Erityisjakaja ja postityöntekijä Teppo Puolakka: ”Kahdessa työssä tavoite auttaa jaksamaan”

TEPPO PUOLAKKA

Erityisjakaja ja postityöntekijä
Lounais-Suomen Tietojakelu Oy ja Posti Group Oyj
Turku

”Työskentelen öisin erityisjakajana Lounais-Suomen Tietojakelulla ja päivisin postityöntekijänä Postilla. Lehdet on jaettu yleensä aamun sarastaessa ja työt Postilla alkavat seitsemältä. Iltapäivällä suuntaan kotiin lepäämään ja nousen töihin taas puolen yön jälkeen Tietojakelun lehdenjakoon.

Tietojakelulla toimin varajakajana ja paikkaan, kun joku vaikkapa sairastuu. Pääluottamusmiehenä pidän positiivisena sitä, että piirit vaihtuvat. Siten tapaan eri piirien jakajia ja piirien olosuhteet tulevat tutuiksi. Viime syksynä työtilanne oli siinä määrin hektinen, että välillä oli hankalaa ehtiä kotiin syömään kahden työn välillä. Lepo jäi vähän turhan vähälle.

Silti kahden työn tekeminen on oma valinta. Sekä Postin että Tietojakelun työpaikat ovat nyt vakituisia, mutta osa-aikaisia. Kokonaisuudessaan työtunteja kertyy paljon, mutta tilanne vaihtelee ja välillä päivät ovat lyhempiä. Se motivoi ja auttaa jaksamaan, kun on jokin selkeä tavoite, minkä takia työtä tekee. Viimeisimpänä tavoitteena oli säästää rahaa veneen ostoon, ja sitä ennen säästin asuntoon. Nyt olen vähentänyt työtunteja, mutta jatkossakin omakotitalossa riittää asioita, mihin rahaa menee.

Tunnistan kahden työn varjopuolet, enkä aio jatkaa loputtomiin.

Vapaa-aikaa on jäänyt lähinnä viikonloppuisin. Se, että ei juurikaan ole aikaa katsoa televisiota, ei harmita, koska töissä saa kuunnella radiosta urheilua riittämiin. Vapaa-aikanani suuntaankin mieluiten kalaan. Aikaa kuluu myös lemmikkien kanssa, sillä minulla on kuusi kissaa.

Tunnistan kahden työn varjopuolet. Jakajan työ on fyysistä ja koettelee erityisesti jalkoja ja niveliä. Päälle nelikymppisenä palautuminen on hitaampaa kuin vaikkapa viisi vuotta sitten. En aio jatkaa loputtomiin kahdessa työssä. Tällä hetkellä vaimonkin työtilanne vaikuttaa ja teen mielelläni vähän enemmän, koska hän on akateeminen pätkätyöläinen.”

TEKSTI SIRPA TASKINEN
KUVA VESA-MATTI VÄÄRÄ

10.5.2018