Teollisuusliiton sosiaali- ja työympäristöasiantuntija Saila Ruuth. KUVA KITI HAILA

Saila Ruuth: Tasa-arvon takaiskut selätettävä vaaleissa

Sukupuolten tasa-arvon suurimmat kehittymisen askeleet on otettu silloin, kun työväenpuolueet ovat olleet hallituksessa. Porvari- ja oikeistopuolueiden valtakausilla tasa-arvo ei ole samalla tavalla edennyt. Pahimmillaan on käynyt päinvastoin. Sipilän hallitus on jatkanut uskollisesti tällä linjalla.

Heti kautensa alussa hallitus ällistytti kirjoittamalla ohjelmansa tilannekuvaan, että ”naiset ja miehet ovat tasa-arvoisia”. Näin siitä huolimatta, että tasa-arvon työsarka on edelleen valitettavan pitkä ja tehtäväntäyteinen.

Tasa-arvo-ohjelman hallitus teki vasta laaja-alaisen painostuksen jälkeen. Silti se on tehnyt monia päätöksiä, jotka ovat heikentäneet sukupuolten tasa-arvoa. Huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen Suomessa toivottavasti on hallitus, joka jättää kikyt ja kyykytykset väliin. Tarvitsemme hallituksen, joka harjoittaa oikeudenmukaista ja sen myötä myös sukupuolten tasa-arvoa edistävää politiikkaa.

Työntekijöiden ja ammattiliiton näkökulmasta seuraavan hallituskauden tasa-arvotavoitteet voisivat olla seuraavat:

  1. Liitot mukaan samapalkkaisuusohjelmaan

Palkkaratkaisuja ei enää solmita ammatillisten keskusjärjestöjen välillä, vaan työntekijöitä ja työnantajia edustavien liittojen kesken. Tämän muutoksen takia liittojen pitää olla mukana kolmikantaisessa samapalkkaisuusohjelmassa miettimässä, miten sukupuolten palkkaero saataisiin kurottua vauhdikkaammin umpeen.

  1. Palkka-avoimuutta työpaikoille

Työntekijän on vaikeaa, ellei mahdotonta, tietää, onko oma palkkaus linjassa muiden työntekijöiden kanssa vai onko työpaikalla perusteettomia palkkaeroja. Siksi muun muassa SAK on vaatinut palkka-avoimuuden lisäämistä työpaikoilla.

  1. Täysi päivähoito-oikeus kaikille lapsille

Työttömiä on kuritettu viimeisten neljän vuoden aikana lukuisin tavoin. Yksi niistä on osunut myös työttömien lapsiin, joilta vietiin oikeus täysipäiväiseen päivähoitoon ja varhaiskasvatukseen.

Silti työttömien vanhempien pitäisi pystyä käymään työhaastatteluissa ja aktiivimallin vaatimilla työllisyyskursseilla ja silpputöissä. Siis siitä huolimatta, että heidän lapsensa eivät saa täysipäivästä päivähoitoa. Sanomattakin on selvää, että koko aktiivimalli on kumottava.

  1. Isille lisää perhevapaita

Isien, äitien ja lasten etu on, että isille annetaan oikeus ja mahdollisuus hoitaa lapsiaan nykyistä enemmän. Siksi perhevapaita on uudistettava niin, että isille korvamerkittyjä vapaita lisätään roimasti.

Sama tavoite sopii erinomaisesti myös työehtosopimusneuvotteluihin. Isille on parhaimmillaankin saatu työehtosopimuksissa sovittua vain kuusi palkallista päivää lastenhoitoa varten. Äideille vastaava palkallisen vapaan jakso useimmissa työehtosopimuksissa on 56 päivää. Se on suuri ero, mutta korjattavissa kuten muutkin avoinna olevat tasa-arvokysymykset.

Äänestämällä eduskuntavaaleissa voit vaikuttaa myös tasa-arvon puolesta.

SAILA RUUTH
Teollisuusliiton sosiaali- ja työympäristöasiantuntija

KUVA KITI HAILA