Mielenilmaus UPM Plywoodin työehtosopimuksen puolesta: ”Halutaan jo töihin takaisin, mutta ei millä hyvänsä hinnalla”
UPM-Kymmene Oyj piti torstaina 27.3. yhtiökokouksensa Helsingin Finlandia-talolla, parisataa metriä yhtiön pääkonttorista. Rakennusten välissä sijaitsevaan Töölönlahden tapahtumapuistoon oli saapunut reilut sata mielenosoittajaa kertomaan näkemyksensä yhtiön toiminnasta UPM Plywoodin jumiutuneissa palkkaneuvotteluissa.
– Neuvottele, UPM! Neuvottele, UPM! kaikui työntekijöiden huuto Helsingin ytimessä. Kolme linja-autoa oli tuonut väkeä mielenosoitukseen vanerituotteita valmistavilta UPM Plywoodin neljältä tehtaalta.
Teollisuusliitto aloitti lakon UPM Plywoodin tuotantolaitoksilla maaliskuun alussa. Taustalla on se, että työnantaja haluaa palkankorotusten alittavan mekaanisen metsäteollisuuden yleisen korotuslinjan eikä ole osoittanut minkäänlaista halua tulla työntekijöitä vastaan.
Videolla UPM Plywoodin työntekijät kertovat tuntojaan mielenosoituksesta ja lakosta.
VANERILIIKETOIMINTA JATKUVASTI VOITOLLISTA
– Ihmiset lähtivät tänne mielenosoitukseen kertomaan UPM:n ylimmälle johdolle, että he ovat sitoutuneita yhtiön menestykseen ja ovat valmiita tekemään UPM:lle voittoa. Työntekijöiden pettymys paistaa läpi, kertoi Kouvolassa sijaitsevan Kalson tehtaan pääluottamusmies Henri Paukkunen.
Kiistassa on kyse palkankorotusten tasosta. Työehtosopimuksen teksteistä päästiin neuvotteluissa sopuun jo elo–syyskuussa.
– Nyt on puoli vuotta jumitettu. Työnantajan perusteluna on, että markkinat ovat kuivat ja raaka-aineiden hinnat nousseet niin paljon, että ei ole palkanmaksuvaraa. Mutta sama tilanne on kilpailijoilla, ja hekin ovat pystyneet palkankorotuksiin. Me haluamme vain saman korvauksen kuin muutkin saavat, Paukkunen sanoi.

Joensuun tehtaan pääluottamusmies Ari Jormanainen ei hänkään osta UPM:n selityksiä:
– Ei meidän palkat niin isoja ole, että niillä pystyttäisiin kuittaamaan raaka-aineiden kallistuminen. Ja vaikka raaka-aineissa hinta on noussut, niin vanerin hinta on noussut myös, ja UPM:n vaneriliiketoiminta on voitollista.
Neuvottelukontaktit ovat Jormanaisen mukaan olleet hyvin vähissä, koska työnantaja ei ole osoittanut kiinnostusta vuoropuheluun.
– Sen kun tietäisi, mistä tämä homma on työnantajalla kiinni. Ei se näkemysero osapuolten välillä minusta kuitenkaan ihan älytön ole.

UPM RIITELEE, KUN TOISET SOPIVAT
– Työntekijät eivät halua riidellä vaan tehdä työnsä ja saada siitä oikeudenmukaisen korvauksen. Kaikki kiteytyy yhteen kysymykseen: Miksi yksi metsäyhtiö on jatkuvasti riidoissa työntekijöidensä kanssa, kun samaan aikaan muut yhtiöt tekevät sopimuksia kivuttomasti, tiivisti puheen mielenilmauksen alussa pitänyt Ristiinan Pelloksen tehtaan pääluottamusmies Jonna Pöysti.
Saman tehtaan vanerityöntekijä Sanna Matinen vahvisti, että työtä on jo ikävä.
– Neljättä viikkoa on nyt oltu poissa yhtäjaksoisesti. Liikunnalle on ollut paljon aikaa, mutta kyllä tästä pitäisi päästä töihin pikkuhiljaa.
Tunnelma lakkolaisten keskuudessa on ollut hyvä, mikä näkyi myös mielenilmauspäivänä.
– Kaikki ovat samalla puolella. Kaikki myös haluaisivat takaisin töihin, mutta ei mihin hintaan hyvänsä, sanoi Matinen.

PAMILTA SOLIDAARISUUTTA
Keltaliivisten Teollisuusliiton jäsenten lisäksi mielenilmaukseen oli tullut muutamia PAMilaisia, jotka erottuivat joukosta punaisilla liiveillään. He halusivat osoittaa tukensa UPM Plywoodin työntekijöiden taistelulle.
– Olen alusta asti ajatellut, että kun kerran liitoilla on yhteinen koordinaatio palkkatavoitteissa, yhdessä tehdään loppuun saakka. Meilläkin PAMissa on vielä auki kahden ison alan neuvottelut, matkailu- ja ravintola-alan sekä kiinteistöpalvelujen, selvitti Helsinki-Uudenmaan aluepäällikkö Johanna Sparf.
Inexillä työskentelevä luottamusmies Aleksi Pakarinen näki, että kyse on vastavuoroisuudesta.
– Meidän yrityksessä teollisuusliittolaiset asentajat ovat olleet mukana kaupan alan yhteisissä kamppailussa, mistä minä olen kovasti kiitollinen.
Lue myös: Lakossa UPM Plywoodilla: ”Nyt olisi takaisinmaksun aika” (13.3.2025)
Lue lisää työtaistelutoimista täältä.
