Lakossa Hirvaskankaan Meconetilla: ”Emme enää pärjää nykypalkalla”
Hirvaskankaalla lakossa olevat Meconetin työntekijät toivovat riittävää palkankorotusta. Pääluottamusmies Marko Parviaisen mielestä työntekijöiden korotustavoite ei voi olla liikaa työnantajille.
Teollisuusliitto vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja lakoilla, joita on ilmoitettu teknologiateollisuuteen, kemianteollisuuteen ja mekaaniseen metsäteollisuuteen. Viisi päivää kestävät lakot alkoivat valituissa yrityksissä maanantaina 10.2.2025. Seuraavat lakot on ilmoitettu alkamaan 17.2. ja 24.2. Teollisuusliitto on julistanut myös ylityö- ja vuoronvaihtokiellon 2.3. saakka.
Maanantaina pikku pakkasessa viiden päivän lakkoaan aloittelivat metallituotteita valmistavan Meconet Oy:n työntekijät Hirvaskankaalla Keski-Suomessa. Lakkoon osallistuvat kaikki toimipisteen vajaat 80 liiton jäsentä. Myös Meconetin Pihtiputaan ja Vantaan toimipisteissä työntekijät ovat lakossa.
Hirvaskankaalla pääluottamusmies Marko Parviainen kertoo, että lähes kaikki toimipisteen tuotannon työntekijät ovat lakossa.
– Yhteismielellä olemme menneet lakkoon. Vakaasti olemme ajatuksessa mukana, että kun muu ei auta, lakossa on oltava, Parviainen sanoo.
Maanantaina alkoi jo kolmas peräkkäinen lakkoviikko. Lakoilla vauhditetaan työehtosopimusneuvotteluita, joihin ei ole saatu ratkaisua. Teknologiateollisuuden työehtosopimus päättyi 30.11.2024. Kemianteollisuutta koskevat sopimukset päättyivät vuodenvaihteessa.
Viikonloppuna valtakunnansovittelija antoi teknologiateollisuuden työriidassa sovintoehdotuksen. Teollisuusliiton hallitus hylkäsi ehdotuksen liian matalan palkankorotusesityksen vuoksi.
Maanantaina alkanut lakko koskee 126 toimipaikkaa ympäri Suomea. Lakossa on noin 6 500 Teollisuusliiton jäsentä.
Videolla Meconetin pääluottamusmies Marko Parviainen kertoo ajatuksiaan lakosta.
PALKKOJA ON KOROTETTAVA
Työehtosopimusneuvotteluissa hiertävät palkkaratkaisut. SAK:laiset liitot julkistivat jo viime marraskuussa yhteisen palkankorotustavoitteen. Liitot tavoittelevat yhteensä 10 prosentin palkankorotusta, josta ensimmäisen vuoden tavoite on 6 prosenttia, vähintään 150 euroa kuukausipalkkaan. Toiselle vuodelle tavoitteena on 4 prosentin korotus, vähintään 100 euroa kuukausipalkkaan.
Valtakunnansovittelija esitti sovintoehdotuksessaan yhteensä seitsemän prosentin palkankorotuksia kolmelle vuodelle. Tästä 5,2 prosenttia olisi ollut yleiskorotuksia.
Parviainen sanoo yllättyneensä, että sovittelijan tarjous oli niinkin matala.
– Kun tuloksen kuuli, eihän se olisi kelvannut mitenkään. Palkkatarjous oli todella alakanttiin, Parviainen moittii.
– On yllättävää, että tarjous oli noinkin huono. Tokihan tätä saattoi aavistella Riku Aallon puheista, kun hän sanoi, että olemme näkemyksissämme todella kaukana.
Tuntuu todella oudolta, että työnantaja ei ymmärrä, että emme pärjää enää tällä palkalla.
Parviainen on realisti ja uskoo, että tuskin kymmenen prosentin tavoitetta saavutetaan. Mutta enemmän on saatava kuin valtakunnansovittelija ehdotti.
– Jos kahdelle vuodelle puhutaan, yleiskorotuksen pitäisi olla 6–7 prosenttia. Se voisi olla realistista, mutta tokihan me mielellämme sen 10 prosenttia otamme.
Hinnat ovat nousseet yleisesti rajusti ja siksi palkkoja olisi korotettava. Parviaisen mielestä työnantajankin olisi ymmärrettävä tämä.
– Kaikki hinnat ovat nousseet, mutta palkat eivät ole nousseet. Tuntuu todella oudolta, että työnantaja ei ymmärrä, että emme pärjää enää tällä palkalla, Parviainen ihmettelee.
– Meidän seudullamme hintojen nousu näkyy esimerkiksi siten, että energiayhtiö nosti täällä maksujansa seitsemän prosenttia. Viime vuonna korotuksia taisi tulla kaksi. Veden ja kaukolämmön hinnat ovat nousseet.
![](https://tekijalehti.fi/wp-content/uploads/2025/02/Meconet_Hirvaskangas_paaluottamusmies-Parviainen-683x1024.jpg)
MUUTKIN YHTEISESSÄ RINTAMASSA
Tukea työtaisteluun tulee muilta SAK:laisilta liitoilta sekä toimihenkilöiltä. Muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet omista taistelutoimistaan.
Myös Palvelualojen ammattiliitto PAM on ilmoittanut lakoista. Niiden on määrä alkaa 17. helmikuuta.
– Tällä on iso merkitys, sillä me olemme kaikki palkansaajia. Tämä osoittaa, että muutkin ovat meidän puolellamme ja me taistelemme nyt muidenkin palkkatason puolesta.
Parviainen uskoo, että jonkinlainen ratkaisu työriitaan löytyy.
– Tokihan tämä johonkin ratkeaa, mutta mikä se lopputulos tulee sitten olemaan. Palkkojen pitää nousta. En usko, että tämä päättyy mihinkään muuhun, kun että korotus on kunnollinen. Pieni korotus näyttäisi myös meidän puoleltamme turhalta taistelulta, Parviainen pohtii.
– Mielestäni nämä palkankorotustoiveet eivät voi olla liikaa.
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoi valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen hylkäämisen jälkeen, että edessä voi olla vielä pitkä taistelu. Hirvaskankaalla taisteluvalmiutta löytyy, vaikka se ei ole kaikille helppoa.
– Suurin osa on valmis jatkamaan taistelua. Toki tiedän, että joillekin tämä ottaa taloudellisesti koville. Lakkoavustus ei kuitenkaan ihan kaikkea menetystä korvaa, Parviainen sanoo
Lue lisää työtaistelutoimista Teollisuusliiton verkkosivulta
![](https://tekijalehti.fi/wp-content/uploads/2025/02/Meconet-hirvaskangas_Kautto-ja-Parviainen_laaja-1024x683.jpg)