Mikko Hakkarainen: Heikot sortuu, Elon tiellä?
Maailman rikkain eteläafrikkalainen oligarkki Elon Musk on otsikoissa ympäri maailmaa milloin mistäkin syystä. Muiden muassa Teslaa, SpaceX:ää ja Starlinkiä luotsaavalla multimiljardöörillä oli sormensa pelissä viime syksynä myös Yhdysvaltain vaaleissa, joissa hän tuki voittajaksi päätynyttä Donald Trumpia ja republikaaneja ainakin 277 miljoonalla dollarilla.
Omistamassaan viestialusta X:ssä (ex-Twitter) hän on suunnannut sumutorvensa myös Eurooppaan vaatien esimerkiksi Britannian pääministeri Keir Starmerin eroa ja tukien Saksan vaaleissa äärioikeistopuolue Alternative für Deutschlandia (AfD).
Länsinaapurissa Musk on pysynyt tiiviisti otsikoissa 27.10.2023 Teslalla alkaneen ja yhä jatkuvan, nyt jo Ruotsissa yli sataan vuoteen pisimmän lakon johdosta. Ei liene kenellekään yllätys, että keskenkasvuisen itsevaltiaan elkein käyttäytyvä plutokraatti ei ole ay-liikkeen ylin ystävä. Työehtosopimukset kelpaavat hänelle korkeintaan saniteettitarpeisiin, eikä hän Ruotsissakaan ole ollut sellaista valmis allekirjoittamaan. Tässä osutaan tietenkin ammattiyhdistysliikkeen kovimpaan ytimeen ja vaikka Ruotsissa konfliktien kynnys on korkea ja lakot harvinaisia, teollisuusliitto IF Metallilla ei ole ollut muuta mahdollisuutta kuin iskeä kovalla kovaa vastaan.
Periaatteellisesti kyse on kaikille Ruotsin liitoille oleellisen tärkeästä asiasta.
Teslalla ei ole Ruotsissa tehdasta, lähin on Berliinin liepeillä Saksassa. Lukumäärällisesti kyse onkin varsin pienestä joukosta Teslan asentajia: IF Metallista on kommentoitu, että lakkokassa kestää ”ainakin 500 vuotta”. Periaatteellisesti kyse on kuitenkin kaikille Ruotsin liitoille oleellisen tärkeästä asiasta ja sen takia erilaisiin lakkoa tukeviin sympatiatoimiin on ryhdytty monilla eri tahoilla: Teslojen latauslaitteita ei huolleta eikä asenneta, satamissa ei Tesloja lastata, Tesla-korjaamojen jätteitä ei kerätä, eikä postikaan niihin kulje ja niin edelleen. Viimeisin toimenpide koskee myös uusien autojen rekisterikilpiä.
Tesla on luonnollisesti tapellut vastaan, nostanut useita oikeusjuttuja sekä harrastanut likaisenpuoleistakin temppuilua: muista maista on hankittu korjaamoihin rikkurityötä, luvattu henkilöstölle osakeoptioita sillä ehdolla, ettei lakkoon osallistuta ja kieltäydytty antamasta liitolle erilaisia työpaikkojen tietoja, vaikka laki tätä edellyttää. Työntekijöiden kanssa solmitut henkilökohtaiset työsopimukset puolestaan ovat monikymmensivuisia ja sisältävät ties minkälaisia erikoisuuksia.
Moni muistelee Ruotsissa 30 vuoden takaista tapausta, jolloin leikkikalujätti Toys-R-Us kieltäytyi solmimasta työehtosopimusta Handels-liiton kanssa. Silloin liitto voitti taistelun pitkälti Finanssiliiton tuen ansiosta: yrityksen käteisrahoja ei suostuttu käsittelemään. Digipankkiaikana tämä keino ei enää toimi, mutta vanhojen konstien kylkeen on keksitty pussillinen jos toinenkin uusia. Jää nähtäväksi, kuinka monia niistä vielä otetaan käyttöön, koska vaikea on ennustaa konfliktille kovinkaan pikaista loppua.
Musk käy globaalia sotaa ammattiliittoja ja työväenluokkaa vastaan. Ruotsin ammattiliitoille taas tilanne on selvä: jos pirulle nyt annetaan pikkusormi, kohta on ongelmia kaikilla muillakin aloilla.
Kirjoittaja on Teollisuusliiton kansainvälinen asiantuntija.
LUE JA KATSO LISÄÄ:
Teslan kissa ja hiiri -leikki jatkuu Ruotsissa (Tekijä 31.10.2024)
IF Metall i strejk på Tesla (IF Metall)
Teslastrejken (Arbetet)
Från Teslakaos i Malung till fackkross i USA: Elon Musks globala krig mot arbetarklassen (Arbetet 6.1.2025)
Sympatiåtgärder från andra fackförbund (IF Metall)
Därför blir det strejk på Tesla (IF Metall, video)