Lakossa Hämeenlinnan Logistic TKT Systemsilla ja Sisu Akseleilla: ”Ei Suomi pärjää ilman meitä työntekijöitä”

TEKSTI TIIA KYYNÄRÄINEN

KUVAT HARRI NURMINEN

VIDEO HARRI NURMINEN JA TIIA KYYNÄRÄINEN

Hämeenlinnassa päivän lakossa olevat Logistic TKT Systemsin ja Sisu Akselien pääluottamusmiehet Pekka Myllyniemi ja Janne Merikallio sanovat, että nyt on työntekijöidenkin aika saada kunnon palkankorotus.

Teollisuusliitto on julistanut kuusi päivän mittaista lakkoa teknologiateollisuuteen. Työehtosopimusneuvotteluja vauhdittavat lakot järjestetään 3.–4. ja 9.–12. joulukuuta. Työtaistelun piirissä on yhteensä noin 33 000 työntekijää yli 400 työpaikalla.

Teollisuusliiton julistamia päivän mittaisia lakkoja järjestettiin keskiviikkona 11. joulukuuta yhteensä 33 yrityksen 83 toimipaikalla ympäri Suomea. Lakossa oli noin 5 300 jäsentä.

Aamukuudelta lakkopäivää aloitettiin myös usean yrityksen tehdaskompleksissa Hämeenlinnassa. Kompleksin porteilla lakkovahteina olivat alihankintayritys Logistic TKT Systemsin, raskaiden ajoneuvojen alustaosia valmistavan Sisu Akselien, puolustusteollisuus- ja teknologiayhtiö Patrian sekä pintakäsittelyä tarjoavan FSP For Surface Protection Finlandin työntekijät.

– Eihän lakot koskaan kivoja asioita ole, mutta välillä tämä on viimeinen vaihtoehto. Päällimmäisenä tässä on työnantajan mielestä liian iso palkankorotustoive. Ikinähän työnantajan mielestä palkankorotus ei sovi mihinkään väliin, mutta kyllä se on nyt työntekijöiden vuoro saada osansa, Logistic TKT Systemsin pääluottamusmies Pekka Myllyniemi perustelee päivän lakkoa.

Myllyniemen mukaan Logistic TKT Systemsin koko henkilökunta on lakossa eli noin 40 henkeä. Jopa yhtiön johto jäi lakkopäiväksi kotiin.

– Kyllä tässä on näpäytettävä maan hallituksenkin suuntaan, että ei Suomi pärjää ilman meitä työntekijöitä.

Yhdessä lakkoillaan palkankorotusten ja työehtosopimuksen puolesta.

Myös Sisu Akseleilla ollaan lakossa. Vuodenvaihteesta pääluottamusmiehenä aloittava Janne Merikallio kertoo, että kaikki yhtiön työntekijät ovat lakossa.

– Hyvillä mielin lakkoon on lähdetty Merikallio sanoo.

– Tänään yhdessä lakkoillaan palkankorotusten ja työehtosopimuksen puolesta.

PALKANKOROTUKSEEN ON VARAA

Teollisuusliitto kertoi yhdessä muiden SAK:laisten ammattiliittojen kanssa tavoittelevansa kaksivuotista palkkaratkaisua, jossa ensimmäisenä vuonna palkankorotus olisi 6 prosenttia, vähintään 150 euroa kuukausipalkkaan ja toisena vuonna 4 prosenttia, vähintään 100 euron korotus kuukausipalkkaan. Lue lisää palkankorotustavoitteista täältä.

Hämeenlinnassa lakkovahdit pitivät palkankorotustavoitetta hyvänä.

– Meidän työnantajallamme menee todella hyvin ja tilauskantaa on paljon. Kyllä meidän työnantajallamme on ainakin varaa korotukseen ja tulee olemaan myös jatkossa. Tilauskantaa on useiksi vuosiksi eteenpäin, Logistic TKT Systemsin Myllyniemi sanoo.

– Tietenkään korotus ei varmasti niissä yrityksissä tunnu hyvältä, joilla menee tällä hetkellä huonosti. Tuskin kuitenkaan kymmenen prosenttia tulee täysin toteutumaan.

Logistic TKT Systemsin pääluottamusmies Pekka Myllyniemi Hämeenlinna, KUVA HARRI NURMINEN
Logistic TKT Systemsin pääluottamusmies Pekka Myllyniemi sanoo, että heidän yrityksellään on varaa palkankorotuksiin.

Asentaja Ari Toivanen Patria Landilta sanoo, että riittävän korkealle asetetusta tavoitteesta on mahdollista tulla vähän alaspäin ja silti korotus tuntuu.

– Pakkohan korotustavoite oli asettaa korkealle. Ainahan se on ollut niin, että sieltä jonkun verran on tultu alas. Pienistä korotuksista olisi ollut vaikeampi tinkiä. Nyt voidaan saadakin jotain, Toivanen miettii.

Pintakäsittelijänä toimiva Peetu Haverinen FSP:ltä pohtii puolestaan, että palkankorotusta tarvitaan hintojen nousun kompensoimiseksi.

– Palkkaa olisi hyvä nostaa, sillä tavarat ja palvelut ovat kallistuneet niin paljon. Palkankorotus kompensoisi näin elämisen kustannusten nousua, Haverinen sanoo.

– Haluan kaikkien puolesta, että palkankorotustavoite toteutuisi. Kyllä korotuksesta jotenkin sopuun päästään, mutta varmasti molemmat osapuolet joutuvat jotakin kompromisseja tekemään, Sisu Akselien Merikallio arvioi.

Sekä Patria Landin Toivanen että FSP:n Haverinen pitävät hyvänä sitä, että palkankorotustavoite julkistettiin avoimesti.

– Mielestäni olisi ylipäätään parempi, että palkoista puhuttaisiin avoimemmin. Olisi paljon helpompi neuvotella omasta palkasta, kun tietäisi, mitä kaveri saa, Toivanen sanoo.

Patria Landin Ari Toivanen ja FSP:n Peetu Haverinen sanovat, että palkankorotustavoitteen julkistaminen oli hyvä asia.

LISÄTOIMIIN ON VALMIS TARVITTAESSA

Teollisuusliitto on julistanut joulukuulle kaikkiaan kuusi lakkopäivää. Hämeenlinnassa lakkovahtien mielestä joulukuun lakot eivät kuitenkaan vielä auta vauhdittamaan tes-neuvotteluita tarpeeksi.

– Oman näkemykseni mukaan lakot jatkuvat ensi vuonna, kun näyttää, että tes-pöydässä ei ole löytynyt yhtään yhtenäistä näkemystä, Logistic TKT Systemsin Myllyniemi epäilee.

– Kun katsoo edellisiä tes-kierroksia, en usko, että nämä toimet vielä riittävät, sanoo puolestaan Sisu Akselien Merikallio.

Näin 42 vuoden työkokemuksella en usko, että näin helpolla sopimukseen päästään.

Samaa mieltä ovat Patria Landin Toivanen ja FSP:n Haverinen.

– Näin 42 vuoden työkokemuksella en usko, että näin helpolla sopimukseen päästään, Toivanen ennakoi.

– En minäkään usko, että tämä tähän jää. Toivotaan tietysti, että tämä riittäisi, FSP:n Haverinen sanoo.

Jos kuuden päivän työtaistelutoimet eivät auta, Hämeenlinnassa on lakkovalmiutta edelleen.

– Ilman muuta on valmius jatkaa lakkoja, jos tarve niin vaatii, Logistic TKT Systemsin Myllyniemi toteaa.

– Uskon, että lakkotoimiin on halukkuutta jatkossakin. Tämä on tosin ensimmäinen lakko pitkään aikaan, Sisu Akselien Merikallio toteaa.

Tuleva pääluottamusmies Janne Merikallio Sisu Akselit, KUVA HARRI NURMINEN
Tuleva pääluottamusmies Janne Merikallio Sisu Akseleilta sanoo, että lisätoimia on jatkettava tarvittaessa.

Tarkemmat tiedot teknologiateollisuuden lakoista löydät Teollisuusliiton verkkosivulta.