Lakossa Vantaan Vaisalalla: ”Välillä on meidänkin aikamme saada kunnon korotukset”
Palkan pitää riittää normaaliin elämiseen, siksi kymmenen prosentin palkankorotustavoite on perusteltu, todettiin Vaisalan lakkovahdissa.
Teollisuusliitto vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja lakoilla, joita on ilmoitettu teknologiateollisuuteen, kemianteollisuuteen ja mekaaniseen metsäteollisuuteen. Kuusi päivää kestävät lakot alkoivat valituissa yrityksissä maanantaina 3.2.2025. Seuraavat lakot on ilmoitettu alkamaan 10.2. ja 17.2. Teollisuusliitto on julistanut myös ylityö- ja vuoronvaihtokiellon 2.3. saakka.
Vantaalla mittausteknologioita valmistavan Vaisala Oyj:n työntekijät osallistuvat kuuden päivän lakkoon. Tuotannossa on reilu 200 työntekijää, joista yli puolet on Teollisuusliiton jäseniä.
Pääluottamusmies Taina Turunen kertoo, että lakko on pitänyt hyvin.
– Suurin osa oli sitä mieltä, että jäädään pois töistä. Aika hiljaista on ollut portilla työntekijäpuolella, Turunen kertoo.
Maanantaina alkaneilla lakoilla vauhditetaan hitaasti edenneitä työehtosopimusneuvotteluja. Teknologiateollisuuden työehtosopimus päättyi 30.11.2024. Kemianteollisuutta koskevat sopimukset päättyivät vuodenvaihteessa.
Videolla pääluottamusmies Taina Turunen ja työsuojeluvaltuutettu Juhani Hopponen kertovat työntekijöiden tunnelmista.
PALKALLA PITÄISI ELÄÄ
SAK:laiset liitot tavoittelevat 10 prosentin palkankorotusta. Tavoitteena on ensimmäiselle vuodelle 6 prosenttia, vähintään 150 euroa kuukausipalkkaan. Toiselle vuodelle tavoitteena on 4 prosenttia, vähintään 100 euroa kuukausipalkkaan.
– Näyttää, että työnantajapuoli on jäänyt omiin poteroihinsa, eikä suostu tulemaan vastaan, Turunen sanoo.
Hinnat ovat nousseet viime vuosina, mikä on ajanut monet työntekijät ahtaalle.
– Kuulen huolestuttavan paljon ihmisten puheita, että loppukuusta rahat eivät riitä, vaikka elää normaalia elämää, Turunen sanoo.
Näyttää, että työnantajapuoli on jäänyt omiin poteroihinsa.
Nyt alkanut kuuden päivän lakko koskee 204 toimipaikkaa eri puolilla Suomea.
– Työntekijäpuoli on kärsinyt kaikki kikyt (kilpailukykysopimus) sun muut. Välillä on meidänkin aikamme saada kunnon korotukset, Turunen sanoo.
KOHTI YHTEISTÄ TAVOITETTA
Tukea työtaisteluun tulee muilta SAK:laisilta liitoilta sekä toimihenkilöiltä. Muun muassa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ja Ammattiliitto Pro ovat ilmoittaneet omista taistelutoimistaan.
– Yhteistyö on hienoa. On yhteinen asia kaikille, että palkat nousisivat sen verran, että palkalla eläisi, Turunen sanoo.
Neuvottelujen ratkaisuun on selkeä keino:
– Työnantajapuoli tulee vastaan ja ymmärtää, että loppupeleissä kaikki voittavat, kun ihmiset saavat tarpeeksi rahaa ja pystyvät elämään normaalia elämää, eikä ole jatkuvaa huolta toimeentulosta, Turunen sanoo.
KESKUSTELUJA JA TUKEA
Työsuojeluvaltuutettu Juhani Hopponen kertoo, että lakkojärjestelyt ovat onnistuneet sulavasti. Liittoon on saatu kymmeniä uusia jäseniä.
– On käyty paljon keskustelemassa ihmisten kanssa, Hopponen sanoo.
Taina Turunen kertoo, että uusia jäseniä on tullut myös ilman luottamushenkilöiden suoraa panosta.
– Lähiaikoina työntekijät ovat usein tulleet sanomaan, että toinen liittyi liittoon, kun oli jutellut hänen kanssaan, Turunen kertoo.
On käyty paljon keskustelemassa ihmisten kanssa.
Ammattiliiton jäsenyyteen houkuttelevat muun muassa vakuutusedut, mutta keskiössä ovat työpaikan perusasiat, kuten ongelmatilanteissa luottamushenkilöiltä saatu apu.
– Työntekijät ovat huomanneet, että kun kuuluu liittoon, tulemme tukemaan, Turunen sanoo.
Lue lisää työtaistelutoimista Teollisuusliiton verkkosivulta.