Suomi pysyi työelämän oikeuksien kakkosluokassa
Euroopan maiden ay-oikeudet heikkenivät vertailussa eniten, kertoo ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC:n tämän vuoden ITUC Global Rights Index -raportti.
Suomi ei päässyt takaisin vakiopaikalleen Pohjoismaiden rinnalle työntekijöille parhaimmiksi luokiteltujen maailman maihin. Viime vuonna Suomi putosi ensimmäistä kertaa kakkosluokkaan. Siellä seuranamme ovat muun muassa Ghana, Malawi ja Moldavia.
Ykkösluokassa on nyt seitsemän maata: neljä muuta Pohjoismaata sekä Irlanti, Itävalta ja Saksa.
Tämän kertoo ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC:n kahdestoista vuosittainen ITUC Global Rights Index -raportti. Se luokittelee 151 maata viiteen ryhmään työelämän oikeuksien toteutumisen perusteella. Käytetyt 97 kriteeriä pohjautuvat Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksiin.
Valitettavasti Suomi ei ole ainoa tulostaan heikentänyt maa. Vuonna 2014 Euroopan maiden sijoitusten keskiarvo oli 1,84, nyt 2,78. Tätä isompaa pudotusta ei ole nähty millään muulla alueella.
Kaikkein heikoimmat alueet työntekijöille ovat edelleen Lähi-Itä ja Pohjois-Afrikka. Alueiden maiden sijoitus oli keskimäärin 4,68, vaarallisen lähellä heikointa viitosluokkaa.
Ay-aktiiveja tapettiin Etelä-Afrikassa, Guatemalassa, Kamerunissa, Kolumbiassa ja Perussa. Väkivaltaa työntekijät kohtasivat 40 maassa ja heitä pidätettiin tai vangittiin 71 maassa.
– Hallitukset ovat tehneet vuosikymmeniä yhteistyötä sääntelyn purkamisessa, uusliberalismissa ja laiminlyönneissä. Tämä on johtanut työntekijöiden oikeuksien romahtamiseen. Se on riistänyt oikeudet miljoonilta ja tehnyt tietä ääriajattelulle, autoritaarisuudelle ja miljardöörien vallankaappaukselle demokratiaa vastaan, ITUC:n pääsihteeri Luc Triangle sanoo.
Hän muistuttaa, että työelämän oikeuksien heikkeneminen on maailmanlaajuinen skandaali, mutta ei väistämätöntä.
– Se on harkittu päätös, joka voidaan peruuttaa.
Maailman kymmenen huonointa maata työntekijälle ovat Bangladesh, Ecuador, Egypti, Eswatini, Filippiinit, Myanmar, Nigeria, Tunisia, Turkki ja Valko-Venäjä. Niiden alle jää vielä 12 romahtanutta maata: Afganistan, Burundi, Etelä-Sudan, Haiti, Jemen, Keski-Afrikan tasavalta, Libya, Myanmar, Palestiina, Somalia, Sudan ja Syyria.