa jousta.

Lakosta ei livetä jatkossakaan, Kyröskoskellakaan. Koivisto toteaa, että on ollut hienoa huomata, miten tiivisti yhteisessä rintamassa seistään ympäri maata liiton Facebook-päivityksistä päätellen. Koivisto tiivistää:

– Tossu pitää!

TEKSTI SUVI SAJANIEMI