Häcklöparen Sonja Stång: ”Man måste ha känsla för rytm och vara lite våghalsig”
Häcklöparen Sonja Stång siktar på OS i Los Angeles om tre år. Industrifacket stödjer den unga idrottaren i hennes strävan att nå sin dröm.
På en 100 meters sträcka ska löparen ta sig över tio 83,8 centimeter höga häckar så snabbt som möjligt. Det är vad friidrottsgrenen 100 meter häck handlar om kort och gott.
Sonja Stång, som representerar Kuivasjärven Aura i Uleåborg, är ett av Finlands unga löften inom häcklöpning. Hon tävlar för första året i seniorklassen och säger att man, förutom snabbhet, måste kunna ta sig över häckarna tekniskt väl för att lyckas. Det kräver både styrka och rörlighet.
– Jag upplever också att en häcklöpare måste ha känsla för rytm och vara lite våghalsig för att våga springa snabbt över häckarna, säger Stång.
Stång ser sin goda teknik och sitt lugn som sina styrkor. Hon har också känsla för rytm, vilket också syns i hennes musikstudier.
Inomhussäsongen har varit lovande för Stång. I Stockholm sprang hon ett nytt personligt rekord på 8,33 sekunder på 60 meter häck. Hon har nått finalen i flera inomhustävlingar.

OLYMPISK DRÖM KRÄVER ARBETE
Finland upplever kvinnlig häcklöpning en gyllene era. Idrottare som Nooralotta Neziri, Reetta Hurske och Lotta Harala har med sina insatser gjort att häcklöpning numera hör till Finlands starkaste grenar inom friidrott.
En handfull damer har sprungit 100 meter häck på under 13 sekunder. Det är gränsen som skiljer internationella toppidrottare från nationell elit.
Om man gör rätt saker och håller sig frisk, så är det möjligt.
Stångs personbästa ligger på 13,31 sekunder, men den magiska gränsen närmar sig. Att gå under 13 sekunder kräver mycket arbete och träning.
– Jag måste förbättra min grundsnabbhet. I mitt fall är det också avgörande att bli bättre på starten och på vägen fram till den första häcken.

Sommarens mål för Stång är att kvala in till Universiaden för studerande. Tävlingen går av stapeln i Tyskland i juli. Stång studerar vid Handelshögskolan i Uleåborg, men det finns snabba kvinnliga häcklöpare även vid andra universitet.
– Endast två idrottare per gren får delta i tävlingen. Även om jag redan sprungit under den satta gränsen 13,40 sekunder, kommer det troligen inte att räcka till. Jag måste nog springa under 13,10 sekunder för att få en plats.
STORT STÖD FRÅN INDUSTRIFACKET
På programmet för sommaren finns också Kalevaspelen i Esbo, där målet är att nå final och en så hög placering som möjligt.
Stångs verkliga dröm är att få delta i OS i Los Angeles 2028. Målet är högt.
– Jag tror verkligen på det. Om man gör rätt saker och håller sig frisk, så är det möjligt att uppnå det.
Industrifacket har tecknat ett samarbetsavtal med Stång för åren 2025–2028. Syftet är att stötta unga talanger på vägen till toppen inom sin gren.
– Industrifacket är Finlands största fackförbund. Det känns väldigt fint att en så stor organisation tror på mig och vill stötta en individuell idrottare som jag. Dessutom ligger förbundets värderingar i linje med mina egna.