Förtroendeman Harri Kivelä och huvudförtroendeman Pertti Kirsilä vid porten till OSTP Finland under den första strejkmorgonen 3.12.

Strejk på OSTP Finland i Jakobstad: ”Trycket från arbetsgivaren har varit hårt”

TEXT JOHANNES WARIS
FOTO JOHANNES TERVO

Trots påtryckning från arbetsgivargivaren var de anställda vid OSTP Finland i första ledet när strejken inom teknologiindustrin började. Strejkvakterna önskar se en avtalsuppgörelse och rättvisa löneförhöjningar.

Industrifacket utlyste sex endagsstrejker på utvalda arbetsplatser inom industrin i början av december. Strejkerna ägde rum 3–4 ja 9–12 december. Strejkerna omfattade fler än 33 000 anställda på över 400 arbetsplatser.

På rörtillverkaren OSTP Finlands fabrik i Jakobstad hade huvudförtroendeman Pertti Kirsilä och förtroendeman Harri Kivelä klätt på strejkvästarna redan efter klockan fem på morgonen.

I Jakobstadstrakten omfattades förutom OSTP också Ekeri, Alfen Elkamo, AMADA Automation Europe och Nordic Lights av den första strejkdagen inom teknologiindustrin den 3 december.

– Om viktiga element faller bort från kollektivavtalet så har vi problem. Därför måste regeringens arbetslivsförsämringar stoppas avtalsvägen, säger Kirsilä.

I videon nedan förklarar huvudförtroendemannen läget under strejkmorgonen (på finska).

Runt 180 anställda jobbar i produktion på OSTP och långt över 90 procent av de anställda är med i facket.

Organiseringsgraden är av tradition hög och också den här morgonen är det bara en handfull anställda som kommit till jobbet trots strejk.

– Trycket från arbetsgivaren har varit hårt. Den italienska majoritetsägaren har varit besviken på att vi är i första ledet och skickat ett meddelande till alla anställda. Det har gjort folk lite oroliga.

”Visst är tio procent en stor siffra men om man delar upp den på två år, som vi nu har för avsikt så ser det inte så stor ut mera”, säger huvudförtroendeman Pertti Kirsilä.

Huvudförtroendemannen berättar att det i meddelandet bland annat syftades till personligt ansvar, det ekonomiska läget i företaget och bonusar som betalas ut till anställda.

– Det berättar kanske mer om att huvudägaren inte riktigt känner till vårt lönesystem. Det är inte frågan om några direkta bonusar utan helt normala lönedelar.

Majoritetsägare i OSTP Finland med ett aktieinnehav på 51 procent är italienska Tubinox medan 49 procent är ägt av Outokumpu.

– För en del yngre visstidsanställda kan den här typen av påtryckningar fungera. Man kanske blir och funderar om ens framtid i firman på något sätt hänger på om man kommer på jobb under strejk. Så får det ju inte gå till, säger Kivelä.

INGET PROBLEM MED ATT FÅ FOLK UT I STREJK

Huvudförtroendeman Kirsilä nickar mot Alholmens industripark som tornar sig intill OSTP Finlands anläggning.

På industriområdet finns förutom företag med anknytning till skogsindustrin som UPM, Walki och Billerud Finland, energibolag, hamnoperatörer och segelbåtstillverkarna Nautor och Baltic Yachts.

– Jag vet nog hurdana avtal man gjort där för två år. Löneförhöjningarna är i samma klass som vi i Industrifacket nu kräver, säger Kirsilä.

Harri Kivela och Pertti Kirsilä tror att det kanske kan behövas ytterligare stridsåtgärder för att få till stånd ett avtal.

– Visst är tio procent en stor siffra men om man delar upp den på två år, som vi nu har för avsikt så ser det inte så stor ut mera.

Strejkvakterna är ändå förberedda på att ett bra kollektivavtal i nuvarande läge kan kräva ytterliga stridsåtgärder.

– Vi har en förhoppning om att vi snart får det här i mål. Gärna innan årsskiftet så att kemiindustrin skulle komma åt att rida på samma våg.

De så kallade huvudavtalen inom kemisektorn, det vill säga kemisk basindustri, plast- och kemisk produktindustri och olje-, naturgas-, och petrokemisk industri löper ut vid årsskiftet.

– Det är klart att en strejkdag biter men de kan bli fler. Vi har inget problem med att få folk ut i strejk här, säger Kivelä.

Mer information Industrifackets stridsåtgärder hittar du här.