Tekijä -lehti. Sanna Orava, Environics Oy.

JÄSEN: Sanna Orava: ”Ei ollut fiksua lopettaa järjestäjien pestejä”

”Olin kouluttautunut artesaaniksi Varkaudessa vuonna 1999, mutta töitä ei löytynyt. Hakeuduin työvoimapoliittiseen, elektroniikkaprosessin työntekijän koulutukseen, jonka jälkeen työllistyin Ahlström Electronics Oy:hyn Varkaudessa. Vuodesta 2000 olin vakituisena työntekijänä Enics Oy:ssä. Firman nimi muuttui usein, työt eivät. Varkauden tehdas suljettiin vuonna 2009.

Vuodesta 2009 olen tehnyt pätkätöitä ympäri Mikkeliä, lähinnä elektroniikka-alalla. Olen välillä ollut työttömänä ja äitiyslomalla. Minulla on kolme lasta. Tämän vuoden tammikuussa minut vakinaistettiin tänne. Olen todella tyytyväinen.

Liityin liittoon vuonna 2000. Se oli itsestäänselvyys, sillä liitto on tuki ja turva hankalissa tilanteissa. Kun olen itsekin ollut työttömänä, niin helmikuun mielenosoitus työttömien aktiivimallia vastaan oli todellakin oikea protestin paikka. Nyt olen ammattiosaston hallituksen varajäsen. Toivon, että tekisimme enemmän yhteistyötä eri ammattiosastojen välillä. Hupia ja hyötyä voisi yhdistää, johonkin retkeen voisi yhdistää koulutuksen tai luennon.

Teollisuusliiton pitää pysyä ajan hermolla ja kehittää digitaalisia palveluita. Mutta niiden toimivuudesta on huolehdittava.

Liiton pitäisi parantaa näkyvyyttään esimerkiksi tv-mainonnalla, jäsenhankinnalla ja paremmalla tiedottamisella. Ihmiset pitävät etujaan itsestäänselvyyksinä, vaikka ne on kaikki saavutettu taistelemalla. Esimerkiksi vähimmäispalkka ei ole laissa, vaan työehtosopimuksessa. Näitä vääriä käsityksiä pitäisi oikaista.

Minusta ei ollut fiksua, että Teollisuusliitto lopetti kaikki järjestäjien määräaikaiset työsuhteet vuoden lopussa. Ihan todistettavasti järjestäjä Janne Ruotsalainen sai liittoon uusia jäseniä ja paljon aikaiseksi.”

SANNA ORAVA

Asentaja
Environics Oy, Mikkeli
Mikkelin metallityöväen ao. 61
Liittynyt 2000

TEKSTI SUVI SAJANIEMI
KUVA PAULA MYÖHÄNEN