Teollisuusliiton hallitusohjelmatavoitteet

Från Industrifacket till Arkadiabacken

SDP:s vice ordförande Niina Malm fick förnyat mandat i Sydvästra Finland och organiseringsombudsman Timo Suhonen som blev invald i Savolax-Karelen. Peter Sjökvist från Vasa valkrets var rätt nöjd med valresutatet trots att det inte räckte till inval. 

Den tidigare huvudförtroendemannen och beslutsfattaren i Industrifakcet och Metall, Niina Malm var den kandidat som fick nästflest röster i sin valkrets, 8 178 röster. Hon gick framåt med över 2 000 röster.

– NATO och förändringen i säkerhetsläget märks av i mitt röstetal då vi bor invid östgränsen, säger Malm.

Hennes tre mål för följande riksdagsperiod är tydliga: Löner man kan leva på, en kriminalisering av lönedumpning och krafttag mot grå ekonomi.

Niina Malm valdes in för andra gången i Sydöstra Finlands valkrets.

Malm lyfter fram att debatten om de så kallade kiky-avgifterna seglade upp på agendan väldigt sent med tanke på valet.

– Tyvärr stöder inte samlingspartiet och sannfinländarna det här rättvisa sättet att förbättra hushållens köpkraft. Om det blir en högerkonservativ regering så kan vi vänta oss mer av sådana här ”godbitar”. Strejkrätten kan vara på bordet, säger Malm.

FJÄRDE GÅNGEN GILLT

Det blev fjärde gången gillt för Timo Suhonen som ställde upp i riksdagsvalet för fjärde gången. År 2019 föll på Suhonen på målrakan när han föll ut efter kontrollräkning. Den här gången gick det ändå vägen då han blev invald med bred marginal.

Suhonen förutspår att en högerregering skulle kunna gå in för en liknande nedskärningspolitik som Sipiläregeringen 2015–2019. Då behövs också facket.

– Facket kommer att göra det samma som då. Om man går åt arbetslöshetsskyddet, skär i semesterlönen försämrar arbetstagarnas ställning så kommer vi nog att ses på torget.

Oberoende vilka partier som sitter i följande regering vill Suhonen driva de för honom de viktigaste frågorna. Det handlar om löntagarnas ställning.

– Vi har redan nu många människor i arbetslivet som lever under fattigdomsgränsen. Man måste kunna leva på sin lön!

Timo Suhonen blev riksdagsledamot på fjärde försöket.

Närpesbon Peter Sjökvist (sdp), som sitter i Industrifackets styrelse, samlade strax under 600 röster på Sdp:s lista i Vasa valkrets vilket inte räckte till inval. Han är ändå nöjd över att hans parti gick framåt.

– Det var väl ett helt okej val. Det blev ett litet steg framåt för finlandssvenska socialdemokrater, men gärna skulle det ha fått vara några fler personliga röster.

Sjökvist är ändå nöjd över att han inte enbart fick röster i hemkommunen utan också runtom Sydösterbotten.

– Vi talade precis med Sami om att det ibland kan vara lite svårt att få folk på arbetslivsfrågor då de regionala frågorna kan kännas viktigare för väljarna. Jag tycker ändå vi förde fram båda.

Styrelsemedlem Sami Ryynänen från Borgå samlade 1 652 röster vilket inte räckte till för inval i Nyland.

Peter Sjökvist på Industrifackets styrelsemöte 5.4.2023.

Sannfinländaren Jukka Mäkynen från Vasa och vänsterförbundaren Johannes Yrttiaho från Åbotrakten lyckades inte förnya sina mandat i riksdagen.

Erfarna rikspolitiker med facklig profil och erfarenhet inom Industrifackets föregångarförbund, socialdemokraten Jukka Gustafsson och vänsterförbundets Jari Myllykoski, meddelade redan tidigare att de gjort sitt i riksdagen och ställde inte upp i valet.

Senaste riksdagsperiod satt fem medlemmar i Industrifacket i riksdagen.