Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Katariina Stoor. mielenosoituskyltin kanssa.
Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Katariina Stoor kertoo, että UPM on ollut halukas neuvottelemaan vain sovittelijan johdolla. Kuvan kyltit olivat käytössä työntekijöiden mielenilmauksessa Helsingissä 27.3.2025. KUVA ANTTI HYVÄRINEN

UPM:n painostustoimet ovat lujittaneet lakkoselkärankaa – ”Tässä haetaan asiallista sopimusratkaisua”

TEKSTI ANTTI HYVÄRINEN
KUVAT ANTTI HYVÄRINEN JA ANNIKA RAUHALA
GRAFIIKKA TUUKKA RANTALA

UPM Plywoodin yrityskohtaisen työehtosopimuksen neuvottelut etenevät vaivalloisesti ja lakot jatkuvat. Sovittelija on sitonut kätensä alalle syntynyttä yleistä linjaa alempiin palkankorotuksiin, kertoo Teollisuusliiton puutuotesektorin johtaja Katariina Stoor.

Teollisuusliitto vauhdittaa UPM Plywoodin kanssa käytäviä yrityskohtaisia työehtosopimusneuvotteluja lakoilla. Työtaistelut alkoivat neljässä UPM Plywoodin kohteessa 3.3.2025. Viimeisin kymmenes lakkoilmoitus on annettu 5.5. alkavalle viikolle.

Taistelu jatkuu UPM Plywoodin vaneritehtaiden työntekijöiden palkankorotuksista. Menossa on kahdeksas lakkoviikko, ja kahdelle seuraavallekin viikolle on annettu lakkovaroitukset.

Lakko koskee noin tuhatta työntekijää Pelloksen (Ristiina), Joensuun ja Savonlinnan vaneritehtailla sekä Kalson (Kouvola) viilutehtaalla.

Teollisuusliitto hylkäsi tiistaina 15.4. valtakunnansovittelijan tekemän sovintoehdotuksen.

Puutuotesektorin johtaja Katariina Stoor kertoo, että esitys jäi kauas mekaanisen metsäteollisuuden palkankorotustasosta, joten se tuli yksimielisesti hylätyksi. Sovintoehdotus ei myöskään sisältänyt korotuksia vuoro- ja muihin lisiin kahtena ensimmäisenä vuotena.

Mekaanisessa metsäteollisuudessa on viime ja tämän vuoden aikana sovittu uudet työehtosopimukset noin 80 yritykseen. Palkankorotusten taso on ollut vähintään 7 prosenttia kahdelle vuodelle.

– Olemme toimittaneet koosteet valtakunnansovittelijalle. Mekaanisen metsäteollisuuden linja on sovittelijan tiedossa, Stoor kertoo.

Kuvio kertoo, että UPM Plywoodilla jäädään palkankorotuksissa jälkeen, jos korotukset tehtäisiin työnantajan esityksen mukaisesti. Kuviossa ovat palkankorotusprosenttien yhteenlasketut summat vuodesta 2022 alkaen.

SOVITTELIJA SITONUT KÄTENSÄ

Valtakunnansovittelijan linja on aiemmin ollut, ettei valtakunnallisia työehtosopimuksia ja yrityskohtaisia sopimuksia voi verrata keskenään, eikä yrityskohtaisilla sopimuksilla ole vaikutusta valtakunnallisten sopimusten tasoon.

Nyt sovittelija kuitenkin pitää yrityskohtaisen sopimuksen palkankorotuskattona teknologiateollisuuden valtakunnallista ratkaisua, jossa korotukset ovat yhteensä 7,8 prosenttia kolmelle vuodelle.

Mekaanisessa metsäteollisuudessa aiempien vuosien palkankorotukset olivat maltillisempia kuin teknologiateollisuudessa, joten korkeammat korotukset ovat nyt perusteltuja.

– Palkankorotustaso on paitsi Teollisuusliiton, mutta myös alan yritysten linja. On tärkeää, ettei joku yritys saa kilpailuetua tekemällä halvemman palkkaratkaisun, Stoor sanoo.

Palkankorotustaso on paitsi Teollisuusliiton, mutta myös alan yritysten linja.

Teollisuusliitto teki 16.4. oman vastaesityksensä, joka seuraa alan yleistä palkankorotuslinjaa. Työntekijäpuolella on alusta asti ollut tavoitteena neuvottelupöydässä syntyvä ratkaisu, mutta neuvottelut ovat olleet vaikeita.

– Työnantaja ei vaivautunut edes vastaamaan tarjoukseemme.

UPM on ollut halukas neuvottelemaan vain sovittelijan johdolla, sillä sovittelussa teknologiateollisuuden päänavaus muodostaa katon palkkaratkaisulle.

LAKONMURTAMISYRITYS JA PAINOSTUSTA

UPM Plywood ilmoitti 3.4. aloittavansa muutosneuvottelut Pelloksen, Savonlinnan ja Joensuun vaneritehtailla. Ajankohta oli erikoinen, sillä esimerkiksi Pelloksen irtisanomisia koskevat neuvottelut alkavat vasta kuun lopussa.

– UPM käytti muutosneuvotteluilmoitusta painostamistarkoituksessa, vaikka toisin väittääkin, Stoor sanoo.

Muutosneuvotteluilmoituksen ja -infon jälkeen samana päivänä alkoivat lakossa olevien työntekijöiden puhelimet soida.

– UPM on soitellut ihmisiä läpi ja tarjonnut määräaikaista palkankorotusta töihin tuleville. Monet ovat kokeneet puhelut painostavina, erityisesti kun ne tehtiin heti sen jälkeen, kun työnantaja oli ilmoittanut muutosneuvotteluista. Pidämme tätä lakonmurtamisyrityksenä.

UPM käytti muutosneuvotteluilmoitusta painostamistarkoituksessa, vaikka toisin väittääkin.

Korkein oikeus linjasi heinäkuussa 2024, että ylimääräisen taloudellisen edun maksaminen työtaistelun alaisista töistä on syrjintää. Ratkaisu liittyy oikeusjuttuun, jossa 31 Teollisuusliiton jäsentä sai 1 000 euron hyvityksen yhdenvertaisuuslain perustella.

UPM:n toiminnassa on vastaavia syrjinnän merkkejä.

– Olemme aloittaneet asian selvittämisen, Stoor kertoo.

UPM-Kymmene Oyj piti 27.3.2025 yhtiökokouksensa Helsingin Finlandia-talolla. Työntekijöiden mielenilmaukseen saapui väkeä UPM Plywoodin tehtailta Joensuusta, Ristiinasta, Kouvolasta ja Savonlinnasta. KUVA ANNIKA RAUHALA

JÄSENET OVAT NEUVOTTELUVOIMA

Työntekijöiltä tulevat viestit kertovat, että UPM:n toimet työriidan aikana ovat vahvistaneet taistelutahtoa.

– Työnantajan lakonmurtamisyritys lujitti lakkoselkärankaa ja -moraalia.

Lakossa oleville työntekijöille tehty kysely kertoo saman viestin. Kyselyyn vastasi 51 prosenttia työntekijöistä, ja heistä 94 prosenttia oli sitä mieltä, että lakkoa pitää jatkaa, jos työnantaja ei suostu kohtuullisiin palkankorotuksiin.

Neuvottelut ovat jumiutuneessa vaiheessa, mutta ajan kuluessa ratkaisu lähenee.

– Nyt kysymys on siitä, kumpi osapuoli kestää painetta pidempään.

Nyt kysymys on siitä, kumpi osapuoli kestää painetta pidempään.

Stoor korostaa, että työnantajapuolen ideologinen vastarinta on taivutettavissa neuvottelun tielle yhteisvoimalla.

– Meidän voimamme neuvottelupöydässä tulee jäsenistä.

Työtaistelun tavoite on selkeä: alan linjan mukaiset korotukset kuuluvat myös vaneritehtaiden työntekijöille.

– Jaksamista ja tsemppiä lakossa oleville. Tässä haetaan UPM Plywoodin työntekijöille asiallista sopimusratkaisua, Stoor sanoo.

 

LUE MYÖS:

Mielenilmaus UPM Plywoodin työehtosopimuksen puolesta: ”Halutaan jo töihin takaisin, mutta ei millä hyvänsä hinnalla” (Tekijä 28.3.2025)

Lakossa UPM Plywoodilla: ”Nyt olisi takaisinmaksun aika” (Tekijä 13.3.2025)