Jari Lehti, Mika Lehmusvirta, Petri Sorvali, Mika Nieminen, Toni Kallioniemi ja Risto Järvinen Nokian Renkaat Oy:n Nokian tehtaan lakkovartiossa maanantai-aamuna 9.12.2019.

Lakossa Nokian Renkailla: ”Nyt on työntekijän kohtalonpäivät”

”Olen sitä mieltä, että tässä me taistelemme kaikkien suomalaisten työntekijöiden puolesta ja myös työelämän laadun puolesta”, sanoi lakkovahtina toiminut pääluottamusmies Petri Sorvali Nokian Renkaiden portilla maanantaiaamuna kello kuusi.

9.12.2019

Lakko alkoi puolenyön aikaan, mutta sunnuntaina vuoronsa aloittaneet tekivät sen loppuun. Viimeisinä työpaikalta kuuden aikoihin poistui joukko Nokian Raskaiden Renkaiden työntekijöitä.

Pääluottamusmies Petri Sorvali pohtii työtaistelua rauhallisin mielin.

– Työt on tällä erää tehty kolmeksi päiväksi. Kyllä lakko pitää, ei täällä renkaita tehdä.

”Tehdas pysyy tyhjänä. Väki tietää minkä puolesta taistellaan”, sanoo Nokian Raskaiden Renkaiden pääluottamusmies Mika Lehmusvirta (keskellä). Vartiossa myös Petri Sorvali ja Mika Nieminen.

Sorvalin vieressä seisova Raskaiden Renkaiden pääluottamusmies Mika Lehmusvirta vahvistaa yksituumaisuuden.

– Meillä on kokemusta lakoista. Tehdas pysyy tyhjänä. Väki tietää minkä puolesta taistellaan.

EI LÄHELLÄKÄÄN SOPIMUSTA

Sorvalin mielestä kuluvalla viikolla eletään suomalaisen työntekijän kohtalonpäiviä.

– Ne kurjistamisehdotukset, mitä työnantaja on ainakin kemian pöydässä tehnyt, ovat olleet niin järkyttäviä, etten tiedä, onko tässä työelämässä enää mitään järkeä, jos ne menevät läpi.

Sorvali sanoo havainneensa, että mediassa Teollisuusliiton eri sektorien tilanteet monesti sekoitetaan keskenään.

– Siellä puhutaan useinkin isoimmasta sektorista, teknologiasta, jossa ilmeisesti neuvottelut ovat olleet lähellä ratkaisua. Mutta meillä kemian sektorilla ollaan kaukana, ja esitykset ovat olleet niin järkyttäviä, ettei sellaisia teknologiapuolella edes ollut.

Työnantajan heikennysesitykset ovat suorastaan törkeitä, sanoo Nokian Renkaiden pääluottamusmies Petri Sorvali.

Hänen mukaansa työntekijäpuolen ehdoton vaatimus on, että kikyn 24 tunnista on päästävä eroon.

– Sitä talkootyötä tehtiin kolme vuotta, ja nyt se saa riittää.

TYÖNANTAJAN PITKÄ KYYKYTYSLISTA

– Meidän pöydässä on ollut myöskin lomarahojen leikkauksiin liittyviä asioita ja esimerkiksi palvelusvuosilisien poistamista. Ne ovat todella isoja summia. Se minua ihmetyttää tasa-arvon aikana, että työnantaja on meillä halukas kyykyttämään vielä lisää sairaspoissaolijoita. Jos olet sairaslomalla, niin sairasloma-ajan palkkaa laskettaisiin 20 prosenttia. Se on kyllä väärin ja käsittämättömän törkeää! Sorvali painottaa.

Nokian Renkaiden työntekijöiden edustamalla kumiteollisuuden sopimusalalla ollaan vielä kaukana sovusta.

– Siinä paperissa kumin puolella, jossa minäkin olen ollut neuvottelemassa, oli monta sivua laidasta laitaan pelkkää heikennystä. Ei sellaisia voi millään muotoa hyväksyä.

Teollisuusliittolaiset ja prolaiset pitivät Nokian Renkailla lakkovartiota rinta rinnan.

Sorvali sanoo olevansa mielissään Teollisuusliitossa vallitsevasta yhteishengestä.

– Olen tosi tyytyväinen siitä, että tällä hetkellä ainakin liiton johdon ja pääneuvottelijoiden viesti on se, että linja pitää koko liitossa.

MISTÄ IHMEESTÄ NE LISTAT TULEVAT?

Nokian Renkaiden Ammattiliitto Pro:ta edustava pääluottamusmies Risto Järvinen ihmettelee Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtajan Jyri Häkämiehen tv-lausuntoa, jossa ”hän kirkkain silmin sanoi, ettei ole työnantajalla mitään tavoitetta tehdä heikennyslistoja”.

– Jokainen, joka meistä on neuvottelupöydässä ollut, tietää, että oli useampisivuinen lista, jossa oli mukana nimenomaan sairausajan palkan heikennys, vuorotöissä olevien lisien pudottaminen, sunnuntailisän poistaminen, juuri niitä, mitkä televisiohaastattelussa mainittiin, mutta Häkämies kiisti.

– Jos Häkämies ei ole niistä tietoinen, niin ihmettelen, mistä tulevat ne listat. Erikoinen tilanne, Järvinen hämmästelee.

”Tarkistamme kaikki portit. Mutta en usko, että kukaan tulee töihin”, sanoo pääluottamusmies Petri Sorvali (vasemmalla). Vartiossa myös Mika Lehmusvirta ja Mika Nieminen.

PAINAVA SYY SEISOA VIIMASSA

Asvaltti rengastehtaan ympärillä kiilsi mustana tihkusateessa. Lämpöasteita oli neljä, mutta Nokian kaupungin läpi pyyhki hyytävä viima. Laajan tehdasalueen ympärillä oli hämärää ja hiljaista. Vain pääportin kirkkaissa valoissa seisoi rinnakkain kuusi lakkovahtia, jotka edustivat Teollisuusliittoa ja Ammattiliitto Pro:ta.

– Meillä on kolme porttia. Tarkistamme kaikki portit. Mutta en usko, että kukaan tulee töihin, Sorvali sanoo.

Lakkovahdissa Jari Lehti.

Lakko Nokian Renkailla ja Raskailla Renkailla koskee kaikkiaan noin 700 työntekijää ja 120 prolaista.

– Työntekijäpuoli on porrastanut vahtimisia. Meillä tulee uutta porukkaa iltapäivällä ja illalla. Me aiomme päivystää nämä kolme päivää. Luotan meidän porukkaan. Käydään vuorovaihdot katsomassa ja ylipäätään pidetään silmällä, mikä on meininki.

– Täällä on paljon toimihenkilöitä, ylempiä toimihenkilöitä ja muita. He eivät ole lakossa, mutta toivoisin ainakin, että he ovat hengessä mukana.

TEKSTI JARI ISOKORPI
KUVAT JYRKI LUUKKONEN