Sari Perkiö: Työnantajan tukeman luottamushenkilöiden koulutuksen haasteet
Taas on se aika vuodesta, kun neuvottelemme koulutusyksikössä työnantajaliittojen kanssa ensi vuoden työnantajan tukemista kursseista luottamusmiehille ja työsuojeluvaltuutetuille. Sopimuksen mukaan työnantajat maksavat luottamushenkilöille palkan neuvoteltujen kurssien ajalta. Lisäksi he maksavat kurssin ajalta Murikka-opistolle vuosittain indeksin mukaan lasketun ateriakorvauksen. Käymme keskusteluja yhteensä 15 työnantajaliiton edustajien kanssa. Koulutuksiin suhtautumisessa on eroja sopimusalojen välillä.
Työnantajapuolen edustajilla on omat intressinsä työnantajatuen kurssien suhteen. Jotkut sopimusalat ovat koulutusmyönteisiä, ja niissä hyväksytään koko esittämämme kurssitarjonta. Kurssikattaus on suunniteltu niin, että luottamushenkilöt saavat perus-, jatko ja täydennyskurssit käytyään kattavan tietotaidon ja työkalut tehtävässään toimimiseen työpaikalla.
Tähän mennessä luottamusmiesten ja työsuojelun perus- ja jatkokurssit on hyväksytty melko kitkattomasti tarjontaan. Joidenkin sopimusalojen kursseista joudumme vääntämään hikisesti joka vuosi. Näiden työnantajaliittojen edustajat ovat sitä mieltä, että etenkin luottamushenkilöiden täydennyskursseja, kuten Neuvottelutaitoa ja Työoikeutta, pitäisi lyhentää ja siirtää verkkoon kokonaan tai osittain. Kaikki työnantajaliitot eivät hyväksy kurssiesitystämme kokonaan, vaan jättävät joitain kurssinimikkeitä pois tai vähentävät kurssimääriä. He sanovat, että se on heidän jäsentensä edunvalvontaa.
Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen koulutusoikeudet pitäisi saada kaikille aloille yhtä laajoiksi.
Työnantajat eivät siis tue kaikilla sopimusaloilla luottamushenkilöiden kursseja tasapuolisesti. Tämä saattaa valitettavasti meidän jäsenemme eriarvoiseen asemaan. Jäsenistömme yhdenvertaisuutta voidaan edistää konkreettisesti tes-neuvotteluissa ottamalla neuvotteluagendalle luottamushenkilöiden tehtäväkohtaiset koulutusoikeudet. Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen koulutusoikeudet pitäisi saada kaikille aloille yhtä laajoiksi.
Me Teollisuusliitossa olemme sitä mieltä, että jäsentemme parasta edunvalvontaa on varmistaa laadukkaalla koulutuksella luottamushenkilöille tarpeellisten tietojen ja taitojen oppiminen. Kurssien opetussisällöt, kestot ja pedagogiset menetelmät ovat tarkoin harkittuja ja perusteltuja. Olemme koulutuskyselyssä kysyneet luottamushenkilöiltä ja tavallisilta jäseniltä, millaista koulutusta he tarvitsevat. Ylivoimainen enemmistö jäsenistä vastasi pitävänsä parhaana vaihtoehtona Murikka-opistossa arkipäivisin järjestettävää lähikoulutusta.
Olemme ainakin teoriassa työnantajapuolen kanssa yhtä mieltä siitä, että paras luottamushenkilö työpaikalla on koulutettu ja tehtävänsä osaava luottamushenkilö. Se on kaikkia osapuolia hyödyttävä etu. Silti joudumme vuodesta toiseen perustelemaan työnantajapuolelle luottamushenkilöiden koulutusten sisältöjä, kestoja ja lukumääriä. Koetamme työllä ja vaivalla vakuuttaa heille, että Murikan lähiopetus on liittokokouksessa valittu jäsenten tahdosta koulutuksen ykkösvaihtoehdoksi. Lisäksi koetamme vääntää rautalangasta, että luottamusmiesten verkostoituminen ja vertaistuki ovat tärkeitä oppimisprosessin kannalta. Perustelemme yhä uudelleen, miksi kaikki opetus, kuten paikallisen sopimisen kirjoitusharjoitukset, ei sovellu verkkoon. Useimmiten on oppimisen kannalta tehokkaampaa ottaa niin sanotusti kynä kauniiseen käteen.
Me jatkamme Teollisuusliitossa ja koulutusyksikössä taistelua monipuolisen ja kattavan työnantajan tuen piirissä olevan luottamushenkilökoulutuksen puolesta.
Kirjoittaja on Teollisuusliiton koulutussuunnittelija.