Maanantaina 3. helmikuuta alkanut kuuden päivän lakko on koskettanut 65 yritystä ja siihen on osallistunut noin 10 200 Teollisuusliiton jäsentä. Kuvat Botnia Marinilta Maalahdesta ja ABB Oy IEC LV Motorsilta Vaasasta.

Pakkassää ei hyydyttänyt taistelutahtoa lakkoviikolla: ”Vain pieni korotusprosentti olisi pettymys”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN ja JOHANNES WARIS

KUVAT JOHANNES TERVO ja HARRI NURMINEN

Lakossa olevat Teollisuusliiton jäsenet toivovat palkankorotustavoitteen pitävän. Helppoon sopuun työnantajien kanssa ei uskota.

Teollisuusliitto vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja lakoilla, joita on ilmoitettu teknologiateollisuuteen ja kemianteollisuuteen. Kuusi päivää kestävät lakot alkoivat valituissa yrityksissä maanantaina 3.2.2025. Seuraavat lakot on ilmoitettu alkamaan 10.2. ja 17.2. Teollisuusliitto on julistanut myös ylityö- ja vuoronvaihtokiellon 2.3. saakka.

Kylmä pakkassää on tiivistänyt tunnelmaa yli 200:n Teollisuusliiton lakkoon osallistuvan toimipaikan porteilla. Maanantaina 3. helmikuuta alkanut kuuden päivän lakko on koskettanut 65 yritystä ja siihen on osallistunut noin 10 200 Teollisuusliiton jäsentä.

Vaasalaisen ABB Oy IEC LV Motorsin pääluottamusmies Mika Sui kertoo, että välillä on tullut kylmä 16 asteen pakkasessa, mutta kaikki toimipaikan noin 400 työntekijää ovat olleet hyvillä mielin lakossa ja vuorollaan lakkovahdissa.

– Lakko on sujunut hyvin. Meillä on lakkovahdissa työntekijöitä kahdessa vuorossa. Kylmä on vähän ollut, mutta onneksi nyt vähän lauhtuu, Sui sanoo.

Suin mielestä on ollut positiivista, että SAK:laiset liitot, Teollisuusliitto mukaan lukien, ilmoittivat palkankorotustavoitteensa selkeästi ja selvästi.

– Aikaisemmin on tullut narinaa, kun työntekijät eivät ole tienneet, minkä takia lakkoillaan. Mutta nyt tiedetään, että palkankorotustavoite on 10 prosenttia kahdelle vuodelle. On paljon helpompi ajatella, että tämä on hyvä syy lakkoilla ja tavoite on myös perusteltu.

Suomi tarvitsee ostovoimaa.

Vaasassa ABB Oy IEC LV Motorsin työntekijät ovat yhtä mieltä siitä, että palkankorotus on tarpeellinen ja se on myös ansaittu. Työntekijöiden ostovoima on heikentynyt voimakkaan inflaation seurauksena.

– Suomi tarvitsee ostovoimaa. Me työntekijät tarvitsemme rahaa. Luulisi, että työnantajakin olisi kiinnostunut siitä, että miten esimerkiksi monet pienyrittäjät pärjäävät. He ovat riippuvaisia kulutuksesta, Sui muotoilee.

– Olen realistinen, että todennäköisesti korotus ei kymmentä prosenttia tule olemaan. Mutta toivotaan, että korotus olisi lähellä sitä. Jos korotus jää selvästi pienemmäksi, se olisi ihmisille pettymys.

Sui uskoo, että esimerkiksi kuuteen prosenttiin jäävä palkankorotus olisi selvä pettymys työntekijöille. Lisäksi hän arvioi, että helpolla sopimusta työnantajien kanssa ei saada syntymään. Nyt on neuvoteltu jo useita kuukausia, eikä valmista ole syntynyt. Palkkatavoitteen kanssa työnantajalla on nielemistä.

– Epäilen, että lakkoja tulee lisää, ne laajenevat ja olemme pidempään lakossa.

ABB Oy IEC LV Motorsin pääluottamusmies Mika Sui toivoo, että palkkaratkaisu olisi lähellä tavoitetta. KUVA JOHANNES TERVO

LAKKOAVUSTUKSEN VEROTUSTA MUUTETTAVA

Myös Hyvinkäällä lakkopäivät ovat sujuneet hyvin. Hissiyhtiö Kone Industrialin Hyvinkään toimipisteen pääluottamusmies Mikko Sarajärvi sanoo, että työntekijät ovat osanneet odottaa lakkoa. Toimipisteen vajaasta 200:sta liiton jäsenestä lähes kaikki ovat lakossa.

– Lakkovahteja ei ole ollut vaikea saada. Hyvällä mielellä mennään, Sarajärvi kertoo.

Sarajärven mukaan on ollut hyvä, että liiton palkkatavoite julkaistiin etukäteen. Työntekijät tietävät näin, minkä puolesta lakkoillaan. Palkankorotusvaatimus on riittävän suuri, jotta aivan pienten korotusten takia ei tarvitse taistella.

Sen sijaan kritiikkiä Sarajärvi antaa liitolle tiedotuksesta.

– Vaikka neuvotteluiden sisällöstä ei voi kertoa, ainakin tieto, että milloin neuvotellaan uudelleen, olisi hyvä saada nopeasti.

Sarajärvi pitää tärkeänä, että palkankorotustavoitteesta pidetään kiinni. Kymmenen prosentin yhteismäärästä voi tinkiä korkeintaan muutaman prosenttiyksikön, mutta palkkaa olisi tultava selvästi lisää.

Tänä päivänä minimipalkkalainen ei saa edes pizzaa ostettua tunnin työpalkallaan.

– Työn kannattavuutta on pidetty yllä palkan kannattavuuden kustannuksella. Näin olemme vajonneet yhä syvemmälle monttuun, Sarajärvi muotoilee.

– Tänä päivänä minimipalkkalainen ei saa edes pizzaa ostettua tunnin työpalkallaan. On kornia, että työssäkäyvät ihmiset joutuvat hakemaan asumistukea, kun palkka ei riitä asumiskuluihin.

Lakko on saanut Hyvinkäällä aikaan kansalaisaloitteen. Aloite vaatii lakkoavustusten verotuskäytännön muuttamista.

– Nykyisin avustus verotetaan verottajan taulukon mukaan, ja tähän pyritään saamaan muutosta, jotta vaihtoehtoisesti se verotettaisiin omalla henkilökohtaisella veroprosentilla. Näin lakkoavustus saataisiin käyttöön silloin, kun sitä tarvitaan.

Hyvinkää 14.12.2023 Hyvinkään lakkotapahtuma: Mikko Sarajärvi.
Kone Industrialin Hyvinkään toimipisteen pääluottamusmiehen Mikko Sarajärven mielestä palkkojen ostovoima on laskenut liian alas. KUVA HARRI NURMINEN

”VIHDOINKIN SAAMME OLLA MUKANA”

Moottoriveneitä valmistavalla Botnia Marinilla työtaistelutoimenpiteet ovat olleet verrattain harvinaisia, niin kuin veneveistämöillä yleisestikin. Maalahden tehtaan lisäksi Targa-mallin veneitä valmistetaan yrityksen tehtaalla Uudessakaarlepyyssä. Molemmat toimipaikat ovat Teollisuusliiton lakon piirissä.

Monet lakkovahdit ovat nyt ensimmäistä kertaa pukeutuneet Teollisuusliiton liiveihin, eikä lähes kahtakymmentä miinusastetta kolkutteleva lämpömittarikaan ole liiammin pelottanut. Pääluottamusmiehen yllätykseksi vapaaehtoisista lakkovahdeista ei ole ollut pulaa, Johnny Söderholm kertoo.

– Jotkut ovat jopa sanoneet, että vihdoinkin saamme olla mukana ja näyttää, että mekin olemme olemassa. Emme me halua mitään heikennyksiä työehtosopimuksiin, Söderholm sanoo.

Tuotannossa työskentelee tällä hetkellä noin 230 tuotantotyöntekijää. Söderholm kertoo, että liiton jäsenistä kukaan ei ole tullut töihin ja lakon alla jäsenhankinta on tuottanut tulosta.

– Yli 20 työntekijää on liittynyt Teollisuusliittoon. Olen toitottanut koko ajan porukalle, että yksin ollaan pyytämässä, yhdessä sitä voi jo neuvotellakin.

Palkankorotukselle on todellinen tarve. Neuvotteluissahan tosin harvoin kukaan saa kaikkea haluamaansa.

Teollisuusliitto on muiden SAK:laisten liittojen tukemana asettanut palkankorotustavoitteekseen kymmenen prosenttia kahdelle vuodelle – ensimmäiselle vuodelle vähintään 150 euron korotus kuukausipalkkaan ja toiselta vuodelle vähintään 100 euroa.

– Palkankorotukselle on todellinen tarve. Neuvotteluissahan tosin harvoin kukaan saa kaikkea haluamaansa. Uskon ja toivon, että yli kahdeksaan prosenttiin kuitenkin päästään.

Työehtosopimuskierroksen niin sanotuksi päänavaajaksi odoteltua teknologiateollisuuden sopimusratkaisua ei vielä kuulu. Sovittelua jatketaan Helsingissä lauantaina 8. helmikuuta.

Kemian sektorin pääluottamusmies Söderholm ei halua spekuloida milloin tulee valmista, mutta hän vakuuttaa, että jäsenet ovat Botnia Marinilla valmiita tarvittaessa jatkamaan työtaisteluja

– Lähetän tsemppiterveiset neuvottelijoille, että saisivat sopimuksen maaliin, Söderholm kiteyttää.

Botnia Marinin pääluottamusmies Johnny Söderholm kertoo, että liittoon liittyneitä on tullut runsaasti. KUVA JOHANNES TERVO

Lue lisää työtaistelutoimista Teollisuusliiton verkkosivulta.