”Tes-simulaatiossa väännettiin pari päivää – todentuntuinen harjoitus”
MARKUS LAUKKANEN
Pääluottamusmies, telineasentaja
KSPT-Insulation Oy
Jyväskylä
Eristyspeltiseppien ao. 155
Yksi hyödyllisimmistä harjoituksista Murikka-opiston Muutoksen eväät – kolmen kuukauden kurssilla oli Markus Laukkasen mielestä tes-simulaatio. Siinä opiskelijat jäljittelivät mahdollisimman tarkoin työehtosopimuksesta käytäviä neuvotteluja.
– Osa meistä edusti työnantajaa, osa työntekijöitä. Minun roolini oli työntekijäpuolen lakimies. Yritettiin sopia palkoista ja muista työehdoista, ja pari päivää siinä väännettiin.
Teollisuusliiton toimistolta harjoitukseen osallistui muun muassa monet tes-neuvottelut läpi tahkonnut työmarkkinajohtaja Jyrki Virtanen. Opettaja Marjo Nurmi julkaisi välillä kirjoittamiaan ”lehtijuttuja” neuvottelujen etenemisestä, joten neuvottelijat saivat kokea myös julkisuuden painetta.
– Oli hyvin todentuntuinen harjoitus. Siinä oppi esimerkiksi sen, että kun työnantajan kanssa neuvottelee, niin täytyy kuunnella asioista molemmat puolet. Sovussa saatiin lopulta ratkaisu aikaan.
Myös kurssiin kuuluva lopputyö on antanut Laukkaselle tukea luottamustehtävän hoitamisessa. Hän toimii toista kauttaan pääluottamusmiehenä pelti- ja teollisuuseristysalan työehtosopimusta noudattavassa KSPT-Insulationissa, ja lopputyön aiheena oli paikallisen sopimisen käytännöt sopimusalalla.
– Soittelin peltialan muita pääluottamusmiehiä läpi ja kyselin, millaisia sopimuksia he ovat tehneet. Tein vajaat kymmenen puhelinhaastattelua. Tämähän on aika pieni sopimusala, niin siinä jo tuli aika kattavasti.
Kävi ilmi, että alalla käytännöt vaihtelivat laidasta laitaan. Eräissä yrityksissä paikallista sopimista ei ollut lainkaan, toisissa paljonkin.
– Ei se yleensä luottamusmiehistä kiinni ollut vaan työnantajasta. Toimitusjohtaja usein on selittävä tekijä siinä, onko paikallista sopimista vai ei, Laukkanen tiivistää lopputyönsä tuloksia.
KSPT-Insulationissa on tehty paikallinen sopimus työaikapankista.
– Se oli vakiintuneena käytäntönä meillä jo aiemmin, mutta ei kirjattuna paperille. Kirjoitin sopimusluonnoksen, ja se meni työnantajalle läpi käytännössä sellaisenaan.
Kurssi pidettiin koronakeväänä 2020. Opiskelijat olivat fyysisesti Murikassa, mutta omissa huoneissaan ja kontaktissa videoyhteyden välityksellä. Poikkeusjärjestelyistä huolimatta keskusteluja käytiin runsaasti, ja niiden myötä Laukkasella syttyi uudenlainen kipinä edunvalvontaan ja poliittiseenkin vaikuttamiseen.
– Ennen politiikka ei kiinnostanut minua, mutta kurssilla oli valveutunutta porukkaa. Juteltiin asioista, minä kyselin ja sain vastauksia ja tietoa.