TEKIJÄ 20180202 HELSINKI SAK:n mielenilmaus aktiivimallia vastaan Senaatintorilla Helsingissä. Kuva Pekka Elomaa

Ääni työttömälle kajahti komeasti

Senaatintorin täysi väkeä osoitti vilpittömän tukensa työttömille ja täysmääräisen vastuksen maan hallituksen aktiivimallin nimissä harjoittamalle työtä vailla olevien ihmisten kurittamiselle.

Senaatintorilla 2. helmikuuta järjestetty #Äänityöttömälle! -mielenilmaus kokosi yli 10 000 osallistujaa eri puolilta Suomea. Teollisuusliiton samaan aikaan järjestämään poliittiseen lakkoon osallistui yli 100 000 työntekijää.

Seppo Päivärinta ja Nina Mäntylä saapuivat Senaatintorille Lahdesta. Sitä ennen hän pääluottamusmiehenä järjesteli Teollisuusliiton päättämän poliittisen lakon käyntiin työpaikallaan Isku Interiorilla.

– Pääasia on nyt se, että olemme työttömille solidaarisia. On tosi hienoa, että ihmiset ovat lähteneet näin hyvin liikkeelle. Näytämme hallitukselle, että joukkovoimaa löytyy ja että tuemme toinen toisiamme, Päivärinta kommentoi.

Juha Pakarinen arveli kysyttäessä aivan alkajaisiksi, että hänen päällimmäiset mietteensä eivät ole niiden sisältämien karkeuksien vuoksi julkaistavissa.

– Mutta minä pikkuisen loiventelen, näitä nurkkia leikkailen ja pyöristelen. Ärsyttää ja kiukuttaa tämä hallituksen toiminta ja voimakkaasti. Kun ensin jostain asiasta sovitaan keskenään ja sitten livetään, niin se ei saa anteeksiantoa. Sopimusasiat ovat minulle todella tärkeitä. Jos johonkin sitoudutaan, niin sitä noudatetaan, Joensuussa sijaitsevan Thermo Fisher Scientificin pääluottamusmies Pakarinen pudotteli kiky-sopimukseen viitaten ja käänsi katseensa seuraaviin eduskuntavaaleihin.

– Suomessa on yli 220 000 työtöntä. Kun se joukko saadaan yhteisen asian taakse ja äänestämään seuraavissa vaaleissa, niin johan keikahtaa vallan vaakakupit tässä valtakunnassa.

Anneli Nilsson Punkaharjulta ja Metsä Woodin vaneri- ja kertotehtaalta tuli torille osoittamaan mielipiteensä siksi, että hänen mukaansa kukaan ei ole turvassa työttömyydeltä.

– Se voi osua kohdalle, sukulaisiin, lapsiin tai vanhempiin, sisaruksiin tai puolisoon. Jonkun on pidettävä työttömien puolta. Sen takia olen täällä. Nykymeno näyttää siltä, että ei oikeasti ajatella pientä ihmistä. Vain raha ratkaisee, Nilsson pohti.

AKTIIVIMALLI JOUTAA TAKAISIN LELUKOPPAAN

Keijo Huovinen (kuvassa vasemmalla) Otanmäestä ja Transtechin tehtaalta koki itse työttömyyden muutama vuosi sitten. Kuvassa vieressä Marko Luttinen Pyhännältä.

– Se oli hankalaa ja nyt työttömien asemasta tehdään edelleen vaan hankalampaa, suorastaan kyykytetään. Eiköhän me pistetä tämä aktiivimalli takaisin lelukoppaan ja kehitellä jotain järkevämpää tilalle, Huovinen lähetti terveiset maan hallitukselle.

Metsuri Hillevi Lehmusjärvi Imatralta on parhaillaan työnantajaltaan Tornatorilta pitkällä yli neljän kuukauden pituisella lomautuksella.

– Voin kokemuksesta sanoa, että työttömiin kohdistetut vaatimukset ovat kohtuuttomia. Se riippuu niin paljon paikkakunnasta, kuinka voi saada osa-aikatöitä tai päästä työvoimapalvelujen pariin. Esimerkiksi minulle TE-keskus ilmoitti, että koska sinulla on työpaikka, et saa meiltä palveluja etkä kursseja. Haet vaan itse niitä osa-aikatöitä tai menet vuokrafirmaan.

– Työllistymistä pitää tukea, eikä antaa tukkapöllyä. Pakko on perseestä, Lehmusjärvi tiivisti.

 

Ääniä työttömien puolesta

Markku Ihamäki, pääluottamusmies ja työsuojeluvaltuutettu, Delta Auto Oy, Turku:
”Aktiivimalli on kuolleena syntynyt idea. Se on epätasa-arvoista kohtelua. Suomi on pitkä maa, ja kaikkialla työtä ei ole tarjolla. Kaikki ei välttämättä osaa hakea ja tiedä miten toimia, joku voi olla ujo ja arka. Tarvitaan resursseja työvoimahallintoon, jotta kaikille voisi löytyäkin jotain. Joku voi olla vaikka kuinka korkeasti koulutettu, lähettää vaikka kuinka paljon hakemuksia, mutta ei vaan työllisty. Toinen asia on, että kiky-sopimuksessa sovittiin, että työttömyysturvaan ei kajota. Ja mitäs nyt tehtiin? Hallituksen pitäisi ottaa aktiivimalli uudelleen käsittelyyn ja kumota se. SAK:lla on parempi vaihtoehtoinen malli. Miksei yhtä hyvin sitä voitaisi ottaa käyttöön?”

Aleksi Palmu, koneistaja, Sandvik Oy, Turku:
”Aktiivimalli on ihan kansan kyykyttämistä, ei se aja asiaansa. Kansan tarvitsisi vähän herätä tähän päivään. Ei voi kaikkia kyykyttää näin koko aikaa. Terveiset hallitukselle: Pää pois puskasta ja herätys!”

Anu Kuismanen, pääluottamusmies, Air Group Oy, Viiala:
”Aktiivimallissa ei ole oikein mitään hyvää. Ei näin pidä toimia, että vain määrätään mitä tehdään. Kyllä työttömillä pitää olla oma rauha hakea töitä. Kyllä ne töihin menevät, jotka vaan pystyvät. Siksi olen täällä tänään. Hallitukselle haluan lähettää terveiset, että järki käteen. Kyllä jokainen ihminen yrittää pyristellä elämässä eteenpäin parhaansa mukaan. Ei tarvitse lytätä enempää!”

Mervi Pyy, elektroniikkatyöntekijä ja pääluottamusmies, Elektroval Oy, Kajaani:
”Aktiivimalli on ihan syvältä! Eihän se vähennä työttömyyttä yhtään, että joku 18 tuntia kolmen kuukauden aikana käydään tekemässä töitä. Ei se pidemmän päälle johda mihinkään. Aktiivimalli pitää kaataa, sellaiset terveiset Sipilälle!”

Jarno Matikainen, työsuojeluvaltuutettu, Jukkatalo Oy, Pyhäntä
Harri Pernu, pääluottamusmies, Kärsämäki, Lapwall Oy, Pyhäntä
Matikainen: ”Lähdettiin kantamaan oma kortemme kekoon taistelussa Sipilän hallitusta vastaan. Liitoilla on keinot aika vähissä, ja lakko on oikeastaan ainoa kovempi keino, millä pystyy vaikuttamaan. Se vaatii joukkovoimaa taakse.”
Pernu: Sekin tässä tympäisee, että kikyssä luvattiin, että työttömyysturvaan ei enää kosketa. Kusettivat päin naama! En tykkää. Tästä mielenosoituksesta voi nyt katsoa, mitä mieltä kansa on aktiivimallista.”
Matikainen: ”Työttömien rankaisu ei ole oikea keino. Meidän pitää löytää keinoja, joilla ihmisiä kannustetaan ja palkitaan työllistymisestä. Ei se ole työttömien vika, ettei saa töitä.”
Pernu: ”Mekin ollaan molemmat pikkukyliltä, ei siellä vaan tahdo olla työpaikkoja lähelläkään. Vähintään pitäisi olla oma auto, jos saa työpaikan. Ja työttömillä ei yleensä ole varaa ostaa autoa. Itsekin olen ollut siinä noidankehässä. Ei ole hyvä, että työttömiä vaan kuritetaan entistä enemmän.”

Ann-Louice Ormiskangas, Herrmans Oy Ab, Pietarsaari:
”Nyt riittää! Meidän täytyy nyt reagoida, muuten menee metsään. Aktiivimallin toinen vaihe täytyy pysäyttää. En pidä aktiivimallista ollenkaan. Tarvittaessa voidaan aktivoida työttömiä, mutta se pitäisi tehdä porkkanan avulla piiskan sijaan. Hallituksen pitäisi keskittyä työpaikkojen luomiseen, eikä työttömien rankaisemiseen.”

Elina Knuts, Pedersöre, työpaikka Mirka Oy, Jepua
”Tulin vastustamaan aktiivimallia, kiky-sopimusta ja kaatamaan hallitusta. Halusin myös puolustaa ay-liikettä, joka on saanut aika paljon negatiivista palautetta viime aikoina. Aktiivimalli on epätasa-arvoinen ja asettaa ihmisiä eri asemaan yhteiskunnassa. Se on ihmisarvojen vastainen leikkuriautomaatti.”

Markus Hotta, Vöyri, työpaikka Mirka Oy, Oravainen
”Olemme kaikki täällä puolustamassa työttömiä ja sanomassa ei hallituksen työttömyystukileikkauksille. Aktiivimalli on huono ja epäoikeudenmukainen malli, joka vaikeuttaa jo ennestään heikkojen asemaa. Tilanne olisi toinen, jos vapaita työpaikkoja olisi, mutta niinhän se ei ole.”

Mika Lahtinen, Loviisa, työpaikka Viessmann Oy, Porvoo
”Olen tullut puolustamaan työttömien oikeuksia ja koska aktiivimalli pitäisi romuttaa. Mallihan on vastaan sitä, mistä aikoinaan sovittiin kiky-sopimuksen yhteydessä. Silloin hallitus lupasi, että työttömyysturvasta ei enää leikata. Aktiivimalli on ihan hullu eikä se aktivoi ketään. Työttömiä pitäisi kannustaa ja tukea, eikä rankaista heitä, joilla on jo vaikeaa. Malli on myös täysin pääkaupunkilähtöinen. Jos tehdas lakkautetaan pienellä paikkakunnalla, niin on aivan mahdotonta löytää paikkakunnalta tai edes lähistöltä töitä.”

 

TEKSTI PETTERI RAITO, ASKO-MATTI KOSKELAINEN JA JOHAN LUND
KUVAT PEKKA ELOMAA, KITI HAILA, PETTERI RAITO JA ASKO-MATTI KOSKELAINEN